Bezár
Hírek

Miről szól a webfejlesztés, és hogyan indulj el vele?

A webfejlesztés a modern világ egyik legdinamikusabban fejlődő területe, amely az interneten elérhető weboldalak és alkalmazások létrehozásával foglalkozik. A digitális világ térhódításával a webfejlesztők iránti kereslet folyamatosan növekszik, és persze egyre több ember is érdeklődik a szakma iránt. De mi a webfejlesztés, és hogy kezdj ezzel a területtel foglalkozni?

Webfejlesztés tanulása és gyakorlása

 

Tehát miért érdemes webfejlesztést tanulni?

Röviden: a munkalehetőségek miatt.

A webfejlesztők szabadúszóként vagy vállalaton belüli alkalmazottként is dolgozhatnak, és sokan távmunkában végezhetik munkájukat, mindezt jóval átlag feletii fizetésért  (Lásd még idevágó cikkünket)

 

Mi a webfejlesztés?

A webfejlesztés az a folyamat, amikor weboldalakat és webalkalmazásokat hozunk létre és tartunk karban. Ez a terület nagyon széleskörű feladatokat foglal magába, beleértve a kódolástól kezdve a technikai tervezésig mindent.

A webfejlesztés három fő részből áll:

  1. Frontend fejlesztés: Ez a weboldal látványos részének elkészítésével foglalkozik, amit a felhasználók közvetlenül látnak és használnak. Ide tartozik a HTML (HyperText Markup Language), a CSS (Cascading Style Sheets) és a JavaScript ismerete. A frontend fejlesztők felelősek azért, hogy a weboldal jól nézzen ki és felhasználóbarát legyen.

 

  1. Backend fejlesztés: Ez a szerveroldali fejlesztést jelenti, amely a webalkalmazás működésének hátterét biztosítja, ide tartozik az adatbázisok kezelése, szerverek és alkalmazások karbantartása, es az adatfeldolgozás. A backend fejlesztők gyakran hasznalt programozási nyelvei: PHP, Python, Ruby, Java vagy Node.js.

 

  1. Full-stack fejlesztés: Azok a fejlesztők, akik mind a frontend, mind a backend fejlesztésben jártasak, full-stack fejlesztők. Mindkét területen jártasak, és értenek a webalkalmazás fejlesztéséhez és karbantartásához is, a webdizájntól kezdve az adatbázisok kezeléséig.

 

Hogyan kezdj el webfejlesztéssel foglalkozni?

A webfejlesztői karrier beindítása néha bonyolultnak is tűnhet, rengeteg programnyelvet és új felületeket kell megismernünk – egy kezdő számára még az is nehéz lehet, hogy kitalálja, hogy kezdjen bele a tanulásba.

De a gyakorlatban a folyamat valószínűleg nem lesz olyan bonyolult, mint gondolnád. Miután megvan az elképzelésed arról, hogy milyen ismeretekre van szükséged kezdő webfejlesztőként, gyorsan felépítheted a hozzá szükseges gyakorlati es elméleti szaktudásod.

A következőkben áttekintjük az alapvető terminológiát, a webfejlesztési specializációkat, valamint azokat az eszközöket és skilleket, amelyekre szükséged lesz a weboldalak fejlesztéséhez és szekresztéséhez.

 

Webfejlesztés 1x1: Hogyan működnek a weboldalak?

Alapvetöen a weboldal fájlok és kódok gyűjteménye, amik egy szerveren kerülnek tárolásra, és ez a szerver csatlakozik az internethez. Felhasználóként te egy weboldalt úgy érsz el, hogy betöltöd egy böngészőn keresztül, a te oldaladat nevezzük kliensnek is. Ez a páros alkotja a "szerver-kliens modellt."

Nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban: Tegyük fel, hogy egy barátod küld neked egy linket egy vicces videóra. Amikor rákattintasz a linkre, a böngésződ (ez a kliens) egy kérést küld a videó weboldalának (a szervernek), hogy megkapja a videófájlt. A szerver, amin a weboldal fut, megkapja a kérést, és elküldi a fájlt a számítógépedre.

A kliens oldalt és a szerver oldalt "front end"-nek és "back end"-nek nevezzük. A front end fejlesztők a weboldal kliens oldali funkcióira összpontosítanak, a back end fejlesztők pedig a weboldal szerver oldali fejlesztésével foglalkoznak, a full stack fejlesztők pedig a teljes fejlesztési technológiai stackkel dolgoznak.

Ha sikerül megértened a különbséget köztük, az majd segit abban, hogy el tudd dönteni, a három közül melyik területen szeretnél majd  specializálódni karriered során. Most nézzük meg a front end, back end és full stack webfejlesztés közötti különbségeket.

Mi az a Front End fejlesztés?

A front end fejlesztők hozzák létre azokat a tartalmakat, amelyeket akkor látsz, amikor egy weboldallal interakcióba lépsz. Ez tartalmazza a vizuális elemeket, mint például a menüket, gombokat és animációkat, amelyek a kliens gépén futnak. A front end fejlesztők három fő nyelvet használnak: HTML-t a weboldal szerkezetének létrehozásához, CSS-t a weboldal kinézetének megváltoztatásához és JavaScript-et az interaktív elemek létrehozásához.

Mi az a Back End fejlesztés?

A back end fejlesztők a weboldal szerver oldalán dolgoznak. Ez magában foglalja a webszerverek kezelését, az adatbázisokkal való interakciót és az adatkezelést – mindezek olyan funkciók, amelyeket a felhasználó nem lát, amikor a webhelyet használja. A back end fejlesztők adatközpontú technológiákat is használhatnak, mint például SQL és Python, hogy működtessék a weboldal funkcióit.

Mi az a Full Stack webfejlesztő?

A full stack fejlesztők a weboldalakkal kapcsolatos összes technologiaval es problemaval foglalkoznak.

 

 

Hogyan kezdj neki?

 

Alapvető számítógép specifikációk

Bármilyen számítógéppel el lehet kezdeni a webfejlesztést, amely képes futtatni a Windows, macOS vagy Linux rendszert. Egy átlagos, 8 GB RAM-mal ellátott gép tökéletes lesz, ezen felül egy 1920-as felbontásra alkalmas képernyő ajánlott. A fejlesztők nagyon gyakran két képernyővel dolgoznak, de ez nem feltétel.  

Alapvető szövegszerkesztő

Szükséged lesz egy szövegszerkesztőre a megírt kód kezeléséhez. Szerencsére rengeteg ingyenes opció áll rendelkezésre.

  • Visual Studio Core
  • Atom
  •  Brackets


Web böngészők

Kelleni fog majd egy web böngésző is a kódoláshoz, de mivel ezt a cikket olvasod, valószínűleg már van egy! Viszont érdemes több böngészőt is letölteni, hogy biztos lehess benne, hogy az oldalad jól jelenik meg mindenhol. Legnépszerűbbek: Chrome, Safari, Microsoft Edge, Firefox, Brave vagy Opera.


Lokális webszerver

Egy lokális, vagy virtuális webszerver beállítása lehetővé teszi, hogy a kódot a gépeden teszteld anélkül, hogy valóban lenne egy webszervereded. Tesztelheted az elrendezéseket, szkripteket és új funkciókat a fejlesztési folyamat során.

  • XAMPP például egy olyan eszköz, amely szervert tud futtatni a Mac, Windows vagy Linux-on ıs.
  • MAMP egy másik opció, amely csak Mac és Windows rendszereken elérhető


Grafikai szerkesztők

A grafikai szerkesztők segíthetnek a fejlesztőknek grafikai elemek létrehozásában és szerkesztésében az oldalakon. Az Adobe család az ipari szabvány, de elég magas a havi díja, ha még kezdő vagy a dizájn területén. Ingyenes alternatívák közé tartozik a GIMP (az Adobe Photoshop ingyenes verziója) és az Inkscape (az Adobe Illustrator ingyenes verziója, amely vektorgrafikák létrehozására alkalmas), és a nem ingyenes, de az Adobe termékeknél olcsóbb Figma.


A Front End fejlesztés alapjai

A front end fejlesztők határozzák meg, hogyan néz ki egy weboldal, amikor a kliens oldalon betöltődik. Az alábbiakban felsoroltuk azokat a nyelveket, amelyeket minden kezdő front end fejlesztőnek ismernie kell, mielőtt megszerezné az első munkáját.

HTML

A HyperText Markup Language (HTML) ez lehetővé teszi, hogy meghatározzuk egy weboldal alapvető szerkezetét és kialakítását. Egy HTML fájl megmondja a böngészőnek, hogy mit jelenítsen meg az eszköz képernyőjén, és hogyan legyenek elrendezve az olyan elemek, mint a bekezdések, listák, képek, és persze, első sorban, a szövegek.

CSS

A Cascading Style Sheets (CSS) megváltoztatja, hogyan jelennek meg az HTML elemek a képernyőn. Ez teszi lehetöve , hogy jól kinéző weboldalakat hozz létre. Megváltoztathatod az oldal elrendezését, színeit és betűtípusait, küönböző hatásokat vagy akár animációkat adhatsz az oldal-elemekhez. A CSS-t az HTML-lel együtt használják a weboldalak létrehozására és stílusozására.

JavaScript

A JavaScript egy első sorban kliens oldali nyelv, amit az HTML és CSS mellett használnak, hogy dinamikus, reszponzív weboldalakat hozzanak létre, ugyanis a böngészők közvetlenül tudják futtatni a Javascript kódot, ami más programnyelvekre nem igaz. Könnyen elsajátítható és hihetetlenül sokoldalú, lehetővé teszi a fejlesztő számára, hogy a weboldal bármelyik részének tervezését és funkcionalitását kezelje. A JavaScript elsajátítása elengedhetetlen bárkinek, aki full stack vagy front end webfejlesztőként szeretne dolgozni.

 

Hogyan indulj el webfejlesztőként?

Az elinduláshoz rengeteg ingyenes online tanfolyam és forrás áll rendelkezésre, de egy fejlesztőtől, vagy a szakmában kompetens oktatótól sokkal mélyebb és alaposabb tudára tehetsz szert. Azonban még ez sem elég: a technológia elsajátításához szükséges, hogy gyakorlatba ültesd a megszerzett tudást. Kezdj el egyszerű projekteket készíteni, mint például egy személyes portfólió oldal, egy blog vagy egy egyszerű webalkalmazás. Ismerkedj meg a fejlesztői eszközökkel, mint a verziókezelő rendszerek (például Git), a kódszerkesztők (például Visual Studio Code) és a böngésző beépített fejlesztői eszközeivel, csatlakozz webfejlesztői közösségekhez, fórumokhoz és meet-upokhoz. Az ilyen közösségek segíthetnek a tanulásban, támogatást nyújtanak, és lehetőséget adnak a hálózatépítésre. De a legfontosabb a folyamatos tanulás, mert a webfejlesztés egy folyamatosan változó terület, így fontos, hogy mindig naprakész legyél az új technológiákkal és trendekkel kapcsolatban. Kövess blogokat vagy szakmai Facebook csoportokat és vegyél részt továbbképzéseken.

A webfejlesztés izgalmas és kreatív terület, amely rengeteg lehetőséget kínál a fejlődésre és az önmegvalósításra. Ha érdekel ez a világ, bátran vágj bele, és légy részese a digitális jövő alakításának!

 

Kapcsolódó cikkeink:
Hogyan építsd fel első weboldaladat lépésről lépésre

Mi a Python, miért jó és hogyan indulj el a Pythonnal?

 

HTML / CSS
16 Szept.
19 Szept.
28 Szept.
Python
10 Szept.
21 Szept.
2 Október
PHP
24 Június
3 Szept.
28 Szept.
Full-stack
16 Szept.
19 Szept.
24 Szept.
C#
14 Szept.
23 Szept.

Tanfolyam-naptár