Bezár
Hírek

Pénz, pénz, pénz és prorgamozó karrier

Az elmúlt több mint egy év gazdasági nehézségei mellett továbbra is nagyon megéri az IT-szektorban elhelyezkedni, és ennek érdekében átképzés mellett dönteni.

programozó-képzes-pénz-fizetések-karrier

 

Az egész világ gazdasági életére hatással levő immár egy éve zajló folyamatok több iparágban is jelentős változásokat okoztak, és tekintélyes részüket a munkavállalók is megérezték. Az elszabadult inflációs adatokat nehezen tudják követni a munkaadók, és ez a forintmegtakarítások mellett a bérek reálértékére is negatív hatással voltak. Természetesen a 2022 második negyedévében kezdődött változások az IT-szektort sem kerülték el, ám még a számítástechnikában gondolkozók várhatják az egyik legjobb helyzetből a gazdasági környezet 2023-as év végére, még inkább a jövő év elejére várt javulását.

Jó hír: bőven van munka a programozópiacon

Az iparágban továbbra is növekvő munkaerőpiaccal lehet számolni, és ez a magyarországi helyzetre is igaz, befektetői szempontból továbbra is nagyon kecsegtető a hazai helyzet. Ennek megfelelően továbbra is várható új állások meghirdetése, ezeket pedig versenyképes fizetésekkel igyekeznek betölteni.

„Magyarország máig jó pozícióban van a tech szektor befektetői szemében, akik naponta nyitnak új pozíciókat a hazai piacon” – mondta Simon Balázs teamleader a Hays Hungary 2023-as fizetési kimutatásában.

A kialakult helyzetben az elmúlt hónapokban erősödött a digitális kivándorlás, ennek a hullámnak az eredményeként további növekedés alakult ki a hazai keresletben. Magyarországon még mindig megfizethető a munkaerő, ugyanakkor az IT munkaerőhiány évek óta felmerülő problémája még jobb pozíciót biztosít a munkát kereső szakembereknek. Válogathatnak a meghirdetett pozíciókban, és nagyobb eséllyel találnak olyan munkahelyet, amely aztán kész meg is küzdeni érte.

Megtartás, megszerzés a cél                                          

A tech szektorban elhelyezkedett, vagy arra vágyók dolgát a munkaadók igyekeznek megkönnyíteni. A bérekről később szót ejtünk, ám a körülményekre is érdemes figyelni. A képzett munkaerőért folytatott harcban a munkaerőhiány arra sarkalja a befektetőket, hogy foggal-körömmel harcoljanak a már megszerzett szaktudásért, vagy akár még a frissen képzett munkaerőért is, ennek megfelelően a fizetésemelésekkel igyekeznek tartani az infláció elszabadult mértékét. Az inflációkövető bérek mellett továbbra is jelentős a belső céges képzések továbbképzések támogatása, valamint az ígéretek között gyakran szerepel a rugalmas munkavégzés lehetősége is.

Az igények változására a Z generáció munkaerőpiacon való megjelenése is hatással lehet, a munkavállalók legújabb generációja számára a munkahelyi környezet is nagyon fontos, vagyis, hogy a cég mi mindent tesz meg azért, hogy a dolgozók a lehető legjobban érezzék magukat. Ezen a téren is várhatók a munkaadók rugalmas megoldásai, amelyek tovább hajtják a munkavállalók malmára a vizet.

Mennyi az annyi?

A Hays Hungary 2023-as kimutatásából világosan kiderül, hogy egyes iparágakban milyen változásokat okozott az elmúlt év gazdagsági hanyatlása, és az is, hogy az IT szektorban töretlen a helyzet. A bérek növekedtek is az elmúlt évben, és továbbra is jelentős a kereslet a tapasztalt és a tapasztalatlan munkaerő iránt is.

 

brutta havi fejlesztői fizetések medior szinten grafikon

Megjegyzés: a Hays fizetésekre vonatkozó felmérése nem reprezentatív. Csak a Hays számára hozzáférhető, rajtuk átfutó szerződéses megállapodásokon szereplő összegeken alakul, tehát a keresett és sikeresen elhelyezkedő informatikusoknak egy része képezi a felmérés alapját. A teljes, országos átlag fizetések valószínűleg valamivel a Hays által mértek alatt lehetnek.


Egy C++ vagy PHP szoftverfejlesztő már néhány éves tapasztalattal 1,1 millió forint bruttó jövedelemre számíthat átlagosan, egy Java vagy Python programozó pedig akár másfél milliós fizetéssel is kalkulálhat. A programozó oktatáson frissen átesett hallgatók még teljesen kezdőként is kiharcolhatnak maguknak egymillió forint körüli bruttó fizetést, néhány éves tapasztalattal pedig bizonyos területeken (C#, frontend, mobilfejlesztő) már a másfél milliós bruttó bér sem elképzelhetetlen. De még tesztelőként is biztos, versenyképes juttatások várnak a szektorban, akár a milliós bruttó fizetések sem elérhetetlenek.

A komoly tapasztalattal rendelkező szakemberek számára pedig szinte a határ a csillagos ég… Egy C++ programozó átlagban 1,4, csapatvezetőként pedig 1,6 milliós átlag bruttó fizetésre számíthat, a Java esetében ezek a számok már 1,8 és 2,4 millió is lehet átlagban, C#/.NET programozóknál 1,7 és 2 millió forintot is elérheti.

És mi várható?

A trendekből egyértelműen látszik, hogy befektetői szempontból Kelet-Európán belül is jó pozícióban van hazánk, amely újabb és újabb pozíciók meghirdetését jelenti a közeljövőben is. Az infláció és a gazdasági környezet várható javulásával ez a helyzet töretlen marad, ráadásul a forint gyengülése miatt kialakult kivándorlási hullám tovább hajtja a munkaerőpiaci folyamatokat. Egyre több szaktudásra lenne szükség a közeljövőben is, ez pedig a szektor minden területén biztosítja a bérek reálértékének stabilitását, esetleges növekedését. A munkaerővel kapcsolatos megtartási stratégia folyamatos növekedésével a HR-osztályok állandóan rugalmas, versenyképes környezetet igyekeznek biztosítani. A jelentkezőkre így inflációkövető fizetések, rugalmas munkavégzés és állandó szakmai fejlődés vár a továbbiakban is.

 

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár