Bezár
Hírek

Programozás tanulás: tényleg nehéz?

Az egyik ok, ami miatt a programozás bonyolultnak tűnik az, hogy többségünk sosem találkozott vele az iskolában. Az sem segít, hogy a média egy misztikumnak ábrázolja.

Egy nő oktat valamit programozással kapcsolatban egy férfinek

Az elmúlt évtizedben a kódolás megtanulása egyfajta jelképévé vált annak, hogy az ember jól fizető és stabil karriert építhet magának, kötetlen munkaidő beosztással. A programozók, számos tech cégnél találtak munkát a Szilícium-völgyben és azon túl, olyan óriásoknál, mint például az Apple, a Google, a Meta és még sok más cég. De napjainkban a különféle profilú vállalatok is foglalkoztatnak kódolókat és programozókat, ez a készség most már elterjedtebb és keresettebb lett.

Nehéz a programozás megtanulása? Nos, igen is és nem is. Mint minden új dolog megtanulása ez is ugyanúgy lehet nehéz. Amikor megtanulsz biciklizni, valószínűleg néhányszor elesel, és kétségbeesett pillanatokat élsz át.

Az egyik ok, ami miatt a programozás bonyolultnak tűnik az, hogy többségünk sosem találkozott vele az iskolában. Olyan témák, mint a történelem, a matematika és az irodalom, sokkal elterjedtebbek, ez megközelíthetőbbé és elfogadottabbá teszi őket. Az sem segít, hogy a média úgy ábrázolja a programozást, mint valamit, ami csak néhány kiválasztott zseninek való.

Mint minden más, a programozás megtanulásában is a legfontosabb a gyakorlás. Nem kell matematikai vagy számítógépes tudományos háttér, mindenféle készséggel és tapasztalattal rendelkező emberek is neki vághatnak, a programozás tanulása sokkal inkább kitartást, gyakorlást és kreativitást igényel, mintsem kizárólagos intellektuális képességeket, ezért fontos túllépni a kezdeti félelmeken és a tévhiteken. 

A kihívások

Az egyik legnagyobb kihívás az első lépések megtétele. A kezdők olyan új fogalmakkal fognak találkozni, mint az algoritmusok, változók, vagy ciklusok, amik kezdetben ijesztőnek tűnhetnek. Ebben az időszakban a folyamatos gyakorlás és a kitartás elengedhetetlen lesz. A tanulóknak meg kell érteniük, hogy a hiba nem csupán elfogadható, de szükséges része lesz a folyamatnak. A hibákból való tanulás segít megérteni majd a folyamatokat.

Néhány gyakori hátráltató tényező, amivel találkozhatnak:

  1. Mindent egyszerre próbálsz megtanulni. Segít, ha apró lépésekben tanulsz, kezdve a könnyebb, majd fokozatosan a nehezebb fogalmak felé haladva.
  2. Egyedül tanulsz anélkül, hogy lenne célod vagy támogatásod. A programozás olyan, mint bármely más készség - nehezebb, ha egyedül próbálsz boldogulni, és nem rendelkezel egyértelmű iránymutatással valakitől vagy egy szervezettől.
  3. Megtorpansz az alapoknál, és nem haladsz előre a témában. Minél több folyamatot ismersz meg annál könnyebben fogod majd átlátni már az előzőket is.

 

A Tanulás Folyamata

A kezdeti nehézségek után a tanulók fokozatosan megszokják a gondolkodásmódot és a megközelítést, ami szükséges a kódoláshoz. Az egyik legfontosabb dolog a rendszeres gyakorlás mellett a projektalapú tanulás. A valós problémák megoldása a legjobb módja annak, hogy a tanulók fejlesszék a készségeiket, és megtanulják alkalmazni az elméleti ismereteket a valós életből vett problémákra. 

Célok és motiváció

Hogy az elején tisztázzuk – nincs egyetlen tökéletes programozási nyelv, amit tanulni lehet. Az, hogy melyik programozási nyelv a legjobb kezdéshez, attól függ, hogy mi a háttered, mire van szükséged és mi a célod.

 

A tanulóknak fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy miért választották ezt az utat, és mit szeretnének elérni vele. Legyen az egy új karrier elindítása, saját alkalmazás létrehozása, vagy egyszerűen csak a kíváncsiság, a motiváció az, ami segíti a tanulót a nehézségek leküzdésében.


Maradj kíváncsi és légy türelmes, nem fogsz egyik napról a másikra megtanulni kódolni. Az, hogy mennyi időbe telik a kódolás megtanulása, személyenként változni fog.

Ha webfejlesztő szeretnél lenni, akkor legjobb a HTML-lel kezdened, de ha csak pár kódot szeretnél megtanulni, hogy testre szabhass egy WordPress honlapot, az egy más mélységű tanulás lesz. Emiatt, ha azon aggódsz, hogy nehéz-e a programozás megtanulása, akkor ez tényleg attól függ, hogy mennyire könnyű az a nyelv, amit választottál, és hogy mit szeretnél majd elérni vele később.

Néhány könnyebben tanulható nyelv, a kódolási nyelvek közül:

HTML: A HTML (HyperText Markup Language) a web nyelve. Egyszerű és könnyen érthető, ezért általában a legtöbb fejlesztő és mérnök kiindulópontja ez. 

CSS: A CSS (Cascading Style Sheets) kéz a kézben működik a HTML-lel, hogy stílust adjon a weboldalaknak. Egyszerű és könnyen kezelhető.

JavaScript: A webfejlesztők a JavaScriptet használják a weboldalak interaktívvá tételéhez. Szintaktikája hasonló az angol nyelvhez, ezért ideális a kezdő kódolók számára. 

Python: A Python egy rendkívül jól olvasható nyelv, sokféle alkalmazási területen használható, például kutatási célú program írásnál, adatelemzésben, mesterséges intelligenciában, gépi tanulásban és sok más területen, rendkívül sokoldalú és hasznos. Ideális választás lehet a programozás tanulás első állomásának a Pythont választani.

C: Az egyik legrégebbi programozási nyelv, rendkívül hatékony és gyors, szintaxisa alapjául szolgál sok más magas szintű programozási nyelvnek, így tanulása jó alapot biztosít a programozási ismeretek bővítéséhez.

C#: hasonló a C-hez, de sokkal könnyebb használni programozóként, ugyanakkor a C-hez hasonlóan bármit programozhatunk vele, akár mobil applikációt, vagy hűtőszekrényt is :)

 

Összegzés

A programozás tanulása valóban kihívást jelenthet, de nem lehetetlen. A megfelelő hozzáállással, kitartással és motivációval el lehet sajátíthatja ezt a készséget. Fontos, hogy a tanulók ne hagyják abba az első akadállyal való találkozás után, hanem folytassák az erőfeszítéseket, és keressék meg a megfelelő módszert és támogatást, legyen az egy kurzus, vagy online segítség. A programozás képessé tesz bennünket arra, hogy összetett feladatokat oldjunk meg és új dolgokat teremtsünk, és ez az a készség, ami mindig keresett és értékes marad.

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár