Hírek

Programozó képzés, vagy programozás képzések? -SEO

Nem nyelvészeti, szemantikai vagy esztétikai a kérdés ezúttal.  Ez a cikk azt taglalja, hogy a keresőmotorok mi alapján különböztetnek meg egyes hasonló, vagy ugyan olyan jelentéssel bíró keresőszavakat

Google keresés trükkök

Nem nyelvészeti vitát próbálunk itt esetlenül kelteni. Még csak nem is szemantikai és legkevésbé sem esztétikai szempontok alapján boncolgatnánk a kérdést. Ez a cikk azt taglalja, hogy a keresőmotorok mi alapján különböztetnek meg egyes hasonló, vagy ugyan olyan jelentéssel bíró keresőszavakat egymástól.
 

Először tisztázzuk mi is az a SEO


„Search Engine Optimalisation - Kereső Motorok Beállítása

Röviden optimalizálni kell egy adott weboldalt a keresőmotorok(Google, Yahoo, Bing ) számára. Tesszük ezt annak érdekében, hogy a keresőmotorok könnyen megtalálják az adott oldalt, ha a keresés olyan kulcsszavakra történik, ami az adott weboldal munkáját, tevékenységét jellemzi.

Egy adott weboldalt min.  5-6 db (1-2-3 szavas kifejezésekre)  kulcsszavakra, szóegyezésekre kell beállítani.

” Forrás: Web író - https://webiro.hu/gy-i-k/Tud-e magyarul ragozni a Google? Érti a különbségeket a ragozott szavak között? Mi alapján találja meg azok jelentését?

Vagy tud-e különbséget tenni aközött, hogy azt írom be a keresőbe: programozó képzés, programozás képzés, programozó képzések, programozói képzések?

A válasz egyszerű. A Google képes különbéget tenni a fenti szavak között és érti, hogy ez egy témakör. Ezért nem foglalkozik vele és egyszerűen a programozó képzés halmazába gyűjti.

Mégis van itt egy kis bibi. Ha külön rákeresünk például arra, hogy programozó képzések, akkor a Prooktatás weboldalát egy helyezéssel előrébb sorolja, mint a többi fent említett keresőszavakat. Minden mérési szám ugyan azt mutatja, egy kivételével.

Hogyan lehetséges ez? Miért van az, hogy 5-10 keresőszóból álló halmazra ugyanazt az eredményt dobja ki és egy pedig nem? Hogy lehet, hogy a Google számára az adott halmazon belül lévő szavak ugyanazt jelentik és mégis más helyezést ad az egyiknek? Miért pont a programozó képzések kulcsszónak?

Zárjuk ki először a ragozást. Mi a különbség?

  • programozó képzés – programozó képzések
  • programozás képzés – programozó képzések
  • programozói képzés – programozó képzések

Tisztán látszik, hogy amíg a ragozás az első szót érinti csak, addig egy témába sorolja. A második szó ragozásával, talán halmazon belüli halmazzá válik. Viszont ez nem lehet az oka a helyezés különbségnek. Mert a szavak értelme nem különbözik, ha különbözne akkor más forgalmi adatok kapcsolódnának hozzá.

Lehet, hogy a linkek elnevezésében keresendő a megoldás. Vajon a linkek alapján rangsorolja így a Google?

Olyan url-t találtam, hogy prooktats.hu/programozo-kepzes, de …/kepzesek végűt nem.

Akkor hol keresendő a különbség? Talán a tartalomban többször található a programozó képzések, mint ragozott alak?

2x programozó képzések

14x programozó képzés

Vagyis nem a tartalom döntötte el, hogy a Programozó képzések kulcsszóra a Prooktatás előkelőbb helyet foglal el, mint simán arra a kulcsszóra, ami 14* szerepel a weboldal főoldalon.  

Mi lehet, akkor az a döntő szempont, ami alapján rangsorol a keresőmotor ugyan azon a jelentésen belül? A weboldal címe? Abban nem szerepel. A weboldal leírása? Abban sem szerepel.

A SEO-s talány megoldása a menü. Vagyis a fent említett kulcsszónak van egy megjelenése a menüben. Ez a megjelenés határozza meg, hogy ugyanarra a jelentésű szóra más helyezést eredményez.
 

Mit is jelent ez a számunkra?

Ez azt jelenti, hogy minden szó, amit a menübe beírunk az kiemelt jelentőséggel bír a keresőmotorok (Google, Yahoo, Bing) számára. Hatványozott jelentőséget tulajdonít a menüben szereplő szavaknak. Ezért nagyon meg kell fontolnunk, hogy milyen szavakat használjunk a menünk kialakítása során. Lehet, hogy ha nem található kulcsszó a menünkben, hiába minden igyekezetünk, a keresőmotorok nem fogják úgy értékelni az oldalunkat, ahogy azt mi szeretnénk. 

 

Ez egy haladó SEO cikk. Ha kezdő vagy a témában, akkor mindenképp ezzel a cikkel kezd a SEO tanulást.

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár