Hírek

Mit kell tudnia a junior webfejlesztőnek 2023-ban

Mi az a webfejlesztő? Milyen junior fejlesztői állások vannak? Milyen készségekre van szüksége egy fejlesztőnek? Melyek a legfontosabb programnyelvek? Hogyan nyerj el egy junior webfejlesztői állást?

junior webfejlesztő első munkahelyén

 

A webfejlesztés gyorsan válik a világ egyik legvonzóbb munkaterületévé. A gazdasági élet szinte minden nagyobb vállalkozása rendelkezik legalább valamilyen webes jelenléttel, és beosztott webfejlesztői állásokat kínál a pályakezdőknek.

Bár az olyan platformok, mint a WordPress és a Wix lehetővé teszik, hogy az emberek kódolási vagy webfejlesztési ismeretek nélkül is elkészíthessék weboldalaikat, ezek egyszerűen nem helyettesítik hatékonyan egy tapasztalt webfejlesztő csapat munkáját.

Minden webfejlesztőnek el kell kezdenie valahol. Ennek köszönhetően rengeteg junior webfejlesztői álláshely vált elérhetővé. Érdemes tehát programozni tanulni.

 

 

Mi az a webfejlesztő?

 

A webfejlesztőnek három fő típusa van:

Front-end fejlesztők, akik az igazodó weboldalak vonzó kialakításáért felelősek. A front-end fejlesztőknek HTML-re, CSS-re és JavaScript-re van szükségük.

Back-end fejlesztők,akik általában a weboldal szerveroldali kialakításán dolgoznak. A back-end fejlesztők általában olyan programnyelveket tanulnak, mint a PHP, a Java, az SQL és a Ruby.

Full-stack fejlesztők,  akik általában több éves tapasztalattal rendelkeznek, és mind a front-, mind a back-end fejlesztésben alapos ismeretekkel rendelkeznek.

 

A junior (beosztott) webfejlesztői állások általában abból állnak, hogy egy vezető fejlesztőkből álló csapatban, beosztotti minőségben dolgoznak. Általában az alapvető kódok létrehozásáért, a vezető fejlesztőkkel való együttműködésért és a teljes fejlesztési folyamat gondtalan lebonyolításáért felelnek.

 

 

Milyen junior fejlesztői állások vannak?

 

A múltban a webfejlesztőknek informatikai diplomával kellett rendelkezniük ahhoz, hogy betörhessenek erre a nagyon versenyképes területre. Bár még mindig nagy a verseny, a hozzáértő webfejlesztők iránti erős kereslet azt okozza, hogy már nem feltétlenül szükséges egyetemre járni ahhoz, hogy valaki webfejlesztő lehessen.

 

Nyilvánvaló, hogy ez a lehetőségek sokaságát nyitja meg azok előtt, akik szabadidejükben webfejlesztői ismereteket tanulnak. Junior weboldalfejlesztőként sokrétű feladatokkal szembesülsz majd. Íme néhány olyan szerepkör, amelyre kezdő webfejlesztőként számíthatsz:

 

Honlaptervezés, beleértve az egyedi sablonok tervezését olyan platformokra, mint a WordPress és a Wix. Ez a fajta munka tipikus front-end nyelvek alkalmazását igényli, ami tökéletesen beleillik a junior webfejlesztői állások kategóriájába. Nagyszerű azoknak, akik kreatívak és szeretnek tervezni.

Weboldal-készítés, amely olyan munkákat foglal magában, mint egy webportál és oldalainak felépítése mások által meghatározott tervezési szempontok szerint. Ez a fajta munka nagyon jó CSS ismeretet igényel a különböző megjelenési elemek finomhangolása érdekében.

JavaScript fejlesztés,   amely az interaktív és igazodó webes elemek programozásának nyelve. Ez a fajta szerepkör nagyon jó JavaScript-tudást igényel.

Back-end webalkalmazások programozása, amelynek során Te írod meg, vagy legalábbis segíted a weboldalhoz szükséges webalkalmazások létrehozását lehetővé tévő programkód megírását. Ehhez általában a Java, PHP és/vagy Ruby programnyelv ismeretére van szükség.

