Hírek

Front-end tanfolyam – Miről is szól?

Mi a front-end? Mi a HTML vagy a CSS? Mi következik az alapok után, és egyáltalán, mi a cél? Hova lehet fejlődni, és azzal mit lehet elérni? Egyik legnépszerűbb programozó képzésünk kapcsán érdeme

webdesign, front-end, 2023

 

A front-end nem véletlenül népszerű terület. Azt kell programozni, fejleszteni, amit a felhasználó lát, használ, minden, amivel a felhasználó kapcsolatba kerül. A Prooktatásnál ennek a nagyon fontos területnek a webfejlesztő tanfolyama három modulból áll. És ebben a témában a HTML az első lépcsőfok, ahogy a téma szakértője, Neo fogalmaz, ez a kezdet. Olyan, mint a beton alapozás, amelyre aztán a házat építjük.

„Ez a front-end alapja. Ugyanakkor az első modulnak a legkisebb része, mondhatnám, hogy amennyire fontos, annyire nem is bonyolult. Ha néhány szóval kellene körülírni, azt mondanám, a HTML egy leíró nyelv, amely arra szolgál, hogy egy elem egy másikba ágyazható legyen” – mesélte Neo, aki a Prooktatásnál már veterán oktató.

A HTML-t követi a CSS, ami időben már jóval nagyobb része a front-end programozó képzésnek. Ez a terület már sokkal inkább szerteágazó, ennek megfelelően nagyobb hangsúlyt is kap. Neo szerint itt már rengeteg mindenre kell kitérni, hogy alaposak legyünk.

„A CSS egy stílusleíró programozási nyelv, amely a HTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le. A jó front-end fejlesztés kulcsa például a CSS szelektorok ismerete, amelyekkel az elemek stílusát lehet kiválasztani” – mondta Neo. Ezután következik a Bootstrap, ami a front-end nyílt forráskódú CSS-keretrendszere a különböző interfész összetevőkhöz. Azonban mindent azért nem árulunk el előre…

Ezek után az első modul egy kis JavaScripttel fejeződik be, ám ez még csak a bevezetése a második modulnak. Ez ízelítő, amely nem alkalmas a JavaScript elsajátítására, mégis fontos lépés a következő lépés felé. Az első modul három hónap alatt 82 tanórát tartalmaz.

A front-end webfejlesztő tanfolyam után következő második modul ugyanis már maga a JavaScript, ami már egy igazi programnyelv. A JavaScript weboldalak kedvelt programozási nyelve egy objektumorientált, prototípus-alapú szkriptnyelv. A JavaScript részeként egy sor olyan finomság kerül szóba, amit csak egy böngésző ablakból el lehet indítani. Ennek a képzésnek a keretein belül nem tanuljuk a back-end oldali JavaScriptet, de a tanulóknak lehetőségük van erre pluszban beiratkozni. Az utolsó órán pedig a tanulók megismerkednek a TypeScript alapjaival is. A szintén három hónapos kurzus idején 72 tanórát fordítunk a JavaScriptre, garantáltan egyetlen perc sem felesleges!

A harmadik modulban már a JavaScript keretrendszerben való programozás a cél, amely kapcsán három rendszer elsajátítása választható: a Vue.js, a React programozó tanfolyam és Angular fejlesztői képzés. Mindhárom méltán népszerű.

A Prooktatás egy másik tanára, aki főállású front-end fejlesztő, András szerint:
 

a React-tal egy olyan programozási nyelvet lehet elsajátítani, amely nemcsak weboldalak, hanem mobilapplikációk fejlesztésére is alkalmas.


„Ez egy JavaScriptre épülő keretrendszer, ami gyorsítja a fejlesztést. Beépülő modulokkal dolgozik, és van egy egyedi szintaktikáka, amely segítségével jóval gyorsabban lehet fejleszteni, mint simán a JavaScripttel” – mondta András, aki azért a React-nál kötött ki, mert ennek egyik változatával mobilapplikációk létrehozását is lehetővé teszi, és gyakorlatilag ugyanazzal a JavaScript könyvtárral kell kódolni.  Nem kell plusz programozási nyelv. András szerint emellett előnye, hogy könnyebben tanulható is, bár az érem másik oldala, hogy sokkal kevesebb elemet tartalmaz. Valamit valamiért…

A harmadik kurzus változó időtartamú, függően attól, hogy melyik területen folytatjuk. Az Angular programozó képzés már 100 órát biztosít a hallgatók számára, és négy hónapig tart, míg a React és a Vue.js három hónapot és 75 órát vesz igénybe.

A front-end programozó tanfolyam három moduljának elvégzése által szerzett tudással pedig már nyugodtan nevezheted majd front-end programozó specialistának magad!

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár