Hírek

Python és a mesterséges intelligencia

A gépi tanulás, „mély tanulás” (deep learning) mára a legfelkapottabb trendek közé került, akárcsak az adat tudomány és a mesterséges intelligencia, nemzetközi nevén AI.

mesterséges intelligencia és programozás

 

 

A gépi tanuló algoritmusok korszakát éljük: ha megnézünk egy IT-vel foglalkozó fórumot, vagy rákeresünk a legjobban pörgő IT trendekre, akkor biztosan találkozunk a mesterséges intelligenciával. Érdekesség: az első algoritmusok már az 1940-es években megjelentek, de az informatika rohamos fejlődése okán a machine learning valóban csak most éli virágkorát. Ez messze nem sci-fi, hisz mindennap használt eszközeinkben nap mint nap vissza is köszönnek ezek az algoritmusok. Néhány példa: a Facebook megmutatja, hogy kit ismerhetünk, a telefonunk olvassa az ujjlenyomatunkat, sőt felismeri az arcunkat, a reklámok célzottan jelennek meg számunkra online viselkedésünk alapján stb.

Statisztikák alapján a kereslet a mesterséges intelligenciára (M.I.) szakosodott programozók iránt mindössze 4 év alatt 74%-kal nőtt.

Felmerül pár kérdés:

  • Mi teszi ilyen népszerűvé?
  • Milyen területeken alkalmazható?
  • Egyáltalán mi az a gépi tanulás?
  • Hogyan tudom megtanulni, vagy legalább hozzákezdeni?
  • Miért Python-nal tegyük ezt?

Az alábbiakban megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésekre.

 

Mi teszi ilyen népszerűvé?

A mesterséges intelligencia napjainkban az egyik leggyorsabban fejlődő terület, nem csak a technológia fejlődésének, hanem első sorban a rendelkezésre álló nagy mennyiségű adatnak köszönhetően. A sok adat feldolgozására egyre újabb technológiáink születnek, amik összetett rendszerek működtetésére alkalmasak.

Egyre nagyobb a kereslet az ilyen feldolgozó rendszerek szakértői iránt, ezért remek karrier lehetőségek nyílnak folyamatosan. Mindenki az MI lázban ég, sokan gondolják, hogy az M.I. lesz az új nagy ugrás a fejlődésben, mint akár annak idején az elektromosság térhódítása.

 

Milyen területeken alkalmazható?

Az M.I. hatalmas területeket fed le. A gépi tanulás, adat tudomány, statisztikák készítése vagy elemzése, természetes nyelv felismerés, mind az M.I. hatása alatt vannak. Minden, amihez az eddigiekben emberi intelligencia használatára volt szükség, mint a vizuális észlelés, beszédfelismerés, döntéshozatal, nyelvek közötti fordítás, lépésről lépésre kiválthatóakká válnak M.I. segítségével.

 

Mi az a gépi tanulás?

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia részhalmazának tekintendő. Egy „intelligens” program emberi gondolkodást kísérel meg, ennek legfontosabb részeként egyedül hajt végre feladatokat, tehát nem csak emberek által megírt parancssorokat hajt végre. A gépi tanulás megtanítja a számítógépet, hogy múltbéli adatok, tapasztalatok alapján tanuljon és fejlődjön, akár az emberi agy.

A számítógépek emberi logika használatára való betanításának egyik módja egy neurális hálózat használata. Ez olyan algoritmusok sorozata, amelyek az emberi agy modellje alapján készültek.

Adatok kiértékelésével és mintázatok felismerésével minimális emberi beavatkozással tudnak működni. Az elképzelés lényege és ereje abban rejlik, hogy tulajdonképpen bármilyen feladat elvégezhető és automatizálható a megfelelő adatok birtokában és megfelelő szabályrendszerek létrehozásával.

 A gépi tanulás hamarosan lehetőséget ad vállalatok számára, hogy az eddig kizárólag emberek által elvégezhető feladatokat, munkákat mint például az ügyfélszolgálati hívások, könyvelés, önéletrajzok feldolgozása, stb mesterséges intelligenciával váltsák ki.

 

Hogyan tudom megtanulni, egyáltalán hozzákezdeni?

Ha kíváncsi vagy, hogyan tudnál belefolyni, megismerni a gépi tanulást, a válasz az, hogy tanulmányozzuk a rengeteg témával foglalkozó cikket, videót, fórumot. A gépi tanulás elsajátítása ugyanis programozói képességeken és matematikai készségeken felül elszántságot és folytonos tanulást igényel. Kezdetben erősen ajánlott először a Python használatát megtanulnunk, második lépésben pedig adatokat és adatbázisokat kezelő Python csomagokat megismerni. Végül, ha ezekben már némi jártasságra szert tettünk, utána az M.I ismereteinket bővíteni, például ez irányú Youtube csatornák segítéségével.

 

Miért Pythonnal tegyük?

A Python egy objektumorientált (Az objektumok egységbe foglalják az adatokat és a hozzájuk tartozó műveleteket) magas szintű programnyelv amely viszonylag könnyen megérthető és nagyon hatékony egyben. Elegáns eszköz, használata egyszerű.

A Python mindenki számára jó választás, még akkor is ha előtte nem volt gyakorlatod semmilyen programozási nyelv használatában. Azért is népszerű nyelv a gépi programozás világában, mivel sokoldalúságán kívül platform független, így egyéb programnyelvekből átemelt modulokat is használhatunk. Aktív és nagyszámú közösségének hála folyamatos a fejlesztése.

 

Ha érzünk magunkban vágyat, egy elképesztően új és érdekes, nemsokára az életünk minden részére kiható területtel foglalkozni, és közben karriert is építeni rá, akkor ne habozzunk belekezdeni a tanulásba. Ne feledd: ahhoz, hogy a gép tanuljon, először Neked kell tanulnod!

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
24 Április
8 Május

Tanfolyam-naptár