Bezár
Hírek

Melyik a legjobb programozó képzés?

Az igazság az, hogy nincs tökéletes programozó tanfolyam. Ami valakinek a legjobb programozó képzés, az a másiknak komolytalan, vagy éppen követhetetlen. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb tanfolyamot

Melyik a legjobb programozó képzés?

Szeretnél te is olyan ember lenni, aki időt, fáradtságot és pénzt fektet egy dologba, ami aztán nem működik? Ha a válaszod nem, akkor ebben a cikkben segítünk neked eligazodni.

Az igazság az, hogy nincs tökéletes programozó tanfolyam. Ami valakinek a legjobb programozó képzés, az a másiknak komolytalan, vagy éppen követhetetlen. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb programozó képzést, tudnod kell mi a célod, mihez van kedved, és hogy hol állsz most az informatika világában. Ebben a posztban ezeket a kérdéseket tekintjük át, és egyben hasznos tippeket gyűjtöttünk arról, hogy a Te számodra melyik lehet a legjobb programozó képzés.

 

Első kérdés: miért akarsz programozni tanulni?

 

Karriert szeretnél építeni, szakmát váltani, VAGY csak bővíteni akarod az ismereteidet, modernebbé tenni a technikai készségeidet? Nem mindegy, hiszen az utóbbi esetben lehetnek érdekesek számodra az alacsonyabb óraszámú képzések (például: Soterline, Codeberry). Ezek alkalmasak arra, hogy remek rálátásod legyen egy-egy területre, hogy pl. hogy készül el egy weboldal, és hogyan tudsz egy kész weblapon dolgokat megváltoztatni, de ahhoz valószínűleg nem elég, hogy pályát változtass. Ne felejtsd el, rengeteg ember évekig tanul programozást az egyetemen – miért vennének fel téged egy 20 órás kiképzés után?!

Ha viszont új szakmáddal kívánsz boldogulni, akkor a hosszabb és alaposabb képzések között érdemes keresgélned, ilyen például Magyarországon az IT Academy, a Codecool és a Prooktatás.

 

Második kérdés: mit is akarsz programozni?

 

Tehát, eldöntötted, hogy fejlesztő akarsz lenni, de nem tudod, mivel kezd el? Talán döntsd el, milyen programozó szeretnél lenni!

A weboldalakat és web applikációkat szándékozol készíteni, akkor a webfejlesztés, web programozás a te területed. Ha ügyfél oldali programokat szeretnél készíteni, tehát amik a felhasználók számítógépén futnak, akkor azt úgy hívják, hogy asztali alkalmazás fejlesztő. A mobil applikációk vagy játékok fejlesztéséhez pedig az kell, hogy a mobil app fejlesztő vagy játék fejlesztő szakirányokban képezd magad. Ez a gondolatmenet segít eljuttatni ahhoz a döntéshez, hogy milyen programnyelveket lenne érdemes elsajátítanod.

Érdemes megnézni még az adott programnyelv elterjedtségét és keresettségét is. Erre az egyik módszer, ha átfutod a hazai állás portálokat, milyen programnyelvekkel keresnek leginkább programozókat. A nemzetközi igények felméréshez pedig legjobb, ha egyszerűen rákeresel a Google-ben  :)

 

Harmadik kérdés: milyen szinten állsz most szakmailag?

 

Programozók körében rendkívül népszerű az Udemy. Nem véletlenül, hisz az Udemy tényleg jó. Magas szintű tanfolyamok tölthetőek le innen, ráadásul tényleg olcsón. Ugyanakkor ezeknek a tanfolyamoknak megvannak ugyanazok a hátrányaik, mint minden letölthető tananyagnak:

  • angolul van
  • nincs visszajelzés az oktatótól, nem tudsz az előadótól kérdezni
  • és amit sokan nem tudnak: elég gyors tempót diktálnak. A videók készítői feltételezik, hogy olyanok nézik a felvételt, akik már valamilyen más programnyelvben gyakorlott programozók.

Ebből kifolyólag, ha jól tudsz angolul, képes vagy magad motiválni a rendszeres tanuláshoz, és már rendelkezel programozói ismeretekkel, akkor az Udemy remek választás lehet neked. Ellenkező esetben viszont olyan tanfolyamot érdemes választanod, ahol türelmesen elmagyarázzák a programozás alapjait, segítenek megérteni, hogy kell megírni egy egyszerű programot, megtanítják, hogyan tudsz bármilyen információt megtalálni hatékonyan az Interneten, és kijavítják a hibáidat.

A Prooktatásnál teljesen kezdő szintről indulunk el, ezen felül pedig nehézségi szint szerint is fokozatosan haladunk: először a HTML, majd a CSS, csak utána a PHP és a MySQL, majd a Javascript, a Node.js, és így tovább. Véleményünk szerint tanulás szempontjából nem helyes, amit sok magyar programozó képző iskola csinál, hogy a teljesen kezdő jelentkezőket azonnal bedobják a mély vízbe, és éppen a legnehezebb programnyelvekkel, a Java-val és a C nyelvvel kezdik tömni a fejüket. Ugyanakkor a többi hazai programozó iskola többségének is megvan az az előnye az Udemy-vel szemben, hogy van oktató, és/vagy mentor, akitől lehet kérdezni, illetve aki rávilágít a hibáinkra. Kezdőként mindenképp ilyen képzést érdemes választani!

 

Utolsó kérdések: milyen stílusban, milyen módszerrel történő oktatás a legmegfelelőbb neked?

 

A programozás nem olyan, mint jogot vagy történelmet tanulni. Ez egy nagyon gyakorlatorientált terület, ezért a legjobb az olyan tanfolyam, ahol 80 – 20 a gyakorlat és az elmélet aránya, természetesen a gyakorlat javára. Kerüljük el azokat a tanfolyamokat, ahol túl sok óra szól az elméletről, és keressük azokat, ahol a tanárral közösen, és/vagy önállóan kell kódolni!

Ide tartozik a problémák megoldása és a debugolás is. Programozóként állandóan problémákat kell megoldanod. Az elején kitalálni, hogyan valósítsd meg a kapott feladatot, majd a végén pedig  hogy kitaláld, miért nem működik a kódod és hogyan kell azt kijavítani. Olyan tanfolyamot érdemes választani, ami nem old meg mindent helyetted, hanem hagy téged „küszködni”.

Mennyi időt tudsz fordítani a gyakorlásra és a tanulásra? A legjobb, ha hetente 2-4, hosszabb alkalmat tudsz ezzel eltölteni. Ennél kevesebbnél esetleg nem fog összeállni a fejedben az egész és demotiválttá válhatsz, mielőtt eljutnál a következő szintre! Ennél több esetében viszont kiéghetsz, ráadásul számolni kell nyelviskoláknál is ma már ismert felejtési hatással: a szuperintenzív tanfolyamoknál nem csak a tanulás, de a felejtés is szuper gyorsan történik!
A gyors felejtésnek ugyanakkor van ellenszere: ha a tananyag elsajátítása után azonnal tudsz is dolgozni az épp megtanult technológiával.

Mennyire jól strukturált a tanfolyam? Fontos, hogy a tanfolyamban legyen rendszer, azaz a tananyag legyen részekre és alrészekre bontva, amik logikus sorrendben követik egymást. Ezt sajnos előre nagyon nehéz megmondani egy tanfolyamról. Az minden esetre jó jel, ha egy tanfolyamnál részletes tematikát találunk! Nagyon óvatosan kell bánni olyan programozó tanfolyamokkal, amik nem teszik közzé a tematikájukat, hiszen elképzelhető, hogy ennek oka a tematika hiánya.

Kik tartják a tanfolyamot? A programozás elsajátításának legjobb módja, ha olyantól tanulunk, aki maga is gyakorolja a programozást, tehát programozó. Ők tudják a legjobban, mi az, ami a gyakorlatban is működik és bevált, és mi az, ami csak elméletileg jó megoldás egy problémára. Akkor lehetsz professzionális programozó, ha akitől tanulod, az is egy professzionális programozó.
Amennyiben nem új szakma megszerzése, csak az ismereteid bővítése a célod, abban az esetben érdemes lehet olyan embertől tanulni, akinek kevésbé van aktuális programozási tapasztalata, viszont tehetséges és gyakorlott magában az oktatásban.

Online programozó tanfolyamról van szó? Ma már, hála a Zoomnak és a több, remote munkavégzést segítő alkalmazásnak, a személyes oktatás csak nagyon kicsit jobb, mintha online vennél részt. Ha van a lakhelyeden jó programozó oktatás, akkor érdemes lehet a személyeset választanod, ugyanakkor az online tanulással még így is időt spórolhatsz: nem kell bemenned az iskolába és vissza, helyette ugyanezt az időt akár gyakorlásra is fordíthatod! Összességében a legjobb, ha a programozó tanfolyamon online és offline egyaránt részt vehetsz.

Végül pedig arra is gondolj, hogy bármikor közbe jöhet valami, amikor kimaradsz egy óráról. Ha hosszú a tanfolyam, több ilyen is lehet. Hogyan tudod ezt bepótolni? Készül-e visszanézhető anyag az óráról, és ahhoz könnyen hozzáférsz-e? Amikor már befejezted a tanfolyamot, utána is hozzáférsz a felvételekhez és a tananyagokhoz? Ezeknek is nézz utána, mielőtt kiválasztod, melyik a legjobb programozó képzés a te számodra.

 

 

Ez a bejegyzés első sorban ezen, a Mediumon megjelent cikk alapján készült.

 

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár