Hírek

A legfontosabb HTML kódok

A legtöbb weboldal HTML kódokat használ ma is, ez a weblap programozás alapja és első lépése. Az alábbi cikk nem fog megtanítani senkit HTML-ben weblapot készíteni.  Arra azonban jó lehet, hogy meglévő w

A legfontosabb HTML kódok

A legtöbb weboldal HTML kódokat használ ma is, ez a weblap programozás alapja és első lépése. Az alábbi cikk nem fog megtanítani senkit HTML-ben weblapot készíteni. Arra azonban jó lehet, hogy meglévő weboldalon változtatásokat csináljunk, szöveget töltsünk fel, vagy megírjunk egy hírlevelet.

Egy HTML oldal többnyire a weblapra szánt szövegből áll, amit HTML kódok szakítanak meg. A legtöbb HTML kód két tagból áll, az elején a kód első fele, majd a szöveg vagy dolog, amire az utasítás vonatkozik, végül pedig a kód másik fele. A kód kezdetét és végét a “kacsacsőrrel”, azaz < és > karakterekkel jelöljük.

Vastag

Dőlt

Aláhúzott

 

Cím tagok:

 

 

Főcím kerül ide

 

Alcím kerül ide

 

Egy kiemelt szövegrész kerülhet ide

 

 

A szöveg, ami a h tagok közé kerül nagyobb és vastagabb betűmérettel fog megjelenni. Persze a későbbiekben ezt is tetszés szerint módosíthatjuk de ahhoz már érdemes elvégezni egy html és css programozás tanfolyamot. Ezekkel a tagokkal a Googlenek is jelezzük, hogy ami ide van írva, az az alatta lévő szöveg címe.

 

Rendezettlen lista (felsorolás):

 


  • Alma

  • Banán

  • Körte


  •  

Rendezett lista (sorszámozott):

 


  1. Alma

  2. Banán

  3. Körte

Itt az ul/ol jelöli a felsorolás fajtáját, a li tag pedig az újabb elemet a felsorolásban.

 

Link elhelyezése:

Ide kerül a szöveg, ami kattintható

Ebben az esetben az "a" megjelölés jelzi, hogy itt egy link következik, és itt is a két tag közé kerül be a szöveg, amire a módosítás vonatkozik. Annyi a különbség, hogy itt egy href attribútummal megadjuk, hova vezessen az a link.

Vannak olyan html kódok is, amik nem a szöveget módosítják, ezért nincs elejük és végük, hanem ilyen egyszerűek:

Jelentése: sortörés. A sok szöveget tudjuk átláthatóvá tenni vele.

 

Kép beillesztése:

Figyeljünk rá, hogy ha a kép file egy másik könyvtárban van, akkor elérési útvonallal együtt kell beírni az src=" " részbe, ha pedig valahol a neten, akkor meg egyszerűen az url-t kell bemásolni. A height és width attribútumnál pixelben kell megadni, hogy mekkora méretben jelenjen meg a képfile az oldalon. Végül az align attribútummal megadhatjuk, hogy balra, középre vagy jobbra rendezze a képet. Az attribútumok megadását ki is hagyhatjuk.

Érdekel még? AKKOR OLVASD EL CIKKÜNKET A LEGFONTOSABB CSS KÓDOKRÓL IS!

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
27 Március
17 Április
24 Április

Tanfolyam-naptár