Adatelemzés  SQL segítségével a piackutatási és egyéb gazdasági döntések meghozatalához.

 

Ez csak néhány azok közül a feladatok közül, amelyek a junior webfejlesztői állásajánlatokban szerepelhetnek.

 

 

Milyen készségekre van szüksége egy junior fejlesztőnek?

 

Ha komolyan gondolod, hogy webfejlesztő leszel, akkor a készségek széles skáláját kell kifejlesztened önmagában.

A legfontosabb készségek közé tartoznak a következők, amelyeket kezdő fejlesztőként mindenkinek ki kell magában alakítania:

 

  1. A problémamegoldó képesség kialakítása. A hibaelhárítás a programozás fontos része. Nagyon ritka, hogy elsőre tökéletes kódot tudjunk írni.
  2. Képesnek kell lenned csapatban dolgozni. Gyakorold a közös munkát, ahol csak lehet, és győződj meg arról, hogy jól érzed magad egy csapatban, alacsonyabb rangú, beosztott tagként is.
  3. Legyél képes innovatív megoldásokkal előállni. Ha komolyan gondolod, hogy tisztességes fejlesztővé kívánsz válni, képesnek kell lenned arra, hogy kreatív és hatékony megoldásokat találj ki nehéz feladatokra. Gyakorold ezt, miközben programozni tanulsz.
  4. Ha front-end fejlesztő szeretnél lenni, meg kell tanulnod a HTML, a CSS és a JavaScript nyelvet. Back-end fejlesztőként a nyelvek választéka egy kicsit szélesebb, de a Java, a PHP és az SQL mindenképpen ajánlott.

 

 

Az alábbiakban többet megtudhatsz ezekről a programnyelvekről és arról, hogy melyiket mire használják

 

HTML (Hypertext Markup Language)

 

A HTML az internet szinte minden egyes weboldalán jelen van és lehetővé teszi a szöveg és más tartalmak olyan módon történő megjelenítését, amelyet a számítógépek és a webböngészők megértenek.

A legtöbb front-end junior webfejlesztői állás esetében a HTML nagyszerű első nyelv, amit érdemes megtanulni, különösen akkor, ha nincs sok kódolási tapasztalata. Elég egyszerű, viszonylag könnyen követhető, és nincs benne sok bonyolult szintaxis.

 

CSS (Cascading Stylesheets)

 

Ha a HTML az internet tartalomkezelő nyelve, akkor a CSS a formázási nyelv. A változó stíluslapok nyelve lehetővé teszi, hogy Te a betűtípusok színétől, méretétől és stílusától kezdve a képek formájáig és a weblapon való elhelyezkedésükig mindent stilizálj.

A CSS nélkülözhetetlen minden front-end fejlesztő számára, és gyakran a HTML-el együtt tanítják. Bár általában külön állományba teszik őket, a CSS-parancsok közvetlenül a HTML-kódba is beilleszthetők, így gyorsan, könnyen és egyszerűen módosíthatjuk velük a weboldalakat.

Ahhoz, hogy sikeresen el tudj helyezkedni junior webfejlesztői állásokban, a CSS-t is tudnod kell használni, mert az szorosan kapcsolódik a HTML-hez.

 

JavaScript

 

A JavaScript az utolsó a három front-end nyelv közül, amely elengedhetetlen, ha junior webfejlesztői állásokat szeretnél keresni. Nehezebb megtanulni, mint a HTML-t és a CSS-t, ezért érdemes utolsóként próbálkozni vele.

Az eredetileg szkriptnyelvként létrejött és csak böngészőkben lefutni képes JavaScript mára teljes értékű, általános programnyelvvé fejlődött és főleg a webfejlesztésben igen elterjedt.

A JavaScript megfelelő ismerete lehetővé teszi, hogy Te interaktív, igazodó elemeket alakíts ki, amelyeket beépíthetsz a weboldaladba. 

 

Java

 

A Java egy magasszintű, objektum orientált, általános programnyelv.

