Hírek

"Miért tanulnak az emberek még mindig PHP-t?"

Ez a kérdés merült fel a Quora-n. Mivel a kérdés mögött megbúvó, hibás kritika a PHP nyelvről Magyarországon is ugyanúgy létezik, érdemes megnéznünk a szakértői válaszokat

PHP tanulás

 

Van egy fajta divat-nézet az Egyesült Államokban, és így Magyarországon is, mely szerint a PHP régi (1994-ben írták), ennél fogva idejét múlt, nincs is rá szükség, és egyáltalán, miért tanulna bárki PHP programozást 2023-ban? Ez motiválhatta a kérdezőt is, ám a kérdésre remek szakmai válaszok születtek - ezekből szemezgetünk ebben a cikkben.

 

Egy Laura nevű szoftvermérnök szerint meglepő módon földrajzi különbségek vannak aközött, hogy hol milyen programnyelveket preferálnak. Vannak olyan részek az USA-ban, ahol kevésbé alkalmazzák, de például ahol Linda él, ott a legnagyobb bankok és egyetemek is előszeretettel használják a PHP-t, a C# és a Java mellett. Sőt, Linda legtöbb munkáját éppenséggel a PHP-s megbízások teszik ki, arra van a legnagyobb igény. Abban is biztos, hogy Európában és Afrikában is töretlen a PHP népszerűsége, ami a konkrét munkalehetőségeket illeti. Még ahol kevésbé készülnek új projektek PHP alapon, ott is állandó szükség van a meglévő PHP kódok karbantartására, updatelésére és bővítésére.

 

Egy másik fejlesztő, Gerald nem munkaerő piaci, hanem technikai szempontból válaszolja meg a kérdést. Az emberek azért tanulnak ma is PHP-t, mert

  1. A dinamikus weboldalak 80%-a PHP-ban készült
  2. A weboldalak nagyobbik része valamilyen tartalomkezelő (CMS) rendszerrel készült, mint a Wordpress, a Joomla a Drupal vagy a Magento. Ezek egytől egyig PHP-ban íródtak, így ezen oldalak módosításához, bővítéséhez és fejlesztéséhez is PHP kell.
  3. Minden webtárhely szolgáltatónál elérhetőek a PHP kód futtatására alkalmas WAMPP vagy XAMPP.
  4. Egészen kiváló, nyílt forráskódú és ingyenes keretrendszerek állnak a PHP-sok rendelkezésére, mint amilyen a Laravel
  5. A PHP-t kifejezetten szerver oldali weboldal fejlesztésre találták ki. Más programmal is meglehet ezt valósítani, de a PHP direkt erre készült.

 

Egy Anthony nevű PHP fejlesztő is hasonló véleményen van, de több praktikus okkal egészíti ki, miért is olyan jó a PHP. Az első, amit fontosnak talál megjegyezni, hogy

a PHP egy egyszerű programnyelv, amivel remekül el lehet indulni a programozás világában.

Nem szükséges éveket egyetemre járnod hozzá, egy online tanfolyam segítségével a hálószobádból is megtanulhatod. Ezen felül:

  • A csomagkezelője, a Composer annyira jó, hogy azóta sem írtak jobbat
  • Hihetetlenül széleskörű irodalma van és támogató IT közössége
  • A dokumentációja sokkal jobb, mint más programnyelvnek
  • Nem csak rengeteg PHP-s munka van, de azok nagyon jól is fizetnek

 

Végezetül Dario, egy IT biztonsági szakember és egy Kelly nevű senior programozó üzleti szempontból is megindokolja, miért olyan népszerű a PHP nyelv: ugyanazért, amiért az angol. Mert relatíve egyszerűen és olcsón megtanulható, és hihetetlenül széleskörűen használható.
Vannak „menőbb” nyelvek, amikre valóban nagy a kereset a Szilícium völgyben, és nagyon meg is fizetik ezeket. Sajnos ez a fizetés ott el is megy a lakbérre, így Dario azt javasolja, inkább legyél PHP fejlesztő bárhol máshol a világban. Kelly szerint is a PHP kritizálása egy szilicium-völgyi sznobéria, a vállalatok 99%-nak igényeit gyorsan és hatékonyan meg lehet oldani PHP-vel.
A környezet installálására nem kell külön DevOps vagy hálózati szakember, hanem azt minden PHP fejlesztő maga is megtudja oldani bármilyen tárhelyszolgáltatónál gyakorlatilag fillérekből. Ez pedig nem utolsó szempont a kis- és középvállalkozásoknál sem, amikor a weboldalukat vagy applikációjukat kiszolgáló rendszerről döntenek.

 

HTML / CSS
7 Március
3 Április
24 Június
Python
2 Március
4 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
24 Február
7 Március
3 Április
C#
27 Március
3 Április
10 Április

Tanfolyam-naptár