Hírek

Programozó fizetések 2021 - tarol a JavaScript és a ráépülő keretrendszerek (Angular, React, Vue.js)

A programozók fizetése további 20% körüli mértékben nőtt egy év alatt, és az erős mezőnyből is kiemelkednek a JavaScript alapú keretrendszerekkel, Angularral, React-tel vagy Vue.js-szel dolgozó front-end fejlesztők keresete.

Programozó fizetések 2021 - tarol a JavaScript és a ráépülő keretrendszerek (Angular, React, Vue.js)

A programozók fizetése további 20% körüli mértékben nőtt egy év alatt, és az erős mezőnyből is kiemelkednek a JavaScript alapú keretrendszerekkel, Angularral, React-tel vagy Vue.js-szel dolgozó front-end fejlesztők keresete. Ezekben a pozíciókban a junior bruttó fizetés 750.000 Ft környékén indul és elérheti az egymillió forintot is havonta! A Seniorok fizetése átlépi a másfél milliós határt, fizetésük konkrétan 1.350e és 1.600e Ft között mozog ugyanezen a területen, derült ki egy átfogó és friss felmérésből.

Persze a többi programfejlesztő sem panaszkodhat úgy igazán a fizetésére: A C/C++, a Java, a JavaScript, a PHP és a Python fejlesztők ennél csak 100-150e Ft-tal kevesebbet kapnak bruttóban egy havi munkájukért cserébe. Érdekesség, hogy ezekben a programnyeleken programozók fizetése között lényegi eltérés nincsen,

már rég nem igaz, hogy egy Java vagy C fejlesztő többet keres más programnyelvek ismerőinél.

Szintén nem található különbség a front-end és back-end fejlesztő fizetése között, viszont a mindkét területen otthonosan mozgó full-stack fejlesztők náluk 100-150e Ft-tal többet visznek haza.

Mi változott egy év alatt?

 

A fizetések átlaga jelentősen megnőtt, különösen a junior szinten. Ugyanezzel a módszertannal készült egy évvel ezelőtti felmérésben a junior programozó fizetések 500e Ft környékén indultak, ez 2021-re 600-650e Ft-ra emelkedett. És ez csak a bérsáv alsó szegmense, a legjobb junior pozíciókban 2020-ban 800e Ft-ot lehetett keresni, míg mostanra ez elérte az egy milliós határt. A senior szinten ennél alig visszafogottabb, kb. 20%-os fizetésemelkedést láthatunk, kivéve a senior PHP fejlesztők esetében, akinek a fizetése kb. 35%-kal nőtt egy év alatt.

Fejlesztők fizetései 2021-ben táblázat

A részletes statisztikát a Blubird – egy professzionális IT fejlesztő és munkaerő közvetítő vállalat – tette közzé a jelenlegi informatikus fizetésekről. Bár sok ilyet olvasni a neten, a Bluebird összeállítása az iparágban dolgozó szakemberek valós szerződései alapján készült, így hitelesebb, mint sok más felmérés. Cikkünkben csak szemezgettünk az adatokból, mivel az informatikában keresett szakemberek csak kb. fele programozó. Az összeállításban szerepelnek az adat-elemzők, az IT projekt menedzserek, SAP-sok, adatbányászok, a hálózatfejlesztők, a rendszergazdák és még a tesztelők fizetése is.

it helpdesk ikonUtóbbiak helyzete változóban van: a junior tester fizetések már fél millió Ft-nál kezdődnek, a senior tesztelőké pedig átlépte az egy millió Ft-ot! Ugyanakkor egyre magasabb technikai elvárásokat, programozói ismereteket várnak el a tesztelőktől a magasabb fizetésért cserébe. Hasonló a helyzet a technológiai HelpDesk pozíciókban is, ahol szintén lehet bruttó félmillió Ft fölött keresni, de ahhoz a megbízó szoftverének ismeretén felül magas szintű, a felhasználói szintntet jóval meghaladó informatikai tudás is szükséges. 


 

A cikkben megjelenő összegek bruttó fizetések és budapesti cégekre vonatkoznak. 500.000 Ft bruttó fizetésből egy 25 év feletti, még családalapítás előtti fiatal csak 332.000 Ft-ot visz haza, az egy milliós havi fizetés pedig 665.000 Ft-ot jelent számára az adók és járulékok levonása után.

 

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár