Bezár
Hírek

Mit tanuljak a karantén alatt?

Nagyon helyesen teszik azok, akik a karantén alatt az utazással megspórolt idejüket tanulással, önfejlesztéssel kívánják eltölteni. Bizakodóak vagyunk és reméljük, hogy hamarosan rendeződni fog a hely

Mit tanuljak a karantén alatt?

Nagyon helyesen teszik azok, akik a karantén alatt az utazással megspórolt idejüket tanulással, önfejlesztéssel kívánják eltölteni. Bizakodóak vagyunk és reméljük, hogy hamarosan rendeződni fog a helyzet. Az emberiség leküzdi a pandémiát és a civilizációnk visszatér a korábbihoz hasonló, ám környezettudatosabb állapotába. Azonban érdemes felkészülni arra, hogy nem így fog történni. Ebben az esetben az emberi társadalom korábbi élete és egyes emberek a világban betöltött szerepe szükségszerűen át fog alakulni. Újabb és újabb COVID vírus mutációk megjelenéséről lehet olvasni. A helyzet enyhén szólva sem bíztató.  

 

Mi várható?

Ez az a kérdés, amire szerintem senki sem tudja a választ. Az viszont tisztán látszik, hogy a szabadúszó programozók, webfejlesztők és dizájnerek nagy nyertesei ennek az időszaknak. Amíg más vállalkozások soha nem látott forgalom és bevétel csökkenéssel néztek szembe 2020-ban, addig például a webfejlesztő kis cégek növekedésről számolhattak be (személyes tapasztalat). Az élet sok területére az internet adta meg a megoldást 2020-ban. Nem tökéletes megoldás ez, de megoldás. Például: az oktatás, a személyes kapcsolatok és az élet egyéb területei korábban is a felé haladtak, hogy online valósuljanak meg. A tavalyi évben ez viszont szinte egy csapásra fő irányvonallá lett, vagy sokkal inkább az egyetlen lehetőséggé.

Most akkor mindenki legyen webfejlesztő, programozó, designer?

Sajnos ez nem így működik és nem is lenne jó megoldás. Arról nem is beszélve, hogy sok éves tapasztalatunk szerint nem is mindenki alkalmas rá. Ezért is van az, hogy mi egy beugró teszt segítségével mérjük azt, hogy kinek milyen a gondolkodása és, hogy mit tudunk személyre szabottan ajánlani. Van olyan, akinek a logikai érzéke nagyon erős és az algebra gyerekjáték, viszont a geometriai gondolkodása finoman szólva nem tökéletes, és fordítva. Van olyan, akinek remek a nyelvérzéke, de nem lát sok különbséget két színárnyalat között és nem veszi észre, hogyha valami nehezen emészthető design. A leggyakoribb gond, ha valakit ez az egész online világ nem érdekli és csak a pénz miatt akar fejlesztővé, programozóvá válni, mert már nem tud megélni a saját vállalkozásából, vagy a korábbi munkájából.

Félreértés ne essék, a korábbi munkád nem határozza meg, hogy lehet-e belőled programozó vagy sem.  A legtehetségesebb diákjaink között volt már takarító, állattenyésztő, könyvelő, ügyvéd, filológus, szakács, felszolgáló, autószerelő, villanyszerelő, kőműves, légi utaskísérő… Végtelen sokáig lehetne sorolni a szakmákat, hogy miből tértek már át az online munka világába egyes korábbi tanulóink. Egy személy adottságai és motivációja dönti el, hogy ki mit is képes megtanulni.

Nem lesz mindenkiből programozó, de az online végezhető munkánk száma igazán magas. Sokan talán kétkedve fogadják, de így van. Álljon itt egy pár példa azokról a munkákról, amiket nem programozók végeznek és mégis a webfejlesztés területét érintik és otthonról is végezhetők: Tartalom-szövegírás, GDPR biztos, QA – tesztelő, Online marketinges, Social Media sepcialist, SEO sepcialist, Projektvezető, Projekt koordinátor, Brand manager, Web designer, Designer, Web ergonómus, Ügyfél referens… napestig sorolhatnám.

 Mi kell a fenti munkák betöltéséhez?

Erre a kérdésre megint csak az a válasz, hogy ez teljesen személyre szabott. Viszont van itt valami, ami alaptudássá kezd válni. Már csak azért is, mert úgy, ahogy, de már a gimnáziumban is tanítják. Ez pedig a HTML+CSS. Ez az alapja webfejlesztésnek. Nem kell megijedni! Ez még nem programozás, ezt szinte mindenki képes megtanulni. Azért mondom, hogy szinte mindenki, mert ugye van ez az anegdotánk, hogy évekkel ezelőtt, amikor elkezdünk webfejlesztést, programozást oktatni, akkor volt egy kedves hölgy, aki még sosem használt számítógépet. Végül bemutattuk őket egymásnak. „Juci néni bemutatom a számítógépet. Számítógép, bemutatom Juci nénit.” Ez persze nem teljesen így történt, de a lényeg feltételezem világos. Nem mindegy, honnan indul az első kapavágás. Aki tud internetre feltölteni, letölteni, írni, olvasni, picit do speak English és használt már szövegszerkesztőt az képes megtanulni a Front-end-et, vagyis a HTML+CSS részét mindenképpen.

