Hírek

Kiből lehet programozó?

Röviden: bárkiből! Azonban érdemes sorba venni, hogy milyen képességek és adottságok könnyíthetik meg akár a programozó képzést, akár a szakmában való elhelyezkedést.

kiből lehet programozó - milyen alap készségek kellenek ahhoz, higy valaki programozó legyen

Röviden: bárkiből! Azonban érdemes sorba venni, hogy milyen képességek és adottságok könnyíthetik meg akár a programozó képzést, akár a szakmában való elhelyezkedést és a későbbi boldogulást.

Az informatikai iparágban szüntelen a kereslet a szakemberek iránt, és a töretlen érdeklődés miatt sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon kinek fekszik a programozó szakma. Sokan hiszik, hogy csak bizonyos képességek és hozzáállás birtokában érdemes belevágni egy programozó képzésbe, ám ez tévhit. Az igazság ugyanis, hogy korántsem csak azoknak való, akiknek a középiskolában feküdtek a reál tárgyak, vagy akinek már a szülei is programozók voltak, és akit már kiskorában is nyáklapokat tanulmányozott focizás helyett. Nem, a humán érdeklődés nem akadály

Ugyanakkor az tagadhatatlan, hogy bizonyos készségekkel megkönnyíthető mind a tanulási folyamat, mind pedig a későbbi elhelyezkedés.  Viszont jó hír, hogy ezek jelentős része is fejleszthető.

 

Logikai gondolkodás

Egy programozó számára alapvető, hogy képes legyen logikus és strukturált módon megközelíteni a problémákat, így lehet azokat hatékonyan megoldani. Rengeteg problémától kímélhetjük meg magunkat a programozó képzés és a gyakorlati munka során, ha megértjük, és el is sajátítjuk a programozási nyelvek logikai szintaxisát.
 

Kreativitás

Talán sokan hiszik, hogy a programozó szakma egy nagyon unalmas és monoton munka, ám valójában éppenhogy nagyon fontos része az ötletesség és a kreativitás. A fejlesztések során rengeteg megoldásra váró tennivaló vár ránk, különösen akkor, ha összetett vagy újszerű feladatokat kell megoldani. A kreativitás alapvetően fontos képesség a programozó szakmában!
 

Problématűrő képesség

Éppen az állandó innováció miatt a programozásban rengeteg nem ismert, korábban fel nem merült feladattal és problémával szembesülhetünk. Ezért az adott problémák hatékony megoldására van szükség, az optimális megoldás pedig gyakran nem sikerül elsőre. A legjobb persze, ha az ilyen jellegű feladatok kihívást jelentenek, és nem csalódást.
 

Kitartás

És bizony, gyakran a felmerült akadályok leküzdése hosszú időt vesz igénybe. A programozás gyakran nehéz és időigényes lehet, ezért fontos, hogy legyen kitartásunk a felmerült, nem várt nehézségekkel szemben.
 

Tanulékonyság és önállóság

A technológia folyamatosan változik és fejlődik, ezért fontos, hogy vállalkozó szelleműek legyünk, akik nyitottak a folyamatos tanulásra és a fejlődésre is. Ebben az iparágban semmi sem állandó, folyamatos az igény a fejlődésre, az innovációval pedig tartani kell a lépést. Aki sikeres programozó akar lenni, állandóan képeznie kell magát!
 

Együttműködőkészség

Ugyan gyakori, hogy bizonyos feladatokat egy valaki végez el, azonban a munkafolyamatok szinte soha nem egy embert dicsérnek, hanem csapatmunkából állnak össze. A programozás ma már legtöbbször csapatban történik, így fontos a jó kommunikációs és együttműködőkészség!
 

Precizitás

A programozásban a legkisebb hiba is működőképtelenséget okozhat, ezért fontos, hogy pontosan és részletesen végezzük a munkánkat. A feladatok kreatív megoldása mellett kiemelten fontos a pontosságra való törekvés, mert bár minden hiba kijavítására mindig van lehetőség, aki sokat hibázik az túl sok időt kell, hogy eltöltsön a munkája javítgatásával, vagy ami rosszabb:  kollégáinak kell kijavítani az ő hibáit.
 

Nyelvi ismeretek

A programozási nyelvek ismerete természetesen alapvető, ám ez már a képzés része. Az angol nyelv legalább középfokú ismerete viszont már a kezdetek kezdetén hatványozottan fontos a programozók számára. Bár a képzés maga történhet akár magyar nyelven is (mint a Prooktatás képzéseinél), ám természetesen angolul jelentősebb szakirodalom áll rendelkezésre, arról nem is beszélve, hogy a különböző támogató felületeken mindenhol angolul folyik a diskurzus, ennek megfelelően az angol nyelvtudás elengedhetetlen.

 

Döntöttél?

Ha úgy gondolod, ezek a készségek megvannak benned, és talán már meg is van az elhatározás az informatikai szakma kapcsán, már csak az a kérdés, mely területen kezdjük a programozó képzést!

HTML / CSS
7 Március
15 Április
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
7 Március
15 Április
23 Május
C#
27 Március
17 Április
20 Április

Tanfolyam-naptár