Hírek

Ezért megéri programozást tanulni! Elképesztő ütemben nőnek az informatikai bérek

Bruttó egy- és 2 millió forint között alakultak a fejlesztői bérek maximumai hazánkban 2022-ben, és az előrejelzések szerint a fizetések növekedésének trendje idén sem változik.

informatikus fizetések 2023

 

Ha szeretnél valami újba belevágni, van egy nagyon fontos érvünk a programozói pálya mellett: megéri, méghozzá nagyon! A Hays Hungary éves bérfelmérési riportjából legalábbis az rajzolódik ki, hogy hazánkban folytatódik a technológiai szektor növekedése, nap, mint nap hirdetnek meg új pozíciókat, és a bérezési folyamatok is nagyon kecsegtetők azoknak, akik továbbképzésen vagy átképzésen törik a fejüket.

Töretlen a kereslet a szoftverfejlesztők iránt Magyarországon, és a Hays több száz toborzási projektje alapján készített elemzéséből az is kiderül, hogy a legkeresettebb szaktudás backend oldalon a Java és a C#, míg frontend oldalon az Angular és a React, ezek programozói tanfolyamon való elsajátítása ígéri jelenleg a legbiztosabb elhelyezkedési lehetőségeket.

A junior fejlesztők esetében a bérek maximuma bruttó egymillió forintnál állt meg tavaly, ám a kezdők esetében a szakterületeket tekintve még nem nagy a szórás, ezt az összeget szinte bármelyik programozási nyelv használatával el lehet érni. A fejlődés pedig 100-150 ezer forint is lehet a tavalyi jelentésben foglaltakhoz képest, ez pedig 18-30 százalékos bérnövekedést jelent. És ez igaz minden területre és tapasztalati szintre.

A 3-5 éves tapasztalattal bírók között pedig már nem ritkák a 1,5 milliós bruttó fizetések sem, a C#, a Python és a mobilfejlesztők könnyedén tornászhatják fel a bérüket néhány év után erre a színvonalra. A szenior fejlesztők fizetése pedig már 1,5 millió forintnál kezdődik, a maximumot tekintve pedig a Java, a Python, a Cloud, a Cybersecurity és a Data területeken is elérhető a 2 millió forintos bér. Csapatvezetőket pedig még ennél is nagyobb jövedelemmel csábítják, a kimutatás szerint a mobilfejlesztők főnökeinek bruttó bére elérheti a 2,5 millió forintot is.

Úgy tűnik, míg a tavaly előtti év leginkább a front-end fejlesztőknek kedvezett fizetések tekintetében, addig a 2022-es év az "adat" éve volt, ami a fizetéseket illeti. A senior adat-tudósok, adatbázis mérnökök és gépi tanulás fejlesztők átlagos fizetése mind elérte a 2 milliós álomhatárt, így az ő fizetéssük jelenleg a legmagasabb. A programnyelvekre bontva is azt látjuk, hogy a senior Python fejlesztők a jól keresők közül is a legjobban keresnek, ami nem véletlen: a legtöbb adatbázis és gépi tanulás fejlesztés, adat bányászat Python alapokon történik jelenleg.

De a szoftverfejlesztők infrastruktúrájáért dolgozó pozíciók javadalmazására is hatással van a szektor töretlen fejlődése, nagyjából hasonló bérekre lehet számítani hálózatfejlesztőként, vagy akár adatbázis adminisztrátorként is. A kiberbiztonság területén a kezdő bér minimum bruttó 600 ezer forintnál kezdődik, míg a szeniorok maximuma 2 milliónál tetőzik.

A 2022-ben kialakult gazdasági környezetben pedig a munkáltatók egyik nagy feladata, hogy megfeleljenek a munkavállalói igényeknek, mert megszerezni és megtartani is nehéz az IT szektorban a munkaerőt. A képzett munkavállalókért folytatott versenyben hatalmas a kereslet, és a tavaly kezdődött gazdasági trendek miatt a cégeknek kiemelten fontos a jó munkaerő megtartása. Ezért nagy jelentőségű a számukra az elszabadult inflációt követő bérezés megteremtése mellett a szakmai fejlődés, vagy akár a rugalmas munkavégzés biztosítása. A fluktuáció elkerülése érdekében a munkáltatók igyekeznek ezen elvárásoknak megfelelni, a munkavállalók pedig ennek köszönhetően még jobb feltételekben bízhatnak idén.

Ráadásul a hazai munkavállalók pozícióját erősíti az elmúlt 6-9 hónapban tapasztalt
 

digitális kivándorlás, vagyis a megbízható munkaerő külföldre vándorlása vagy legalábbis távmunkával külföldi munkavállalása, amely a hazai munkáltatókat még nehezebb helyzetbe hozza


- az amúgy is komoly munkaerőhiánytól szenvedő IT szektorban. De a KATA-s egyéni vállalkozókat érintő adózási változások és az infláció elszabadulása a megbízásos, vagyis szabadúszói bérigényeket is érintette, 2022-ben a hasonló konstrukcióban dolgozó szakemberek fizetési igénye 27 százalékos növekedést mutatott.

És hogy mi várható idén? Magyarország 2023-ban is vonzó célpont lesz a külföldi befektetők számára, hogy hazánkban nyissanak irodát, ami újabb pozíciók meghirdetését jelenti. A fent már emlegetett infláció, amely idén még biztosan alapjaiban határozza meg a gazdasági környezetet, valamint a digitális kivándorlás hazai munkaerőpiacra gyakorolt hatása miatt tovább csökkenti a hazánkban elérhető versenyképes jelöltek számát, akiknek így még jobb tárgyalási pozíciójuk lesz a bérezések tekintetében. A cégek számára megszerezni és megtartani a megbízható munkaerőt a programozók piacán kiemelt HR-stratégia lesz, amelynek köszönhetően a jelöltek helyzete tovább javul.

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
27 Március
17 Április
24 Április

Tanfolyam-naptár