Minek kell a HTML+CSS nekem? És egyáltalán mit akar az tőlem?

A HTML leírónyelv azt mondja meg, hogy mi egy weboldal tartalma (szöveg, kép, link, táblázat). A CSS meg azt manipulálja, hogy ez a tartalom hogyan is nézzen ki a weboldalon. Ez a tudás 12-től 50 éves korig manapság alaptudás kéne, hogy legyen. Ennek pedig az az oka, hogy ez egy olyan tudás, amivel kinyílik az online világ. Például, ha valaki idáig bölcsészetet tanult, mondjuk Szerb filológiát. Ezzel a +hozzáadott tudással kiegészítve rengeteg tartalom marketinges állás/projekt közül válogathat. Olyan is van, aki például szakács volt és most saját online recept könyven dolgozik. Vagy egy utazási iroda vezetője, most éppen a gombák felismeréséhez készít weboldalt pusztán alap Front-end tudással. 2021-ben a HTML+CSS alaptudás kell, hogy legyen. Jobban érthessük az online világot és az abban betöltött szerepünket.  Jobban érthessük azt, ami körülvesz minket.

Komolyan van olyan, aki szerint az online világ megértése nem fontos?

Nem baj, ha valaki villanyszerelő és az is akar maradni. Az sem baj, ha valaki fafaragó és nem érdekli a kompúter, vagy éppen szeret régi cserépkályhákat restaurálni. Ezek valóban szép és értékes dolgok. Nem is kell mindenkinek egy 3 hónapos tanfolyamot elvégeznie, ha az alapok sem érdeklik. Akkor mondjuk tanuljon meg WordPress-ben weboldalt szerkeszteni és beállítani saját magának. Ne költsön el 100 000Ft-okat olyasmire, amiről nem tudja, hogy ténylegesen jó lesz-e neki! Vegye a kezébe az irányítást. Azt pedig csak a megfelelő tudással lehet.

vagy

Oké! Még csak ez sem érdekli. Hamarosan indítunk rövid 1-2 napos képzéseket (workshop, meetup), amikkel specifikus tudásokra tehet szert, amik igenis hasznosak és gyorsan elsajátíthatóak. Pl.: SEO ismeretek, Web Ergonómia, GDPR biztos, Online marketing egyes részei, Weboldal tartalomírás… stb.

Mindenkiből programozó lesz, akinek a képességei meg vannak hozzá és elvégzi a tanfolyamainkat?

Bár úgy lenne, de ez nem olyan egyszerű. Amíg programot írni nem is gondolnánk, hogy milyen sokan képesek megtanulni, addig a programozó gondolkodás elsajátítása hosszabb időbe telik és van olyan, aki elveszíti a motivációját időközben. Persze van olyan is, aki arról számolt be, hogy egy fél évvel a JavaScript tanfolyam elvégzése után a nádasban ült egy csónakban és leste, hogy van-e kapás. Akkor jött neki egyfajta megvilágosodás és összeállt az a nem lineáris logika, ami a programozáshoz kell. Általánosságban viszont azt lehet mondani, hogy, ami ehhez kell, az 3 dolog: gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás.

Talán a PHP a világon a leglogikusabb programnyelve, ezért is van az, hogy a fejlesztői környezet (HTML+CSS) elsajátítása után ezt tanítjuk. Ha egy programnyelven megvan a programozói tudás és logika, utána már könnyebb áttérni egy másik program nyelvre. Ezért szoktuk azt hangsúlyozni, hogy a PHP tanfolyam után indul igazán a programozói pályaválasztás. Van olyan, aki utána Python programnyelvet tanult és játékokat programoz. Van, aki adatbázis fejlesztő lesz, és van, aki applikációkat készít. Persze van olyan is, akiből nem lesz programozó, viszont a gondolkodása, logikai készsége jelentősen fejlődik a megszerzett tudás révén. Az első programnyelv elsajátítása után nyílik ki igazán a világ.  

2021-ben tervezzük, hogy új tanfolyamokat indítunk. Mik lesznek ezek?

Megadjuk magunkat a JavaScript divatos dominanciának: Angulár, Vue, React tanfolyamok jönnek az év második felétől. Tervezzük, hogy indítunk Ionic5 és Python tanfolyamokat is második-harmadik negyedévtől.

Újragondoltuk a webdesigner oktatásunkat. 0-ról a haladó szintig tervezünk egy fél éves képzést, ami szeptembertől lesz elérhető.

                                                                                              …

Mindenekelőtt érdemes jelentkezni beugró tesztre és megtudni, hogy kinek mit ajánlunk.

 

 

HTML / CSS
2 Szept.
19 Szept.
28 Szept.
Python
3 Szept.
21 Szept.
2 Október
PHP
24 Június
3 Szept.
28 Szept.
Full-stack
2 Szept.
19 Szept.
24 Szept.
C#
7 Szept.
23 Szept.

Tanfolyam-naptár