Bezár
Hírek

Mi a Python, miért jó és hogyan indulj el a Pythonnal?

A Python egy magas szintű programozási nyelv, amelyet általában könnyen érthető szintaxisa és sokoldalú felhasználhatósága miatt kedvelnek mindenhol a világon. A Python széles körben használható&l

Python tanulása, installálása és alkalmazása

A Python egy magas szintű programozási nyelv, amelyet általában könnyen érthető szintaxisa és sokoldalú felhasználhatósága miatt kedvelnek mindenhol a világon. A Python széles körben használható, és több előnnyel is rendelkezik más programozási nyelvekhez képest.


A Python előnyei
 

1. A Python kifejezetten könnyen olvasható és érthető szintaxissal rendelkezik, így pedig kevésbé bonyolult kódírásra tökéletesen alkalmas, ami segíti a junior fejlesztőket. A könnyű érthetőség a csapatmunkában is felbecsülhetetlen értékkel bír.

2. Éppen a népszerűségének köszönhető, hogy a Python nagy és aktív fejlesztői közösséggel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy rengeteg kész modul, könyvtár és keretrendszer áll rendelkezésre, amelyek segítenek a fejlesztési folyamatok gyorsításában és egyszerűsítésében.

3. A Python platformfüggetlen, tehát ugyanazt a kódot futtathatod különböző operációs rendszereken anélkül, hogy módosítani kellene azt. Ennek jelentőségét talán nem is kell magyarázni. 

4. A Python nyílt forráskódú nyelv, ami azt jelenti, hogy szabadon hozzáférhető és módosítható. Ez elősegíti az innovációt és a fejlődést a fejlesztői közösség részéről, amely él is ezzel a lehetőséggel.

A Python előnyei fényében nem meglepő, hogy számos iparágban széles körben alkalmazzák, sok programozó számára előnyös tudássá válik, és jelentősen könnyíti a karrierlehetőségeket, akár már kezdő szinten is.

 

Érdemes is végigvenni, hogy mely területeken és mire használják előszeretettel a Pythont. A legkézenfekvőbb a webfejlesztés, a Python-alapú keretrendszerek, mint például a Django és a Flask, segítségével webalkalmazások készíthetők, különösen azok back-end oldala. De népszerű a tudományos számítások és adatelemzések területein is, többek között olyan könyvtáraknak köszönhetően, mint a NumPy, a Pandas és a Matplotlib. A TensorFlow, a PyTorch révén a Python széles körben alkalmazható a gépi tanulásban és mesterséges intelligenciában is, segítségével könnyedén írhatók szkriptek és automatizálhatókká válnak bizonyos feladatok.


Hogyan kezdjünk bele a Pythonnal való programozásba?
 

A Python sokoldalúsága lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy ugyanazt a kódot futtassák különböző környezetben, a Python támogatott operációs rendszerek közé tartozik a Windows, a macOS, a Linux-alapú Debian vagy Ubuntu is. Az egyik legnépszerűbb választás a Linux, tekintve, hogy vélhetően már alapból telepítve van, maximum frissíteni érdemes.

De a Windows esetén sem túl bonyolult a helyzet: látogass el a Python hivatalos weboldalára (https://www.python.org/downloads/) és válaszd ki a legfrissebb verziót. Innentől semmi extra: indítsd el a telepítőfájlt, majd nyisd meg a parancssort, és írd be a következő parancsot:

python --version

vagy

python -V

 

Ha a telepítés sikeres volt, a Python kész is a használatra! Ha adatfeldolgozással vagy adatvizualizációval szeretnél foglalkozni, telepítheted a Jupyter notebookot is a következő paranccsal:

pip install jupyter

 

Ezzel már készen is állsz a Python bevetésére! Ha még nem találkoztál a programozással, érdemes elkezdeni az alapokkal, például változók, ciklusok és függvények használatával, és ezek alapos elsajátításával. Ne felejtsd el: bár a Pythonnak a szintaxisa egyszerű, attól még a programozási koncepciók, illetve egyes feladatok megoldása, az összetett problémák részekre lebontása,  ugyanolyan bonyolult lehet Pythonnal, mint bármilyen más programnyelvvel. Ezért ha ez lesz az első programnyelved, mindenképp érdemes egy kezdő Python tanfolyamra beiratkozni, ahol egy tapasztalt fejlesztő segíti a progrmozási logika elsajátítását is.

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár