Hírek

Programozás tanulása és hibák megértése a ChatGPT segítségével

A ChatGPT kiváló eszköz lehet a tanulók számára a házifeladatok ellenőrzésében és a hibák megértésében. A tanulók kérdéseket tehetnek fel az AI-nek a feladatokkal kapcsolatban

Python tanulás a ChatGPT segítségével

A tanulók kérdéseket tehetnek fel a ChatGPT-nek a feladatokkal kapcsolatban, és a rendszer segíthet nekik abban, hogy megértsék a hibákat és az esetleges alternatív megoldási lehetőségeket.

Hozzá kell tenni, hogy több AI is van, ami kifejezetten hasznos eszköz lehet a programozás tanulásához. Érdemes megemlíteni az OpenAI-n felül a Gemini-t. Bármelyiket is használjuk, a válaszaikat gyakran ellenőrizni kell, és ugyan a Gemini sem tökéletes mégis egy picivel jobb. Gyakran az egyik által ellenőrzött kódot és megoldást ellenőriztetem a másikkal, és fordítva.

Jogos kérdés: Miért beszélünk ennyit a ChatGPT-ről, ha a Gemini jobb?

Először is: most jobb, per pillanat. Másrészről azt tapasztaltuk, hogy első oktatási élményhez egy interakció a ChatGPT-vel felhasználó barátabb, mint más AI-al. A Prooktatás azért építette be az oktatási módszerébe az AI használatát, mert jelenleg így dolgoznak a programozók.
 

Napjainkban a programozók VS(VisualStudioCode) kódjukba AI-t húznak be, mint például a Codeium.  vagy eleve egy olyan az AI-t magában foglaló szerkesztőprogramokkal dolgoznak, mint például a Tabnine, Copilot, Amazon Code Whisperer, amelyek segítségével hihetetlen sebességgel lehet megírni egy kódot, illetve egy szoftver egyes részeit. 

Már, ha tudjuk, hogy mit és hogyan. 

Visszatérve a ChatGPT-re: senkit sem kérünk, hogy higgye el, hogy így könnyebb tanulni. Laikusok is megérthetik, hogy miről is szól például a Python programozás. Mi annyit kérünk, hogy tegyél egy próbát!

Lépj be a gmail profiloddal, vagy máshogy, ahogy szeretnél. Majd tedd fel neki a kérdést: Hogyan tanuljak meg Python nyelven programozni?

Légy nyitott! Ki tudja? Lehet, hogy megértesz pár fontos összefüggést, amit az élet más területein is tudsz hasznosítani. Lehet, hogy nem érzel rá a programozás logikájára, de mégis egy interaktív tanulási módszerrel gazdagabb lettél.

Ha pedig már új szakmát tanulsz, akkor csináld rendesen! Az OpenAI ebben is tud segíteni. Összegyűjtöttük pár pontban, hogy hogyan.

Így segíti az AI a programozás tanulást
 

  1. Hibák megértése: Amikor a tanulók hibát találnak a házi feladatukban, gyakran nem tudják pontosan megérteni, hogy mi a probléma, és hogyan kell azt kijavítani. A ChatGPT  segíthet nekik abban, hogy megértsék a hibát, és iránymutatást adjon a helyes megoldáshoz. A tanulók kérdéseket tehetnek fel a hibákkal kapcsolatban, és a ChatGPT 3.5 részletesen magyarázatokat adhat arról, hogy miért történt a hiba, és hogyan lehet azt kijavítani.
     
  2. Alternatív megoldási lehetőségek: Egy adott feladat megoldására a Python programnyelvben többféle megoldási út is létezik. A ChatGPT 3.5 segíthet a tanulóknak abban, hogy megértsék az egyes problémák különböző megoldási módjait, és bemutathat alternatív megoldási lehetőségeket is. A tanulók kérdéseket tehetnek fel arról, hogyan lehet egy adott problémát más módon megoldani, a ChatGPT 3.5 pedig „készségesen” elmagyarázza a különböző variációkat.
     
  3. Gyakorlati példák és magyarázatok: A ChatGPT által generált példák és magyarázatok segíthetik a tanulókat abban, hogy jobban megértsék a Python programozási nyelv alapjait és az egyes programozási koncepciókat. A tanulók kérdéseket tehetnek fel a programozási fogalmakkal kapcsolatban, és a ChatGPT 3.5 részletes példákat és magyarázatokat adhat arról, hogy hogyan lehet ezeket a koncepciókat gyakorlatban alkalmazni.

 

Lássunk egy példát!

Tegyük fel, hogy egyáltalán nem tudok Pythonban programozni, ezért megkértem az AI-t, hogy segítsen nekem Python kódot írni. Tudok róla, hogy van olyan függvény, ami kiszámítja egy szám faktoriálisát. Azt is tudom, hogy negatív számnak nem számoljuk ki a faktoriálisát. Tehát kéne egy kód, ami bekér egy számot, ha negatív a szám, akkor nem hajtja végre a programot, ha pozitív, akkor kiszámolja a szám faktoriálisát. Sajnos nem tudom, ezt „pythonul” hogyan írják, ezért megkérdezem a ChatGPT, aki meg is mondja a választ:

 

 

Alaposan átnézem a kódot, próbálom megérteni, hiszen gyakran előfordul, hogy a ChatGPT félrreérti a felhasználót, és ezért ad rossz kódot válaszképp. 

Végül ellenőrzöm a kódot Gemini-ben:

 

 A ChatGPT 3.5 rendkívül hasznos eszköz lehet a tanulók számára a házi feladatok ellenőrzésében, és a hibák megértésében. A ChatGPT segíthet a tanulóknak abban, hogy pontosan megértsék a hibákat, és megismerjék az egyéb megoldási lehetőségeket, ezáltal segítve őket a programozási készségeik fejlesztésében. 

 

Így használják a profik

 

Talán meglepő lehet, de egy tavalyi felmérés szerint a programozók is első sorban tanulásra használják a ChatGPT-t és a többi AI eszközt! Tehát épp azokat a módszereket használják és előnyöket élvezik, mint a kezdő programozó tanulók, csak ők a második, harmadik, sokadik programnyelv elsajátításakor, vagy egy speciális probléma megoldásakor nyúlnak a mesterséges tanárhoz.

Ezen felül a profi programozók persze egyre többet használják a ChatGPT-t és jópár más AI eszközt a napi normális (rutin) munkájuk során is. Lássuk, hogyan!

Az AI használata kreatív megoldásokhoz programozásban

Minden megoldást több oldalról közelíthetünk meg, az AI-t megkérhetjük, hogy mutasson be több lehetséges megoldást, és meg tudjuk vitatni vele, hogy melyiknek mi az előnye, és mi a hátránya, hogy jó döntést tudjunk hozni a megoldások implementálásánál.

Az AI elmélyíteni a tudásodat

Az AI-tól bármit megkérdezhetsz, és mindig tovább is kérheted a kifejtését egy általad már bizonyos szinten ismert témának is. Így a téma vagy technológia részleteiben is bele tudsz menni, ami a szakmai fejlődésed szempontjából is rettentően fontos.

 

Az AI segítségével tanácsot kérni a már általunk megírt kódra

Hogyan lehetne rajta még többet javítani, mit ajánl, mit változtassak, és miért? A refaktorálásra nagy hangsúlyt fektetünk programozásban, hiszen ha valaki aktívan tanulja a programozást, néhány hónap alatt az előző kódjaira ránézve azt érzi majd, hogy szeretné újraírni őket, mert most már sokkal jobbat tudna írni. Ez az érzés Senior programozóknál is előjön, habár jóval ritkábban, így az AI még a programozói karrierünk végefelé is nagy segítséget képes nyújtani a kreatív megoldásokhoz.

 

Nem kell annyit gépelned

Ha tudod hogy valami egyszerűt kell legépelned, lekódolnod, esetleg ismétlődő, vagy részleges mintázatokat tartalmazó tartalmakat, de nincs időd hozzá, az AI legenerálja neked.  Feltéve persze, ha jól elmagyaráztad mit szeretnél kapni végeredménynek. Ezzel sok időt spórolsz meg, és így haladhatsz tovább a kreatív kódírással. Optimalizálod az időbesztásodat.  
 

AI használata a Prooktatás képzésein

A fenti előnyöket látva döntöttünk úgy, hogy a mesterséges intelligencia használatát is az oktatás részévé tesszük a Prooktatásnál. A képzések keretében megismerkedünk olyan támogató eszközökkel, mint a generatív AI-k, amelyek segítenek hatékonyabban fejleszteni. A generatív algoritmusok áttekintése után kipróbálunk egy vagy több AI modellt, amelyek segíthetnek nekünk még jobb fejlesztővé válni. Kiegészítő tanóra keretében megnézzük az egyes AI megoldások előnyeit, foglalkozunk a téma elméleti és gyakorlati hátterével, illetve gyakoroljuk a megfelelő prompt-olást is.

A konkrét AI tematika weblapunkon ilyen fekete boxokban került megjelenítésre az egyes képzéseink aloldalain. 

Az extra AI órák nem más tanulmányoktól veszik el az időt, azokat mostantól extra ajándékként vehetik igénybe a képzésen résztvevők. Ezen felül tanulóink egy belső felületen kommunikálhatnak majd a ChatGPT legfejlettebb és egyébként fizetős (jelenleg 4.0-ás) változatával.

Célunk, hogy az AI eszközök megismerésével mind a tanulást, mind a hatékony és produktív programozói munkát támogatni tudjuk a Prooktatásnál végző junior fejlesztők számára.

 

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár