Bezár
Hírek

Hogyan fog hatni az AI a programozók életére? Felmérés.

Mit gondolnak a magyar informatikusok a mesterséges intelligenciáról, hogyan fogja az megváltoztatni az életünket szerintük? A kérdés érdekes, hiszen a programozók írják az AI-t is

mesterséges intelligencia és az ember kapcsolata

Az itpeople.hu végzett felmérést a hazai informatikusok körében arról, hogy ők mit gondolnak a mesterséges intelligenciáról, hogyan fogja az megváltoztatni az életünket. A kérdés érdekes, hiszen a programozók (no meg pár matematikus, adattudós, nyelvész, stb) írják a mesterséges intelligencia gerincét alkotó öntanuló algoritmusokat, illetve ők is használják azt talán legtöbbet az AI-t munkájuk során.

 

Az itpeople.hu rendelkezésünkre bocsájtotta a felmérés nyers adatait is, így az alapján saját következtetéseket is levonhattunk a felmérés eredményeiből.

 

Az egyik kérdés megmutatja, milyen AI programokat használnak az informatikusok, fejlesztők. A ChatGPT-t meglepően sokan használják, 46% rendszeresen! Ez azt jelenti, hogy a ChatGPT rég nem látott, átütő sikert ért el a magyar informatikusok körében. A felmérésből nem derül ki, de szakmai facebook csoportok alapján a fejlesztők nagy része oktatási célra használja, ugyanis a ChatGPT nagyon jól magyaráz – legalábbis angolul. Szintén hasznos eszköz, ha valami kisebb dolgot kell megcsinálnunk egy általunk nem ismert programnyelven, és nincs kedvünk ehhez 30 órányi indiai youtube videót végignézni.

 

Az informatikusok a ChatGPT-n kívül még (népszerűségi sorrendben) a mesterséges intelligenciával már megtámogatott Bing keresőt és a szintén OpenAI által létrehozott Dall-e képalkotó programot próbálták már, amely szöveges utasítások alapján képes grafikát alkotni.  Ezt követi a másik képalkotó AI, a Midjourney, és a kódolást segítő Copilot, ami egyébként nem igazán terjedt még el, a résztvevők csak 3,5%-a próbálta ki. Végül a Bard, a Leonardo, a Stable diffusion, a Firefly, és a DeepL kipróbálását vagy használatát jelölte még meg 2-3 informatikus.
 

Megosztottak az informatikusok is az AI veszélyességét illetően

 

A felmérés alapján a hazai informatikusok egy jelentős kisebbsége, minden ötödik válaszadó nem aggódik az AI miatt, nem tartja azt veszélyesnek az emberiségre nézve, és nem érdekli a fejlesztés szabályozása sem (vagy kifejezetten a szabályozás ellen van)

 

Más informatikusokat nem érdekel a téma (5,5%), vagy azon a véleményen vannak, hogy az AI is csak egy eszköz, hasznossága attól függ, mire programozzák (12,5%).

 

A többség viszont veszélyesnek látja a mesterséges intelligencia terjedését nem csak az „átlagemberek”, de az informatikusok között is:
 

összesen 60% tart attól, hogy rossz kezekben borzalmas dolgokra használhatják az AI-t,


illetve sokan aggódnak a várható tömeges munkanélküliség miatt is. Ez a 60% nem gondolja, hogy az AI öntudatra ébredhet és ellenünk fordul, de további 5% szerint pedig bármi megtörténhet.

 

E többség szerint nemzetközi szabályozásra van szükség az AI fejlesztések kordában tartása érdekében. Az önszabályozásban és a nemzetállami kontrollban nagyon kevesen hisznek. A válaszadók szerint a szabályozást és ellenőrzést valamilyen meglévő nemzetközi szervezetnek kell ellátnia (23%), vagy egy új, e célból létrehozott, nem politikusokból, hanem szakmabeliekből álló új szervezetnek (46,5%).

Figyelemre méltó, hogy a lehetséges megoldásokból egyelőre csak az IT óriások (Microsoft, Google, Meta) önszabályozó rendszere van kilátásban, ez viszont láthatóan szinte senkit nem győzött meg, önmagukon kívül.
 

Hogyan érinti az AI forradalom magukat az informatikusokat?

 

Miközben az informatikusoknak komoly kétségeik vannak az AI általános, az emberiségre gyakorolt hatásukat illetően, saját szakmájuk tekintetében nem aggódnak különösebben. Sőt: a felmérés egyik kérdésére adott válaszok alapján éppen az informatikát látják (37,5% választottja) annak a fő területnek, amit az AI jó értelemben forradalmasíthat.
Ezen  informatikusok fejében lévő elképzelés valószínűleg az (bár ennek kifejtésére a kérdőív nem adott lehetőséget), hogy a monoton, kreativitást nem igénylő kódolást, valamint a tesztelést egyre nagyobb mértékben ki lehet adni akár a ChatGPT-nek, akár az utódjának, ezáltal a programozók hatékonysága jelentősen megnő, és még élvezetesebb is lesz a munkájuk.

 

És hogy ez nem fog-e sok programozó munkájának elvesztéséhez vezetni? A programozók szerint nem.


A felmérés egyik kérdésére válaszolva kiderül, hogy a résztvevők csak 8%-a gondolja, hogy az AI részvétele a programozásban leépítésekkel fog járni. Ezzel szemben újságírók (38% szerint) és marketingesek (26% szerint) szenvedhetnek el tömeges elbocsájtásokat a közeljövőben.

Egy másik kérdésre adott válaszok is ugyanezt a képet mutatják. A felmérésben részt vevő informatikusok éppen kétharmada szerint az AI terjedése semmilyen vagy csak mérsékelt veszélyt jelent a munkájára, és érdekes módon szinte senki nem jelölte meg azt a választ, hogy a mesterséges intelligencia elveszi az ő munkáját. Ennek oka az lehet, hogy mivel ők dolgoznak vele a legtöbbet, a fejlesztők és programozók tudják leginkább, mire képes az OpenAI és mire nem.

 

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár