Hírek

A világnak több szoftverfejlesztőre van szüksége

A technológia és a digitális eszközök mai modern világunkban már hétköznapinak számítanak. Akármerre nézünk, láthatunk egy diákot aki a laptopján dolgozik egy kávézó

A világnak több szoftverfejlesztőre van szüksége

 

Akár merre nézünk, láthatunk egy diákot aki a laptopján dolgozik egy kávézóban vagy egy gyereket aki a szülei telefonján játszik.

A már most is széles körben előforduló okos eszközök elterjedése is várhatóan gyorsuló ütemben folytatódik az elkövetkező években, egészen addig a napig, amíg már senki sem lesz aki emlékszik milyen is volt az élet telefonok és egyéb szerkentyűk nélkül. Ezért természetesen a kereslet a számítástechnikai szakértőkre jelentősen megemelkedett az utóbbi években.

A programozók nem csak a szoftver fejlesztő vállalatok vagy az egyértelműen számítástechnikával foglalkozó iparágakban szükségesek. A kereslet irántuk tulajdonképp bármelyik szektorban növekszik ahol tehetséges embereket keresnek digitális applikációk készítéséhez. A keresletet növeli a digitális átállás, amelyen jelenleg is sok intézmény esik át napjainkban, úgy mint pl az egészségügyi szektor, a pénzügyi szolgáltató intézmények, és az oktatás.

 

Mit jelent ez a szoftverfejlesztés jövőjével kapcsolatban?

 

A szoftverek iránti kereslet növekedése.

 

Egyre több vállalat vadászik szoftverfejlesztőkre, de nincs elég ember, hogy betöltsék az álláslehetőségeket. Csak az USA-ban legalább 200.000 betöltetlen pozíció van ezen a területen, és a hiány folyamatosan növekszik. Ezekkel a tendenciákkal mindig hiány lesz szoftverfejlesztőkből. A vállalatok érthetően frusztráltak ezzel a helyzettel kapcsolatban, és persze zajlanak is próbálkozások a hiány csökkentésre. Amellett tették le a garast, hogy az alkalmazottak érdekesnek és izgalmasnak tartsák újabb ismeretek elsajátítását a programozásban, inkább a csapatmunkát támogatva, mint kifejezetten a technikai „know-how”-t.

Ez főként azt jelenti, hogy támogatják kódolással, programozás és szoftver fejlesztéssel kapcsolatos alkotóműhelyekben való részvételét olyan már meglévő alkalmazottaknak, akik érdeklődnek a terület iránt. Az otthon végezhető képzések is nagyon beindultak a képzett szoftverfejlesztők pótlására. Ezek a módszerek működhetnek pár vállalkozás számára, de nem mindegyik ilyen szerencsés. Lehet pl. kevés érdeklődő a programozás iránt, vagy túl kevés forrás megfelelő képzések indításához.

 

A minőségi fejlesztők még mindig nagyon ritkák.

 

Mint bármelyik más munkakörben is igaz, attól, hogy vannak jelentkezők,  még nem jelenti azt, hogy alkalmazni is tudják őket.

Lehetnek már meglévő programozók a piacon de a tapasztalatlanságuk elriaszthatja azokat a cégeket akik nagyobb tapasztalattal rendelkező szakembereket keresnek. Tehát nem csak a munkavállalók hiánya hanem azok alacsony képzettsége, és tapasztalata is probléma.

A tapasztalat hiánya csak az egyike az öt nehézségnek amivel a munkáltatók a programozók és fejlesztők keresésekor találkoznak. A továbbiak: a technikai képességek hiánya, a túl magas bérigény, munkahelyi kompetenciák hiánya és a munkakörhöz szükséges iskolai végzettség hiánya.

 

Ezen kívül komoly nehézség a tehetséges alkalmazottak megtartása is.

 

Egy friss startup projekt kezdeténél a vállalkozások anyagi helyzete csak kezdő szintű programozók alkalmazását teszi lehetővé, akiknek a képességei nem teljesen tudják lefedni a vállalat igényeit. Később ahogy a vállalkozás növekedésnek indul már van lehetőségük közép vagy senior szintű programozók alkalmazására, akik kénytelenek az elődjeik hibáit megtalálni és kijavítani.

Ennek a munkafolyamatnak az állandó ismétlődése nagyon unalmas és fárasztó lehet a profi programozók számára, mivel ahelyett hogy valami újat lenne lehetőségük alkotni, egy végtelen macska-egér játékba zárva találják magukat a hibák és rossz kódok között. Ennek eredményeként sok fejlesztő inkább elhagyja a pályáját, a monoton ismétlődő munka okozta kiégés miatt. Nehéz kitörni ebből ördögi körből.

 

Végszó

 

A technológia sokkal gyorsabb ütemben fog továbbra is fejlődni mint azt a legtöbb ember képes lenne felfogni. Még ha elég programozó is lenne a világon, az új technológiák adta lehetőségek akkor is végtelenek. Mindig lesz alkalom valami újat tanulni és ez egy remek dolog.

Gyakorlatilag bármelyik iparágba teszünk szoftver és webfejlesztőket, mindenhol képesek lesznek hatékonyabbá tenni a vállalkozás működését. Már most is nagy a kereslet irántuk, és ez továbbra is csak növekedni fog a következő években. A Megoldás? Oktatási programok támogatása és képzések indítása a legjobb módja az új programozók kitermelésének.

Forrás: blog.intelligentbee.com 

 

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár