Hírek

Java és Javascript - mi a különbség?

Észrevettük, hogy sok érdeklődő keveri össze ezt a két, valóban hasonló nevű programnyelvet. Valójában a kettőnek igazán nem sok köze van egymáshoz (más cég is készítette őket eredetileg).&nb

Java és Javascript - mi a különbség?

Észrevettük, hogy sok érdeklődő keveri össze ezt a két, valóban hasonló nevű programnyelvet. Valójában a kettőnek igazán nem sok köze van egymáshoz (más cég is készítette őket eredetileg). A Java programozás során önálló programokat (asztali alkalmazásokat) készíthetünk bájtkódolással, de ugyan úgy alkalmas natív (gépi ) kódolásra is. Ezért gyakran szerveroldalon futtatják, vagy te futtatod, miután letöltöttél egy programot a gépedre. A Javán megírt programot át kell fordítani gépi kódra, hogy az adott rendszerben futtatható legyen. 

A JavaScript ellenben nem futhat önállóan, csak a html kód részeként, és mindenki a böngészőjével futtatja azt a saját gépén. Sok dologra nem képes, amire a Java, mivel nem is az a dolga, hanem, hogy az internetezés során rengeteg látványos és hasznos dolgot jelenítsen meg, interakciót vigyen a böngészésbe, amire a html-css nem képes. A JavaScript egy szöveges programnyelv, nincs kódolva, tehát egy JS kódot meg lehet nézni, lemásolni és módosítani is. Fontos megjegyezni, hogy a JS további más program környezetre bomlik: JQuery (tömörítés), Angular (Google fejlesztés többek között webapp-okhoz használják), node.Js (szerver oldali munkákhoz), amiket mi is tanítunk.  

Fontos különbség még, hogy a Java programozás elsajátítása jóval nehezebb és tovább tart, mint a JavaScripté. A Prooktatásnál például már három hónap után használható JavaScript tudásra tehetsz szert, Java programozásnál viszont 8-10 hónaposnál rövidebb tanfolyamra általában nem érdemes elmenni.

HTML / CSS
7 Március
15 Április
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
7 Március
15 Április
23 Május
C#
27 Március
17 Április
24 Április

Tanfolyam-naptár