Bezár
Hírek

Mennyit keres egy informatikus 2019-ben?

Nem titok: legtöbben a kiemelkedő programozó / informatikus fizetések reményében jelentkeznek a Prooktatás tanfolyamaira. De vajon mennyit is keresnek a programozók, informatikusok, 2019-ben Magyarországon? A Hays és a HWSW válla

Mennyit keres egy informatikus 2019-ben?

 

Jóval frisebb, 2022-es IT-s fizetési adatok ebben a cikkben olvashatók

 

Nem titok: legtöbben a kiemelkedő programozó / informatikus fizetések reményében jelentkeznek a Prooktatás tanfolyamaira. De vajon mennyit is keresnek a programozók, informatikusok, 2019-ben Magyarországon? A kérdésre nem könnyű választ adni, mert a fizetések nagyon különbözőek a különböző „típusú” informatikusok között, és persze legalább ennyire fontos szempont a szakmai tapasztalat, azaz, hogy az informatikus mennyire „penge” a saját szakterületén. A Hays és a HWSW vállalkozott arra, hogy felmérje a hazai informatikusok fizetését, csak hogy mindennel képben legyünk!

WEBFEJLESZTŐK, ADATBÁZIS FEJLESZTŐK

Ahogy a mellékelt diagramon látszik, a junior front-end webfejlesztők havi bruttó 400-700.000 Ft közötti fizetésre számíthatnak, a leggyakoribb fizetés a 600.000 Ft körüli ezen a területen. A senior fejlesztők viszont ugyanezen a területen már 1-1,5 millió Ft között is meg tudnak keresni havonta, ami annak is köszönhető, hogy ebben a szegmensben volt a legmagasabb fizetés emelkedés az előző évhez képest! Nem véletlenül tanítja a Prooktatás is ezt a szakterületet először a front-end tanfolyamán.

Az adatbázis fejlesztők (akik egy back-end tanfolyammal indíthatják be pályafutásukat) kicsit magasabbról indulnak: legalább 450e Ft-os fizetésre számíthat már egy junior is, a senior kollégák pedig 800e és 1 millió között vihetnek haza a felmérés szerint. Kisebb a fizetések közötti szórás, mint a front-end fejlesztő társaiknál.

Még mielőtt mindenki felpattan és rohan befizetni a legközelebbi webfejlesztő tanfolyamra: egy átlagos juniornak azért van legalább egy év munkatapasztalata. Aki most végzett el egy ilyen tanfolyamot, az első állásként a minimumát nézze a fenti (vagy a grafikonon látható) adatoknak! Azt is fontos tudni, hogy aki most végzett el egy ilyen tanfolyamot, az pályakezdő. Mint minden pályakezdő esetében, ő érte sem fogják magukat összetörni a cégek, a tapasztalatok szerint pár sikertelen interjút követően tudja csak megszerezni első munkahelyét az ember.

 

ÉS MI A HELYZET A SZOFTVER FEJLESZTÉSSEL?

Egy junior mobil app fejlesztő fizetése 450-600e Ft között alakul, épp, mint egy front-endes fejlesztőé. Igaz, a seniorok ezen az új, gyorsan fejlődő területen már többet keresnek, mint a webfejlesztők. Pontosan ugyanezt mutatja a statisztika a C+ szoftverfejlesztőknél (minimum 450e Ft br., senioroknál kicsivel egy millió fölött). Csak a Java fejlesztők keresnek ennél jobban: minimum fél millió Ft-ot, maximum 700e Ft-ot keresnek már a junior javások is, a senior Java fejlesztők pedig a másfél milliós álomfizetést kóstolgatják. Ugyanakkor a webfejlesztéshez képest egy kezdő szoftver fejlesztőnek nehezebb első munkahelyét megtalálni. Egyszerűen sokkal kevesebb cég van a piacon, aki megengedheti magának, hogy egy kezdőt hónapokig tanítgat, mielőtt valós, profitot is hozó munkát adhat neki.

 

FELTÖRŐBEN A GAZDASÁGI IT

Úgy tűnik, hogy aki még jól jár az informatikai szaktudással az az, akinek valamilyen más, gazdasági, üzleti, vagy speciális szaktudása van, és e mellett ért az informatikához is. Egy IT projektmenedzser fizetése 600e Ft-nál kezdődik, és 5 évet meghaladó komoly tapasztalattal akár az 1,4 millió Ft-ot is elérheti! Mérnöki szaktudással egy műszaki mendzser ennél is jobban, 750e Ft-tól 1,5 M Ft-ig keres ma Magyarországon, üzleti szaktudással (business, bank, biztosító) pedig ennél valamivel kevesebbet kereső üzleti elemző pozíciókat csíphetünk meg: itt 500.000 Ft-tól 1,2 Millió Ft-ig terjednek a havi bruttó fizetések, tapasztalattól és munkahelytől függően.

(Forrás, további részletek: hshw.hu)

Kiváncsi vagy, melyik való neked? A szoftver-fejlesztés, vagy a webfejlesztés? Akkor olvasd el másik bejegyzésünket:

Tovább

 

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár