Hírek

Hogyan lettem full-stack webfejlesztő?

Csörgő Kata nemrég végezte el a Prooktatás full-stack webfejlesztő képzését (HTML+CSS, PHP+MySQL, Javascript tanfolyam), mi pedig arra kértük, hogy mesélje el a képzés során szerzett tapasztala

Hogyan lettem full-stack webfejlesztő?

Csörgő Kata nemrég végezte el a Prooktatás full-stack webfejlesztő képzését (HTML+CSS, PHP+MySQL, Javascript tanfolyam), mi pedig arra kértük, hogy mesélje el a képzés során szerzett tapasztalatait a képzésről, a tanulásról, a programozás szépségéről, és persze a nehézségekről. Az interjú szerintünk eléggé személyesre sikerült, de talán pont ezért lett izgalmas és ajánljuk mindenkinek, aki karrierváltás miatt valamilyen programozó tanfolyam elvégzésén gondolkodik.

Volt bármilyen előképzettséged mielőtt elkezdted volna a tanfolyamot?

Azt tudni kell rólam, hogy némi matekos tudással rendelkezem, illetve az alapokat próbáltam magamtól elsajátítani még a tanfolyam előtt, viszont elég hamar kiderült, hogy ez egy nagyon szép, de ugyanakkor baromi komplex terület, és ha valaha is komolyan szeretnék ezzel foglalkozni, akkor nem ártana elvégeznem egy programozó tanfolyamot. Mivel teljes karrierváltásban gondolkodtam, mindenképp egy jól felépített, csoportos képzésre akartam jelentkezni, és nagyon örülök, hogy így döntöttem, mert az az időszak, amit tanulással töltöttem, rendkívül izgalmas, és eredményes volt, viszont nem mondanám könnyűnek.

A programozó tanfolyam melyik része okozott nehézséget?

Kezdetben semmi. Lelkesen jártam a front-end órákra, örültem, amikor a böngészőben megjelent az a kis piros színű, lekerekített sarkú „div”, amit összeraktam, és ha valamit mégsem sikerült megcsinálnom, akkor egy egyszerű elemvizsgálattal szinte azonnal láttam a problémát. Itt szabadjára tudtam engedni a kreativitásomat, és azt éreztem, hogy a vizsgamunkámmal is maximálisan elégedett vagyok, és milyen gyönyörű weboldalt készítettem. Ekkor még a kód szinte egyetlen oldalon elfért. Aztán jött a JavaScript tanfolyam, és a PHP, ahol egy egészen más programozói szemléletet kellett elsajátítani, mondhatnám úgy is, hogy itt kellett egyáltalán elkezdeni programozóként gondolkozni. Szerettem, és most is szeretem ezt a gondolkodásmódot, de nem tagadom, hogy itt már akadtak problémáim.

Milyen problémáid adódtak?

Először is, kezdetben sokkal kevésbé látványos, mint a korábban tanultak. Sok mindent meg kellett értenem addigra, mire egy valamire való működő kis egységet el tudtam készíteni, illetve a hibakeresés is jóval összetettebb lett hirtelen. Hozzá kellett szoknom, hogy most már nem csak index.html és style.css file-okkal dolgozunk, hanem rengeteg file összességéből adódik az a dinamikus honlap, amit éppen elkészítünk. Meg kellett alaposan értenem a függvények, és a class-ok mibenlétét, és ezeket hiba nélkül kellett alkalmaznom.

Sokat gyakoroltál az órák után?

Igen. Számomra ez egy nagyon fontos tanulság volt, és a programozó tanfolyam alatt jöttem rá, hogy gyakorlás nélkül nem megy. Mert egy dolog az órán megérteni, és más dolog valóban tudni, s ha nem gyakorlom, akkor nem fog az aktív tudásomba beépülni, és elfelejtem. Az én beletett energiám nélkül csak egy benyomásom lesz a honlap készítésről, de webfejlesztő nem leszek. A gyakorlás viszont ugye idő, és én munka mellett tanultam, így ezt az időt a szabadidőmből kellett lecsípnem. Nem bújhattam örökké a „nem volt időm megcsinálni a házit” kifogás mögé, mert rá kellett jönnöm, hogy ennél több időm később sem lesz, úgyhogy a szabadidőmmel kell okosan gazdálkodnom. Ám így utólag legalább elmondhatom, hogy a programozó képzés számomra egyben egy személyiségfejlesztő tanfolyam is volt, folyamatos önneveléssel. :) A belső motiváció megőrzése nagyon fontos. Mert az elején, a front-end tanfolyam óráin, látványos a haladás, viszont később, a JavaScript és PHP tanfolyamon, amikor már kicsit komolyabb programokat kell írni, akkor nehezebb fenntartani a kezdeti lelkesedést. DE nem szabad beleesni abba a hibába, hogy a könnyebb utat választja az ember, mert ha kitartó és türelmesen gyakorol, eljön a jól megérdemelt sikerélmény. És persze azt az örök érvényű igazságot is megtapasztalja az ember, hogy mindig a gépnek van igaza.

Mit értettél programozói szemléletmód alatt?

A tanulás során egy teljesen új szemléletmódot kell elsajátítani. A programozás egy új világ, ami nekem nagyon tetszett, mert logikusnak és szépnek találtam. Itt nem csupán szabályok összességét kell megtanulni, hanem látni kell azt a komplex rendszert, amiben ezek az apró morzsák logikus egésszé állnak össze. Minden mindennel összefügg, és nem lehet definíciókkal megmagyarázni a dolgokat. Kicsit vissza kell szerintem nyúlnunk ahhoz a típusú tanuláshoz, amivel gyerekkorunkban is megértettük a körülöttünk lévő világot: minél több példát látunk, minél többször tapasztaljuk meg hogyan működik, annál jobban megértjük. Ez a programozásra is igaz.

Személyes jelenlét, vagy online programozó tanfolyam? Melyiket szeretted jobban?

Amikor a járvány miatt át kellett állnunk online órákra, picit azért tartottam attól, hogy nehezebb lesz. Nem így lett szerencsére, de éreztem a tanulótársak és a személyes kapcsolatok hiányát. Néhány csoporttársammal ezért felvettük a kapcsolatot, és időnként együtt gondolkoztunk a kódokon és segítettünk egymásnak – ez sokat hozzátett a motivációmhoz.

A programozó képzés végére értél. Hogy látod, megérte a belefektetett munkát?

Így, a képzés végén azt gondolom, hogy minden nehézség ellenére – vagy éppen azért – nagyon is megérte a befektetett idő és energia. Rengeteg tudással lettem gazdagabb, és most valóban látom a reális lehetőségét egy karrierváltásnak. Imádom ezt csinálni, és azt érzem, hogy nagyon sok izgalmas dolog vár még rám. Én már nagyon várom, hogy a leendő munkáim kapcsán még többet tanulhassak, és szakmai téren is fejlődhessek.


UPDATE: Katát már fel is vették egy menő szoftverfejlesztő céghez, ahol még tovább is képzik újabb programnyelvekre :)

HTML / CSS
7 Március
8 Április
24 Június
Python
2 Március
4 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
24 Február
7 Március
8 Április
C#
27 Március
8 Április
10 Április

Tanfolyam-naptár