Hírek

Mi van a Senior PHP-n túl? - Interjú Dévvel

„Egyetlen szakmát sem lehet heti pár óra ráfordítással elsajátítani. Erre időt kell szánni, sokat. Hangszeren sem lehet megtanulni játszani egy hét alatt. De nem kell a Laraveltől sem megijedni, nem harap… akkorát.” - DÉV

Mi van a Senior PHP-n túl? - Interjú Dévvel

A Prooktatás (és az ország) első Laravel tanfolyamának indulása alkalmából, Dávid, aka. Dévvel készítettünk interjút. Dév a Prooktatásnál már tartott tanfolyamokat PHP/SQL modulban. A Pro Online Webfejlesztőnél pedig ő a vezető back-end fejlesztő.
Jelenlegi legnagyobb projektje egy Laravelben íródó webshopmotor.

 • Dév mesélnél egy kicsit magadról, arról, mióta foglalkozol webfejlesztéssel, azon belül PHP-val?
 • Alapvetően már gyerekkorom óta programozó szerettem volna lenni, ezért már 13-14 éves koromban el is kezdtem egymagam HTML-t, CSS-t és PHP-t tanulgatni. Miután otthagytam az egyetemet (ami egyébként jellemező a fajtámra. :) ),a webfejlesztés már adta magát, így elkezdtem komolyabban belemerülni. Ez 5-6 évvel ezelőtt történt, azóta is ezzel foglalkozom.

 • Úgy tudom a PHP az egyik legnépszerűbb szkriptnyelv a világon. Ahogy számos más webnyelvnek, úgy a PHP-nek is sok hasznos és jó keretrendszere van, Te még is a Laravelt választottad. Van ennek valami különösebb oka?
 • A legnépszerűbb kifejezés talán kicsit túlzás, de valóban a legismertebb. Mivel én eleve PHP-val kezdtem, így kézenfekvő volt, hogy e téren helyezkedjek el. Ezek a programnyelvek nem vonnak magukkal éles határokat, ha valaki bármilyen nyelven tud, mondjuk objektum orientált kódot írni, akkor neki jó eséllyel a többi ilyen nyelvben is menni fog. Valójában mindenki azt használja, amiben kényelmesebben mozog. A Laravel egy volt főnököm érdeme, ő döntött mellette még évekkel ezelőtt. Szerencsére jó döntésnek bizonyult, hisz mára szinte egyeduralkodó lett a PHP frameworkok körében.

 • Hallottam, hogy PHP-ben Arch Angel-nek számítasz, a Laravelnél hova sorolnád magad?
 • Ezt jól hallottad, bár azt nem tudom kitől. Természetesen az élet minden más terültén is helytálló ez az állítás :) Poént félretéve: 3-4 éve használok Laravelt ez alatt az idő alatt azért nem lehet egy szakma csúcsára érni, viszont elég sok rutint lehet benne szerezni.

 • Azért ehhez a rutinhoz sok projektet kellett már csinálnod Laravellel. Van olyan, amit annyira élveztél, hogy megmaradt és tudnál is róla mesélni?
 • Igen, elég sok projekten vagyok már túl. Évekig egy ügynökségnél dolgoztam, ahol rengeteg különböző kisebb nagyobb projekten munkálkodtam: az AP kód feltöltős nyereményjátéktól kezdve a komplexebb rendszerekig. Az igazság az, hogy híresen nem kötődöm az elkészült projektjeimhez, inkább a konkrét szakmai része érdekes számomra, ezt már több helyen meg is kaptam hibámként. Igazából a szakmai, illetve technikai részéről tudnék részletesen mesélni, de azzal inkább majd a diákjaimat „untatnám”.

 • Azt hallottam kisebb projektekhez nem igazán éri meg Laravelt használni, viszont érdekelne, hogy van-e felső korlátja, amire már nem alkalmas ez a program?
 • A Laravel egy keretrendszer, ezt úgy kell elképzelni, mint egy szerszámosládát, ami nagyon hasznos, ha az ember barkácsolni szeretne, de ha repülőgépet szeretne építeni, akkor lehet, hogy kevés lesz. A webes felület önmagában is korlátoz dolgokat, de ez a webfejlesztésben elterjedt többi nyelvvel is így van. Egy program felső korlátja javarészt a skálázhatóságában rejlik, ami viszont már inkább módszertani kérdés, mint sem programnyelvi. Kisebb projekteket pedig, a példánál maradva, ahhoz hasonlítanám, mintha egy szöget kéne beverni: felesleges odacipelni a teljes szerszámosládát, mert a nagy részére nincs szükség. De ne aggódj, pontosan ezekre az esetekre találták ki a Laravel mini-frameworkjét, ami a Lumen névre hallgat. Ezt olyankor szoktam használni, amikor front-endre nincs, viszont ezzel szemben nagyon gyors sebességre van szükség az oldalhoz. Egyszer például egy Wizzair bannert megjelenítő programot kellett összehozni, ami másodpercenként egymillió számban jelentette meg a világban a bannert. Ott nem kellett a usert könnyedén eljuttatni valahová, input amibe írhatnának, csak arra kellett figyelni, hogy gyors legyen. 

 • Az előbb már esett szó diákokról. Itt ugye bár a Prooktatás első Laravel moduljának az óráira referálsz, amit Te fogsz tartani. Mit üzennél a leendő diákjaidnak, mire kell számítaniuk?
 • Erről talán inkább a volt növendékeimet kéne megkérdezni, hiszen már tartottam két PHP kurzust a Prookatásnál. Hogy mit üzennék nekik? Nos, valószínűleg már rendelkeznek PHPs ismeretekkel, úgyhogy csak annyit, hogy mindenre, amit most problémásnak vagy szívásnak tartanak elegáns és egyszerű megoldásokat fognak kapni. Persze felmerülnek majd új problémák és szívások, de nem kell a Laraveltől se félni, nem harap... akkorát.

A Prooktatás első Laravel modulja májusban fog startolni. Vissza

HTML / CSS
7 Március
15 Április
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
7 Március
15 Április
23 Május
C#
27 Március
17 Április
20 Április

Tanfolyam-naptár