Hírek

Miért nehéz a Javascript? (De azért szeretjük)

A JavaScriptet eredetileg azért hozták létre, hogy "életre keltse a weboldalakat". Hosszú utat járt be az évek során, és mára mindenütt jelen van a szoftverfejlesztésben. Weboldalakon, mobilalkalmazá

Javascript megtanulásának nehézségei

A JavaScriptet eredetileg azért hozták létre, hogy "életre keltse a weboldalakat". Hosszú utat járt be az évek során, és ma már mindenütt jelen van a szoftverfejlesztésben. Weboldalakon, mobilalkalmazásokon, és szervereken is Javascript fut.

 

A JavaScriptet az Internet szerint nem olyan nehéz megtanulni. Azt írják, az egyik legkönnyebben tanulható programozási nyelv. A szintaxis viszonylag egyszerű, és rengeteg forrás segíthet az elindulásban. Azonban, mint minden nyelvnek, ennek is van tanulási görbéje, tehát a közepes és magas szintű elsajátítása már sok időt és erőfeszítést igényel.

 

Nyolc ok, amiért az emberek a JavaScriptet nehéz programozási nyelvnek tartják

 

A JavaScript nem a legegyszerűbb programozási nyelv, megtanulása és használata kihívást jelent.

 

1. Az egyedi szintaxis és a behúzás megnehezíti a JavaScript olvasását

 

A JavaScript egyik gyenge pontja a szintaxis. Az objektum szövegkonstansai például más módon igénylik a zárójelek használatát, mint egyéb nyelvek esetében. Mint minden más programozási nyelvben, itt is sokféleképpen írhatjuk meg a kódot. Ez azt jelenti, hogy tudnod kell, hogy melyik szintaxis a megfelelő az egyes esetekben.

 

2. A kulcsszavak száma megnehezíti a gyors tanulást

 

Míg egyes programozási nyelvek (pl. Python)  viszonylag intuitívak és könnyen elsajátíthatók, addig másoknál a fejedet kell vakargatnod. A JavaScript korántsem ideális azok számára, akik lassabban tanulnak, vagy nem szeretnek egy nyelvben alaposabban elmélyülni, mivel nagyon sok kulcsszót tartalmaz, és nem könnyű feladat elsajátítani mindazta funkciót, amit a nyelv lehetővé tesz.

 

3. A JavaScript egy aszinkron programozási nyelv

 

Az aszinkron programozás lehetővé teszi, hogy a különböző programrészek a saját tempójukban fussanak. A weboldalak például párhuzamosan tölthetők be olyan kóddal, amelynek futtatása csak a betöltés után indul, így nem kell megvárni az összes fájlt, mielőtt az első pixelek megjelennek a képernyőn. Sok újdonsült programozónak azonban nehézséget okoz az aszinkron kódolás bonyolultsága.

 

4. Ugyanazt a kódot többféleképpen is megírhatod

 

Más programozási nyelvekkel, például a C-vel és a Pythonnal összehasonlítva a JavaScript jóval több kódrészletet (snippet) tartalmaz. Emiatt a fejlesztőknek sok választási lehetőségük van, amikor kódot írnak a projektjeikhez.

 

Ez jó dolognak tűnhet, akik szeretik a Javascriptet, ezért a szabadságért szeretik! Ugyanakkor ez a bőség zavarba ejtő lehet a kezdők és sokszor még a tapasztalt fejlesztők számára is, akik nem szoktak különböző típusú kódrészletekkel dolgozni. Emiatt egyesek összezavarodnak, és órákat tölthetnek azzal, hogy kitalálják, miért nem működnek a dolgok.

 

5. A JavaScript-funkciók magas szintű alkalmazásához több keretrendszert kell elsajátítanod

 

A JavaScript programozáshoz rendelkezésre álló keretrendszerek száma elsőre túl soknak tűnhet. A bőség zavara szorongást okozhat, amikor azt mérlegeled, melyiket szeretnéd megtanulni: React? Angular? Vue.js? Melyiket válaszd a munkához? Szerencsére egyikükkel sem tévedhetsz nagyot.

 

6. A legtöbb JavaScript oktatóanyagot szakértők készítik, nem oktatók

 

Az egyik oka annak, hogy a JavaScriptet olyan bonyolult megtanulni, az, hogy a legtöbb oktatóanyagot szakértők készítik szakértőknek. Bedobnak egyenesen a haladó kódolás, az objektumorientált programozás és az osztályok mélyvíziébe, így nincs elég időd megismerkedni az olyan alapfogalmakkal, mint a változók és függvények.

 

Ezért mindig olyan órákat és oktatóprogramokat válassz, amelyeket kifejezetten teljes kezdőknek kínálnak,

és mindenképpen nézz körül, hogy olyan tanárt találj, aki érthető számodra.

 

7. Értened kell a számítástechnikai szakzsargont

 

A JavaScript esetén egyes feladatok elvégzéséhez gyakran bonyolult informatikai témákat kell megérteni. Az olyan webes szabványoktól kezdve, mint a HTML5 és a CSS3, az adatbázisokig, a webes szolgáltatásokig és a különböző szerveroldali nyelvekig. Mindezek  megtanulása időt és türelmet igényel. Magyarul: nem kezdheted IT pályafutásodat egyből a Javascript programozással.

 

8. A JavaScript más programozási nyelvek számos szabályát sérti meg

 

A JavaScript számos programozási nyelv szabályait sérti meg. A hagyományos programozási nyelvekhez képest a JavaScript a változók hatókörét egészen másképp értelmezi. Ez lehetővé teszi a programozók számára, hogy bármelyik függvényből elérjenek egy változót, függetlenül attól, hogy eredetileg hol definiálták. Ez a funkció lehet jó, sokan szeretik is. Más esetekben viszont ez nehézséget okoz a gyakorlatban.  

 

 

A JavaScript megtanulásának legfájdalommentesebb módja

 

   Erős alapozással indíts. Mielőtt elkezdenéd a JavaScriptet, szánjon egy kis időt a programozás alapjainak elsajátítására. Más technológiaák, például a HTML és a CSS megtanulása kiváló alapot nyújt a JavaScript későbbi megismeréséhez.

 

   Gyakorolj! A képzés óráink kívül is, természetesen. Ha bármilyen programozási nyelvet meg akarsz tanulni, a legjobb tanács az, hogy gyakorold az online kódolást. Az online kódolásnak számos előnye van: azonnali visszajelzést kapsz, megtekintheted mások megoldásait, tanulhatsz másoktól, és cseveghetsz a többi kódolóval.
 

   Sajátítsd el a haladó JavaScriptet jól felépített tanfolyamokon. Segítségükkel jobban megérthetsz mindent az örökléstől a funkcionális programozásig, így profivá válhatsz mind a JavaScript backend-, mind a frontend-fejlesztésben.

 

   Kapcsolódj be gyakorlati projektekbe. Ha meg akarsz tanulni egy programozási nyelvet, a gyakorlati tapasztalat elengedhetetlen. Nehéz (ha nem lehetetlen) bármilyen programozási nyelvet elsajátítani kódírás és problémamegoldás nélkül.  A gyakorlás nem csak a készségek fejlődését segíti, de a projektek arra is rákényszerítenek, hogy rendszerezd a gondolataidat, és a problémákat az elejétől a végéig átlásd.

 

HTML / CSS
7 Március
3 Április
24 Június
Python
2 Március
4 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
24 Február
7 Március
3 Április
C#
27 Március
3 Április
10 Április

Tanfolyam-naptár