Hírek

A legfontosabb HTML kódok

2018-09-10

A legtöbb weboldal HTML kódokat használ ma is, ez a weblap programozás alapja és első lépése. Az alábbi cikk nem fog megtanítani senkit HTML-ben weblapot készíteni.  Arra azonban jó lehet, hogy meglévő weboldalunkon változtatásokat csináljunk, szöveget töltsünk fel

A legfontosabb HTML kódok

A legtöbb weboldal HTML kódokat használ ma is, ez a weblap programozás alapja és első lépése. Az alábbi cikk nem fog megtanítani senkit HTML-ben weblapot készíteni. Arra azonban jó lehet, hogy meglévő weboldalon változtatásokat csináljunk, szöveget töltsünk fel, vagy megírjunk egy hírlevelet.

Egy HTML oldal többnyire a weblapra szánt szövegből áll, amit HTML kódok szakítanak meg. A legtöbb HTML kód két tagból áll, az elején a kód első fele, majd a szöveg vagy dolog, amire az utasítás vonatkozik, végül pedig a kód másik fele. A kód kezdetét és végét a “kacsacsőrrel”, azaz < és > karakterekkel jelöljük.

<b>
Vastag
</b>

<i>
Dőlt
</i>

<u>
Aláhúzott
</u>

 

Cím tagok:

<h1>

Főcím kerül ide

</h1>

 

<h2>

Alcím kerül ide

</h2>

 

<h3>

Bekezdés címe kerül ide

</h3>

 

A szöveg, ami a h tagok közé kerül nagyobb és vastagabb betűmérettel fog megjelenni. Persze a későbbiekben ezt is tetszés szerint módosíthatjuk de ahhoz már érdemes elvégezni egy html és css programozás tanfolyamot. Ezekkel a tagokkal a Googlenek is jelezzük, hogy ami ide van írva, az az alatta lévő szöveg címe.

 

Rendezettlen lista:

<ul>
<li>Alma</li>
<li>Banán</li>
<li>Körte</li>
</ul>

  • Alma
  • Banán
  • Körte

 

Rendezett lista:

<ol>
<li>Alma</li>
<li>Banán</li>
<li>Körte</li>
</ol>

  1. Alma
  2. Banán
  3. Körte   

Itt az ul/ol jelöli a felsorolás fajtáját, a li tag pedig az újabb elemet a felsorolásban.

 

Link elhelyezése:

<a href="https://www.prooktatas.hu/html.php">Ide kerül a szöveg, ami kattintható</a>

 

Vannak olyan html kódok is, amik nem a szöveget módosítják, ezért nincs elejük és végük, hanem ilyen egyszerűek:

<br>
Jelentése: sortörés.
A sok szöveget tudjuk átláthatóvá tenni vele.

 

Kép beillesztése:

<img src="a képfile neve.jpg" height="250" width="250" align="center">

Figyeljünk rá, hogy ha a kép file egy másik könyvtárban van, akkor elérési útvonallal együtt kell beírni az src=" " részbe, ha pedig valahol a neten, akkor meg egyszerűen az url-t kell bemásolni. A height és width attribútumnál pixelben kell megadni, hogy mekkora méretben jelenjen meg a képfile az oldalon. Végül az align attribútummal megadhatjuk, hogy balra, középre vagy jobbra rendezze a képet. Az attribútumok megadását ki is hagyhatjuk.

Érdekel még? AKKOR OLVASD EL CIKKÜNKET A LEGFONTOSABB CSS KÓDOKRÓL IS!