A back-end fejlesztés során a Java (nem összetévesztendő a JavaScript-tel) vitathatatlanul a legfontosabb nyelv, amelyet meg kell tanulni. A nagyobb webhelyek túlnyomó többsége ezt használja, és lehetővé teszi, hogy a fejlesztő méretezhető, könnyen karbantartható alkalmazásokat építsen. Jó példa a Java nyelven készült webes alkalmazásokra a Google Maps.

 

PHP (Hypertext Preprocessor)

 

Ezt az általános szkriptnyelvet kifejezetten a Világhálóra fejlesztették ki, és az egyik legnépszerűbb programozási nyelv. Szerver oldali futtatási környezet (értelmező) szükséges hozzá.

A PHP-t főként back-end webes alkalmazások fejlesztésére használják, például webshop bevásárlókosarak és feliratkozási listák készítésére. Ez azt jelenti, hogy sok lehetőség van azok számára, akik PHP-fejlesztéssel szeretnének foglalkozni, egyszerűen csak a már meglévő programok méretezésében és karbantartásában is.

 

SQL (Structured Query Language)

 

Az SQL egy kicsit más, mint a listán szereplő nyelvek többsége. Szinte kizárólag adatbázis-kezelésre és adatelemzésre használják.

Fontos, hogy a back-end fejlesztők legalább valamennyire értsenek az SQL -hez, különösen akkor, ha nagy adatbázisokkal rendelkező webhelyekkel dolgoznak.

Ez lehetővé teszi a nagyvállalatok számára, hogy összetett fogyasztói és üzleti adatokat elemezzenek.

 

 

Hogyan nyerj el egy junior webfejlesztői állást 2023-ban?

 

Itt az ideje, hogy megnézzük, hogyan szerezd meg az első állásodat. Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogyan nyerhetsz el egy junior webfejlesztői állást, akkor olvass csak tovább - az alábbi szempontok sokat segítenek a munkába állásban.

 

Hálózatépítés más junior fejlesztőkkel

Az egyik legjobb módja annak, hogy értesülj az új junior webfejlesztői álláslehetőségekről, ha más junior fejlesztőkkel építesz ki kapcsolatot. A szakmai kapcsolatok ápolása hosszú távon is előnyödre lesz.

 

Portfólió kialakítása

A leendő munkáltatók szeretnének megbizonyosodni arról, hogy Te rendelkezel azzal a tapasztalattal, amit állítasz. Ennek legjobb módja, ha portfólió-weboldalt hozol létre az összes elvégzett projektedről.

 

Vállalj szabadúszó projekteket

Új programozóként nehéz módot találni arra, hogy gyakorolhasd a kódírást és tapasztalatot szerezz. Ennek egyik legjobb módja szabadúszó megbízások vállalása. Nézz szét a különböző szabadúszó platformokon, jelentkezzen néhány olyan junior webfejlesztői állásra, amelyről úgy gondolod, hogy megfelel a képességeinek, és vágj bele! Feltétlenül kérdezd meg régi és új ügyfeleidet, hogy a portfóliójába felveheted-e a nekik végzett munkát!

 

Kezdjen el pályázni az állásokra

Ha már írt egy tisztességes önéletrajzot, és van egy elfogadható portfóliód, kezdj el állásokra jelentkezni! Ne félj az elutasítástól mert időnként mindenki kap visszautasítást. A gyakorlásnak köszönhetően a jövőben eredményesebben fogsz állásokra jelentkezni, különösen, ha eljutsz az állásinterjúkig 

 

 

Összefoglalva

 

Kezd azzal, hogy utánanézel a front-end, a back-end és a full-stack fejlesztők közötti különbségeknek, döntsd el, melyik érdekli jobban, és kezdj el tanulni! Iratkozz be egy online tanfolyamra, gyakorold a programozást és a webhelyek építését.

 

Amint úgy érzed, hogy legalább néhány programnyelvben már van használható tudásod, elkezdhetsz állásokat keresni. Kezd szabadúszó projektekkel, amelyek segítenek portfóliót építeni. Ha már van egy megfelelő portfóliód, amely bemutatja a képességeidet, kezdj el állásokra jelentkezni.

 

Sok sikert!

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár