Bezár
Hírek

Zoom etikett – hogyan tanulj programozni online?

Ahogy a teljes felsőoktatás, úgy a webfejlesztés és programozás oktatása is átköltözött az Online térbe. A Prooktatásnál a Zoom mellett tettük le a voksunkat, és nem is bántuk meg. De hogyan tanuljunk hatékonyan Zoomon? Összeszedtük a legfontosabb tapasztalatokat!

Zoom etikett – hogyan tanulj programozni online?

Ahogy a teljes felsőoktatás, úgy a webfejlesztés és programozás oktatása is átköltözött az Online térbe. A Prooktatásnál a Zoom mellett tettük le a voksunkat, és nem is bántuk meg. De hogyan tanuljunk hatékonyan Zoomon? Összeszedtük a legfontosabb tapasztalatokat!

 

1. Kapcsold be a kamerádat!

Ez több szempontból is fontos lenne:

  • Normál oktatásnál egy tapasztalt oktató a diákok arcáról látja, hogy azok tudják-e követni az elhangzottakat, vagy csak ülnek és bámulnak. Ha ki van kapcsolva a kamerád, akkor a tanárt megfosztod ettől a visszajelzéstől, amivel végső soron magaddal szúrsz ki.
  • Megkönnyíted az oktató munkáját. Nehéz és hosszú távon demotiváló is, ha az oktató a nagy semmibe beszél. Megkönnyíted a helyzetét, ha ő is láthat téged.
  • Kikapcsolt kamera mellett nagyobb a kísértés, hogy az oktatás közben valami mással foglalkozz. Ezt elég sokan csinálják! Van, aki eszik, más rendet rak vagy mosogat az oktatás során. Talán így is lehet követni az elhangzottakat, koncentrálni viszont nem. Végső soron megint csak a Te tanulásod rovására fog menni.

Fontos, hogy az oktató is kapcsolja be a kameráját, ne csak a diák. A megértésedet segíti, ha a hang mellett a nonverbális kommunikáció, például az oktató mimikája is eljut hozzád.

 

2. Légy aktív!

Egyértelmű, hogy az online oktatáson kevesebb az interakció, mint amikor mindenki egy térben ül az osztályteremben. Tégy ez ellen tudatosan, legyél aktív az órákon! Szólj, ha lemaradsz: nem vagyunk ott, nem vesszük észre.

 

3. Kapcsold be a mikrofont is!

A folyamatosan bekapcsolt mikrofon segíti, hogy aktív legyél. Ha plusz 2 gombot meg kell nyomnod, hogy visszakapcsold a mikrofonodat, az visszaveti a te aktív részvételedet. Vagy: már továbblép a tanár, mire te meg tudnál szólalni.

 

4. Zavaró elemek kiszűrése.

A bekapcsolt mikrofon hátránya, hogy minden zaj a környezetedben behallatszik, és azt mindenki hallja a csoportban! Ez például egy kutyaugatás esetén igen zavaró lehet. A megoldás a headset (magyarul: „füles” ). Szerezz be egyet! Ezzel az eszközzel mindig jól hallod, mit mondanak, és a füles mikrofonja nem továbbítja a távoli zajokat sem. További előny: mindenk ilátja otthon, hogy benne vagy valamiben, nem fognak zavarni. És ha mégis szólnak hozzád, úgysem hallod :D

 

5. Otthoni tanulói / munka környezet kialakítása.

A laptopodat oda viszed, ahova akarod, de a munkához és a tanuláshoz ezt nem javasolják a szakemberek. Sokkal jobb, ha kialakítasz egy fix helyet, rendezett munkakörülményekkel! Így nem kell aggódnod amiatt, hogy mit fognak látni mások rólad a kamerán keresztül, de még fontosabb, hogy Te is komolyabban veszed a képzésedet egy ilyen környezetben. A környezethez hozzá tartozik az is, hogy rendesen fel legyél öltözve, és ne pizsamában ülj be az órára.

Érdekes példa: a szegedi egyetem egyik oktatója például minden óra elején random kiválasztott diákokkal bekapcsoltatta a webkamerájukat, hogy lássa, rendesen fel vannak-e öltözve!

 

Használd ki az előnyöket!

Végül pedig ne feledd, hogy bár az online tanulás sok nehézséggel jár a hagyományos oktatással szemben, azért van pár előnye is, ha Zoomon veszel részt az órán. Az egyik ilyen lehetőség a képernyő megosztás (Screen Share), amit főleg az oktatónak érdemes használni, de Te is megoszthatod a munkádat így a csoporttal. Ilyenkor az oktató egyből megtudja mutatni, hogy hol van a hiba a kódodban, de a többiek is okulnak belőle. A másik hasznos feature a teljes videó és hanganyag elmentése. A Prooktatásnál például minden webfejlesztő órát elmentünk és felteszünk a zárt youtube csatornánkra, így az bármikor visszanézhető a csoport tagjainak számára. Végül nagyon hasznos az is, hogy az óra közepén a belső chaten bármikor linkeket, szöveges adatokat tudunk átküldeni egymásnak a Zoom programon belül.

 

+ 1 tipp

Légy körültekintő a csoporttársaiddal való szöveges üzengetéssel Zoomon. Az óra végén, amikor a videó anyag elmentésre kerül, az összes szöveges üzenet is elmentésre, és az óraadó számára megtekinthetővé válik!

HTML / CSS
2 Szept.
19 Szept.
28 Szept.
Python
3 Szept.
21 Szept.
2 Október
PHP
24 Június
3 Szept.
28 Szept.
Full-stack
2 Szept.
19 Szept.
24 Szept.
C#
7 Szept.
23 Szept.

Tanfolyam-naptár