Bezár
Hírek

7 gyakori hiba, amit a kezdő programozók / webfejlesztők elkövetnek

Kezdő programozóként könnyű olyan hibákat véteni, amelyek következményeit tapasztalat híján később nehéz kiszűrni és kijavítani. Íme hét gyakori hiba:

Tipikus kezdő hibák a programozásban

Kezdő programozóként könnyű olyan hibákat véteni, amelyek következményeit tapasztalat híján később nehéz kiszűrni és kijavítani. Íme hét gyakori hiba:

 

1. Az alapok hiánya

Néhány kezdő hajlamos kihagyni a programozás alapjainak elsajátítását. Még ha egyszerűnek is tűnik, fontos előbb megérteni a programozási nyelv logikáját, az algoritmusokat, a változókat, az elágazásokat és a ciklusokat, sőt a ciklusok egymásba ágyázását, no és nem beszélve az objektum orientált programozás elvéről, mielőtt összetettebb kódokba kezdünk. Ha a probléma teljes megértése nélkül kezdjük a kódolást, az egészen biztosan nem hatékony megoldásokhoz vezet. Időt kell szánni a követelmények megértésére és egy világos terv megtervezésére, mielőtt a kódírásba kezdünk. Ezért érdemes a programozást az alapoktól, tapasztalt fejlesztő segítségével elsajátítani!

 

2. Túlbonyolítás

A kereket felesleges újra feltalálni. Tapasztalatlan programozók gyakori hibája, hogy megpróbálják semmiből felépíteni a funkciókat anélkül, hogy a meglévő könyvtárak vagy keretrendszerek használatának lehetőségét megvizsgálnák. Fontos, hogy adott esetben kihasználjuk a meglévő eszközöket, hogy időt takarítsunk meg és biztosítsuk a megbízhatóságot. Az egyszerűség aranyat ér, a programozásban is. Kezdőként érdemes kerülni a túlzottan bonyolult kódokat, és inkább megpróbálni megérteni, hogyan működik az alapokon nyugvó egyszerű megoldás VAGY, ha ez nem lehetséges, használjuk az igazi profik által már megírt könyvtárakat.

 

3. Kommentek figyelmen kívül hagyása és nem alkalmazása

A kódod olvashatóságát és karbantarthatóságát javítja, ha rendszeresen kommentekkel látod el. Persze az is probléma, ha figyelmen kívül hagyjuk a kódhoz annak készítője által hozzáfűzött megjegyzéseket. A kommentek elengedhetetlenek a logika magyarázatához, a kód olvashatóbbá tételéhez és a másokkal való együttműködés elősegítéséhez. Így viszont segíthetünk másoknak és magunknak is a kód megértésében.

 

4. Nem megfelelő hibakezelés

A nehezen olvasható kód írása zavarhoz vezethet, még a kódot író személy számára is, és sok kezdő elfelejti megfelelően kezelni a hibákat. A hibakezelés elhanyagolása váratlan összeomlásokat vagy nem kívánt viselkedést eredményezhet. Használjunk értelmes változóneveket, megfelelő behúzást és következetes kódolási stílust az olvashatóság javítása érdekében. Mindig vedd figyelembe a lehetséges hibaforgatókönyveket!

 

5. Nem megfelelő tesztelés

A kód megfelelő tesztelésének elmulasztása gyakori hiba. A kezdők lefuttatnak egy tesztet, és azt feltételezik, hogy minden rendben van. Nagyon fontos a különböző forgatókönyvek tesztelése, az különleges esetek kezelése és annak biztosítása, hogy a kód az elvárásoknak megfelelően viselkedjen. Ne hagyd figyelmen kívül a kód tesztelését! Alkalmazz unit teszteket, és ellenőrizd a kód működését különböző helyzetekben.

 

6. Copy-paste ész nélkül

A jó fejlesztő is gyakran "lop", kódot lopni nem bűn. De a kód másolása és beillesztése a működés megértése nélkül gyakori buktató! Ez olyan finom hibákhoz, problémákhoz vezethet, amelyek elhárítása viszont már igazi kihívást jelent. Ezt a Prooktatás diákjainak is gyakran kell lemondanunk a a beadandó vizsgamunkák elkészítése során. Szánjunk időt arra, hogy megértsük a másolt kódot, és az adott kontextushoz igazítsuk. A másoktól való kódmásolás rövid távon megoldást jelenthet, de hosszú távon a saját kód megértését nehezítheti. Mindig értsd meg, hogyan működik egy kód, mielőtt beillesztenéd!

 

7. A visszajelzések elhanyagolása és nem-kérése

A kezdők gyakran haboznak megosztani a kódjukat vagy visszajelzést kérni azokról, pedig ez értékes tanulási lehetőség. A Prooktatás tanulói a képzés alatt mindig kapnak visszajelzést, kéretlenül is, a házi feladatként vagy órai munkában készített kódjukról, de ez az elhelyezkedés után is ugyanilyen fontos lenne. A rutinos fejlesztők építő jellegű kritikája segíthet a hibák azonosításában és a javítás módszerének artikulálásában. Csapatban dolgozva mindig érdemes meghallgatni a tapasztaltabb programozók véleményét, így lehet fejlődni! A közösségen belüli kommunikáció amúgy is elengedhetetlen a hibák kiszűrésében.

 

Ezek a hibák elkerülése és javítása hozzájárul a hatékonyabb és stabilabb kódoláshoz, és segít fejlődni a programozói szakmában.

HTML / CSS
2 Szept.
19 Szept.
28 Szept.
Python
3 Szept.
21 Szept.
2 Október
PHP
24 Június
3 Szept.
28 Szept.
Full-stack
2 Szept.
19 Szept.
24 Szept.
C#
7 Szept.
23 Szept.

Tanfolyam-naptár