Hírek

Mit jelent az adatmodell és miért jó?

SQL adatbázis programozást sok helyen oktatnak. Ennek segítségével adattáblákat hozhatsz létre, ami például egy egyszerűbb weboldal regisztrációs formjában lévő adatok eltárolása

Adat modelelzés és adat struktúra oktatása

 

Ennek segítségével adattáblákat hozhatsz létre, ami például egy egyszerűbb weboldal regisztrációs formjában lévő adatok eltárolására tökéletes, vagy pedig az adattáblában lévő adatok alapján kilistázzuk a termékeinket, azok árát és egyéb adatait.

De mi a helyzet akkor, ha ennél komplexebb feladatot kapunk? Például egy működő webshop vagy egy állásportál adatbázisát kell létrehoznunk, számos egymásra ható adattáblával? Ehhez gondolkodni kell, tervezni és ADATMODELLT létrehozni. Ez az, amit máshol nem tanítanak - de a Prooktatás Python szoftverfejlesztő képzésén belüli egy hónapos SQL moduljával ezt a képességet is elsajátítod majd!

Az adatmodellek, és általában a komplexebb rendszerek megértésénél az a nehézség, hogy nem egyértelmű, nincs egyetlen általános megoldás. Az esetek többségében minden ilyen fejlesztéshez egyedi megközelítés szükséges.
 

Az adatmodellezésről dióhéjban

Az adatok felhasználásának, tárolásának és az új igények miatt szükségessé váló bővíthetőség miatt elengedhetetlen, hogy az adatbázisban jól struktúrált, logikai kapcsolatra épülő megoldást használjunk. Ennek a folyamatát nevezzük adatmodellezésnek.

Az adatmodell feladata az adatok logikai csoportokra való bontása, ennek eredménye az adatok táblákba - más néven relációkba - való szervezése. A táblák között általában előre kialakított kapcsolatokat határozunk meg, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jól strukturált rendszert kapjunk. A jól strukturált rendszer azt (is) jelenti, hogy
 - az adatok tisztítva, rendezve vannak
 - az új igényeket könnyen integrálni tudjuk a meglévő megoldáshoz.

Komplexitása miatt az adatmodell megléte nélkülözhetetlen a tranzakciós és analitikai elemző rendszerek (adattárházak) kialakításában.

Ha érdekel a téma, jelentkezz a Prooktatás április 15. -én induló Python programozó és Python szoftverfejlesztő képzésére! Ne feledd: ez a tudás jópár más programnyelv, lényegében minden back-end technológia esetén hasznos lesz szakmai életed során. A Python mellet például megemlíthetjük a PHP programozást. PHP-t  könnyű megtanulni, logikus programnyelv, világos a felhasználási területe és az OOP szemléletet is könnyű megérteni általa. De hiába ismered a kódolás folyamatát, komplexebb rendszert csak az adatmodellezési gondolkodás elsajátítása után fogsz tudni tervezni PHP és MySQL programozóként is.

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
27 Március
17 Április
24 Április

Tanfolyam-naptár