Hírek

Mik a legjobb szakmák a világon?

Melyek a világ legjobb szakmái, és ezek között vajon hogyan teljesít az informatika?

Legjobb szakmák a világon

Bár nincs olyan, hogy mindenki számára ideális állás vagy szakma, ám a professziók között akad pár, amelyek szélesebb tömegek számára is ideálisnak tűnnek, és sokan érzik úgy, hogy „ez nekem való”.

 

Fiatal korban az egyik első jelentős feladat eldönteni, mik legyünk, ha nagyok leszünk, majd hogy mik legyünk, ha az első választásunk nem jött be... Természetesen ezen döntésünket egy sor szubjektív kritérium befolyásolja, de azért akadnak objektív jellemzők is, mint például a fizetés, amiket mérlegelünk az elhatározás előtt.

 

Az Indeed utána nézett, mik a legjobb szakmák és állások. Az ez év eleji kutatásuk olyan szempontokat vett figyelembe, mint a szakmán belüli átlagkereset, az állásajánlatok száma, az állásajánlatok növekedésének tavalyi százalékos aránya, vagyis csupa olyan tényezőt, amelyek alapvetőek munkakereséskor. Azonban az anyagiak mellett még sok kritérium nyom a latban, mi pedig igyekeztünk számba venni őket.

 

Az anyagiak pro és kontra

 

A fizetés szempontjából természetesen a pénzügyi, gazdasági területen is kecsegtető a helyzet, egy befektetői, tőzsdei, de akár a kriptovaluta piacán tevékenykedő cégnél gyorsan lehet forintban milliós havi fizetést elérni, ám az is igaz, hogy ezen szakmák extrém magas stressz faktorral járnak, nagyon jelentős a kiégési ráta, és ennek következménye a pályaelhagyás is. 

 

A nemzetközi kimutatás szerint egyre jobban fizetettek a mentális egészséggel foglalkozó szakmák, de nem is elsősorban a hosszú egyetemi tanulmányokat, doktorit igénylő orvosi pályák, sokkal inkább például a magánápolói munkakörök. Ezek kevesebb előtanulmányt igényelnek, ám jelentősen megterhelők, és nagyon rugalmatlan időbeosztásúak.

 

A nemzetközi összehasonlításban előkelő helyen zártak a jogi végzettséget igényló szakmák, nagyvállalatok jogi osztályán biztos állás és szemmel is jól látható fizetés várja a jelentkezőket, ám éppen ezért sok is az álláskereső ezen a területen, hatalmas a tülekedés, vagyis közel sem könnyű elhelyezkedni. A jelentős túljelentkezés miatt nagy a verseny, nem könnyű gyorsan ideális állást találni.

 

Miért az Informatika? Ezért.

 

Bár a felsorolt szakmák mindegyikében van karrierlehetőség, ám egyikben sem olyan könnyű az elhelyezkedés, mint az informatikában. A kimutatás szerint az Egyesült Államokban arányaiban az informatikai állások fordultak elő leggyakrabban az összes álláshirdetés között.  Ráadásul a programozók iránti érdeklődés nő, vagyis a meghirdetett állások száma még növekszik is.

 

A flexibilitás szempontjából vizsgálva a munkákat is előkelő helyen végzett a dübörgő IT-iparág, amelynek rengeteg területére igaz, hogy már a kezdetektől is rugalmasságot biztosít a munkavállalónak. A meghirdetett állások egy része eleve home office-ra keres munkatársat, ráadásul a projektalapú szemlélet következtében az sem ritka, hogy a munkaidő is eltér a megszokottól. Az informatikához hasonlóan jól fizető szakmák közül ez csak nagyon kevésre igaz.

 

Egy másik kimutatás már kifejezetten az átképzést igénylő, átképzéssel elérhető szakmákat vizsgálta, és ezen a terepen is remekül teljesít a programozói foglalkozás. Az átképzések terén olyan területekkel kel versenyre az IT-ipar, mint az autóvezető, a villanyszerelő, a tanár, a gyermekfelvigyázó, a közösségi média menedzser, ám ezek egyike sem kecsegtet jelenleg olyan biztos és hosszútávú karrierrel, sem pedig magas induló fizetéssel, mint az informatika.
 

 

Aki nem erre született, vagy akkor még nem tudta...  

 

És ha már átképzés! Vannak állások, amelyek pályaelhagyók számára látszólag könnyedebb megoldást nyújtanak, ugyanis esetleg nem is igényelnek oktatási rendszerben való részvételt. Ám ez vissazüthet a fizetésben is, és általában ezek a területek nem is biztosítanak a jövőben tovább-, előrelépési lehetőséget. Ezzel szemben az informatikában a sikeres váltás érdekében szinte kötelező valamilyen formában részt venni oktatásban, de ez nem elérhetetlen akkor sem, ha már nem a szüleink kontójára élünk.  Ma már a vállalkozó kedvű jelentkezők választhatnak élő vagy online programozó tanfolyamok közül, és még munka mellett/után is tanulhatnak, vagyis az átmenet sem jelent anyagi bizonytalanságot.

 

A tanulmány összességében a kínált lehetőségeket tekintve az informatikai pályát hozza ki győztesnek, elsősorban az állandóan növekvő munkáltatói igény, a már kezdőként is az átlagot jócskán meghaladó fizetés, a könnyű átképzési lehetőségek és a hosszú távú tervezhetőség miatt is.

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár