Hírek

Mit jelent az Adatmérnök? Mit csinál az Adattudós?

Az adattudós és az adatmérnök két különböző szakmai szerepkört tölt be az adatelemzés és az adatfeldolgozás világában, mások a felelősségi körök, az eszközök, a nyelvek&a

Adatbázis és a rajta dolgozó Adatmérnök

Adatmérnök és adattudós: sok a különbség, de a programozó képzés közös pont.

Az adattudós és az adatmérnök két különböző szakmai szerepkört tölt be az adatelemzés és az adatfeldolgozás világában, mások a felelősségi körök, az eszközök, a nyelvek, az álláslehetőségek, stb, ám vannak alapvető egyezőségek is.

A cégeken belül az adatelemző feladatok jelentősége folyamatosan nő, a terület hatékonysága a termelés teljes sikerét meghatározhatja azzal, hogy a benne dolgozó szakemberek precíz munkával segítik a célok elérését. Mert végső soron kiépítheted a legjobb modelleket, a legjobb stratégiát, de ha a gyűjtött adatok nem felelnek meg a minőségi elvárásoknak, az eredmény gyengébb lesz a vártnál. Ám hogy ezen a területen belül mi az adattudós és mi az adatmérnök feladata, elsőre talán nem egyértelmű.

 

Más a feladat, más a cél

 

Az adattudós munkájának fő célja az adatok elemzése és értelmezése, akkor végzi sikerrel a munkáját, ha információkat és közöttük összefüggéseket talál, amelyekből aztán levonhatók a megfelelő következtetések. Az adatok értelmezése által modelleket lehet felépíteni, amelyek segítségével előrejelzéseket, trendeket vagy értékes felismeréseket lehet tenni.

Az adatmérnök fő feladata ugyanakkor jelentősen más. Az adatok gyűjtése, tárolása és rendelkezésre bocsátása a feladatköre, méghozzá olyan módon, hogy az adattudósok és az elemzés más felelős szakemberei hatékonyan dolgozhassanak velük. Az adatmérnök felelős az adatinfrastruktúra kialakításáért, az adatbázisok kezeléséért, az adatfeldolgozási rendszerek létrehozásáért és az adatok automatizált áramlásáért, annak érdekében, hogy a későbbiekben a lehető leghasznosabb elemzéseket végezhessék velük. Az adattudós az adatmérnök munkájának köszönhetően olyan elemzéseket készíthet, amelyek következményeként döntéseket hoznak és ajánlásokat adnak üzleti vagy akár tudományos problémákra is.

Az adatmérnökök nyers adatokkal foglalkoznak, és az adatok megbízhatóságának, hatékonyságának és minőségének javítását célzó módszereket kell ajánlaniuk és néha megvalósítaniuk. Ehhez különféle nyelveket és eszközöket kell alkalmazniuk a rendszerek összekapcsolásához, vagy meg kell próbálniuk felkutatni a más rendszerekből származó új adatok megszerzésének lehetőségeit, munkájukkal többek között segítik, hogy az adatok az adattudósok további feldolgozása során információvá válhassanak. Az adatmérnök architektúrákat, például adatbázisokat és nagyméretű feldolgozó rendszereket fejleszt, épít, tesztel és karbantart, az adattudós ezzel szemben tisztítja, „masszírozza” és rendszerezi a hatalmas adatbázisokat.

 

Hasonló készségek, de különböző eszközök

 

A két terület némileg eltérő készségeket követel, ugyanakkor az egyezőség, hogy mindkettő esetében szükséges lehet programozó nyelvek ismerete. Az adatelemzésen belül erős statisztikai, analitikai készségekkel és mélyreható ismeretekkel az adatbázisrendszerekről kell rendelkezni az adattudósoknak, az adatmérnököknek viszont az adatkezelési technológiákról és a nagy adatarchitektúrákról kell minél többet tudni. Természetesen programozási nyelvek ismerete is alapvetően szükséges lehet, ám ez már mindkét területre érvényes. Bizonyos programozóképzésen is át kell esniük, sőt, tartaniük is kell a tempót a fejlődő IT-szektor követelményeivel.

Az adattudósok számára például a Python vagy az R nyelv ismerete alapvető jelentőséggel bírhat, de használniuk kell tudni adatvizualizációs eszközöket és gépi tanulási algoritmusokat is. Ehhez hasonlóan egy adatmérnöknek is szükségesek programozói készségek, különösen az ETL (Extract, Transform, Load) folyamatok fejlesztéséhez, így a Python közös pont a két szakterület követelményei között, ennek a nyelvnek programozó képzésen való elsajátítása gyakorlatilag az egész adatfeldolgozó folyamatban elengedhetetlen.

 

A fizetésekben nincs nagy különbség

 

Az adatmérnökök és az adattudósok feladataiban és a velük szembeni elvárásokban van némi különbség, a fizetésekben azonban nem jelentős a differencia. Legalábbis hazánkban, ahol a folyamatosan bővülő IT-szektorban egyre több adatelemzéssel foglalkozó szakemberre van szükség. A két pozíció bérezése hasonló a kezdők és a jelentős tapasztalattal bírók esetében is. A Hays Hungary magyar fizetéseket vizsgáló 2023-as elemzéséből az derül ki, hogy a munkaerőpiacon újak is már 1,1-1,2 millió forint bruttó átlagbérezést harcolhatnak ki, néhány évvel a hátuk mögött pedig mindkét területen az 1,5 millió bruttó fizetés az átlagos.

Az adatelemző területen is egyre specializáltabb tudásra van szükség, ám a feladatokban és a készségekben lévő különbségek ellenére vannak hasonlóságok is a munkakörökben. Az adatmérnök jórészt éppen az adattudós feladatait készíti elő egy okosan átgondolt adatmodell felépítésével, a néhol hatalmas adathalmaz begyűjtésével, tárolásával és rendelkezésre bocsátásával, az adattudós pedig olyan elemzéseket készít, amelyekből következtetéseket lehet levonni a siker optimalizálása érdekében. Elmondható azonban, hogy közös pont a programozó ismeretek szükségessége, és a hazai fizetésekben sincs jelentős eltérés a két terület képviselői között.


Kedvet kaptál? Akkor nézd meg új ADATMÉRNÖK képzésünk tematikáját és jelentkezz!

 

HTML / CSS
7 Március
15 Április
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
7 Március
15 Április
23 Május
C#
27 Március
17 Április
20 Április

Tanfolyam-naptár