Hírek

Bárkiről kiderülhet, hogy a front-end webfejlesztés ördöge!

Neo az „ősidők” óta fejlesztő, olyan régóta, hogy tapasztalatait már érdemesnek találta átadni a következő generációnak. 4 éve tanítja a front-end fejlesztést a Prooktatásnál.

Neo, a Prooktatás egyik front-end oktatója

 

Mára oda jutott, hogy már hivatásának tekinti tudása tovább örökítését. Fizetésről, továbbképzésről, pékekről, rendőrökről, és vizsgamunkákról kérdeztük a Prooktatás egyik legrutinosabb oktatóját.

Mikor kerültél kapcsolatba az informatikával?

1998 óta vagyok informatikus, vagyis már 24 éve dolgozom különböző területeken informatikusként. De leginkább üzemeltetéssel és fejlesztéssel foglalkozom, és természetesen most már oktatással is.

Mióta tanítasz a Prooktatásnál?

Mindjárt 2023 van, tehát már négy éve vagyok tagja a tanári karnak, és egyelőre mondhatom, hogy nagyon bevált. Jól érzem magam ebben az új szerepkörben is, sőt, egyre jobban.

Megkedvelted a pedagógus pályát?

Nagyon is. Jelenleg másodállás a Prooktatás, de érzem magamban az elhivatottságot. Élvezem átadni az évtizedek alatt felhalmozott tudást, és azt is, amikor a tanítványok el is sajátítják. Ez egy másik fajta alkotás, amikor végül nem egy kész honlap vagy program a produktum, hanem a tanítvány fejlődése.

Mi a területed?

Én front end oktató vagyok, vagyis egy weboldal azon részével foglalkozom, amelyikkel a felhasználó közvetlenül kapcsolatban kerül. Így a feladatok között van a megjelenés, az adatok befogadása, stb., minden, amivel a felhasználó találkozik, lát, használ egy weboldalon.

Ez egy nagyon népszerű terület, a hírekben pedig komoly fizetésekről írnak…

Valóban nagyon felkapott az informatikán belül, ennek megfelelően sok a jelentkező is. De tévedés azt hinni, hogy minden front enddel foglalkozó szakemberre igaz, hogy hatalmas pénzeket keres, és az sem, hogy bárki kimagaslót alkothat. Nem mindenkinek való ez a szakma. De azok a szakértők, akik birtokában van valamilyen speciális tudás, hozzáértés, tapasztalat, azok valóban kiemelt fizetésekben részesülnek. A többieknek azért nem ilyen egyszerű a helyzet.

A magas fizetés lehetősége gondolom így is nagyon vonzó. Hány tanítványod volt eddig?
 

Őszintén mondom, fogalmam sincs. Több száz.



És milyen területekről érkeztek?

Általában átképzés, továbbképzés céljából érkeznek a diákok, akik között volt már pék, pincér, de még rendőr is. Jelentős változások zajlottak a munkaerőpiacon, és az informatikussá való átképzés az egyik legvonzóbb alternatíva.

Nem aggódsz, hogy aztán a tanítvány lekörözi a tanárt?

Én szeretem megtanítani azt, amit én tudok, sőt, zavar, ha azt kell mondanom, „ezt pedig már tudni kéne”. Szerencsére nincs sok ilyen. De az egyáltalán nem zavar, ha a végén a tanítvány ötlete esetleg jobb az enyémnél, sőt, ez ugyanis azt jelenti, hogy jó irányba sikerült állítani a gondolatokat. Nincs féltékenység.

Volt már olyan tanítvány, akinek munkájára elhelyezkedése után büszke lehettél már?

Rengeteg.

És milyen saját, korábbi munkád maradt emlékezetes a Te számodra?

Volt egy online galériám, ahol aukciós rendszerben műtárgyakat értékestettünk. Nem volt rossz, 10 évig működött, de sajnos egy idő után már több volt vele a munka, mint amennyit a konyhára hozott. De örömmel emlékszem vissza rá, mert amit a webfejlesztésről tudok, azt akkor tanultam meg. Sajnos már nincs meg.

Hogy értetted, hogy nem mindenkinek való a szakma? Kiknek igen, és kiknek nem?

Nagyon sok minden tanulható, de azért az érzék is meghatározó lehet, amely nélkül viszont sokkal nehezebb érvényesülni. Nagy általánosságban elmondható, hogy a lányoknak van egy alapvető szépérzékük, amely a webdesign területén könnyen hasznosítható. Az arányok, színek, formák meghatározása általában jobban megy a lányoknak, míg a fiúk az összetettebb fejlesztésekben szoktak jobbak lenni. Ez a fajta különbség elég jól látszik a vizsgamunkákon is. A lányoké általában szebb, a fiúké viszont komplexebb. Ám mindenki kipróbálhatja magát, és bárkiről kiderülhet, hogy benne rejlik a front end fejlesztés szikrája!

front-end oklevél átadó Neoval középen a Prooktatásnál

HTML / CSS
7 Március
8 Április
24 Június
Python
2 Március
4 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
24 Február
7 Március
8 Április
C#
27 Március
8 Április
10 Április

Tanfolyam-naptár