Hírek

A front-end jedi visszatér

Gazdag Zétől tavaly szeptemberben kellett könnyes búcsút vennünk lakás felújítás miatt, idén viszont kész a lakás, és Zoli is újult erővel vágott bele következő csoportjának kiké

A front-end jedi visszatér

Gazdag Zétől tavaly szeptember környékén kellett könnyes búcsút vennünk lakás felújítás miatt, idén viszont kész a lakás, és Zoli is újult erővel vágott bele következő csoportjának kiképzésébe.

A „mester” egyébként 16 évvel ezelőtt állt be a weboldalkészítők táborába. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és Zoli még mindig programozóként dolgozik, illetve idén már második éve, hogy oktatja is a webfejlesztés első, de legfontosabb szintjét, a Front-endet a Prooktatás diákjainak.

16 év elég hosszú idő. Te ennyi ideje foglalkozol webfejlesztéssel. Miért pont ezt a szakmát választottad?

Ez az elején egy magán projectnek indult, szerettem volna én létrehozni egy weboldalt. Mivel egyetemen illetve már középiskolában is tanultam programozni ezért tudtam, hogy ezt programozással meg lehet valósítani. Néztem hozzá akkoriban elérhető technológiákat és a PHP adta magát, mint weboldalkészítő alkalmazás. Elég rossz alvó voltam, így mikor esténként mások az igazak álmát áludták én elkezdtem magamtól végigmenni a dokumentációkon, tutoriálokon és fél év alatt eljutottam arra a szintre, hogy értettem egy alap adatbáziskezeléshez.

 

Honnan jött a gondolat, hogy oktass is, ne csak fejlessz?

Tavaly márciusban keresett meg Béla, hogy lenne lehetőség Front-endet oktatni a Prooktatásnál, én pedig éltem vele. Egyébként a tanári véna az öröklődött, édesanyám és apám is tanárok. Régebben, amikor a haverjaimat korrepetáltam ők is mindig mondták, hogy nagyon jól magyarázok. Az eddig elvégzett csoportjaimtól se jött negatív visszajelzés, ami elég jó jel.

 

Az utolsó tanfolyamod tavaly ősszel ért véget. Milyen érzés újra tanári pozícióban lenni, egyáltalán: hiányzott az oktatás?

Nos, mivel az építkezés miatt kellett abbahagynom az oktatást, így időm se volt hiányolni. Most viszont, hogy áll a ház és volt időm kicsit megpihenni, elkezdetek hiányozni a webfejlesztő képzések. Mindig szerettem oktatni, az pedig, hogy egy olyan dolgot oktathatok, amiben akkora tapasztalatom van, hogy bátran kérdezhetnek a diákok, az ad egy plusz önbizalmat a tanításhoz.

 

Van-e valami üzeneted, jó tanácsod a leendő webfejlesztőknek, programozóknak?

Igen! A házi feladat megcsinálása piszkosul fontos! Ez pont az a része az internetes technológiáknak, amihez az kell, hogy az órák után haza menjen az ember és még foglalkozzon vele egy órát pluszban, mert gyakorlással fogja megtanulni. A webfejlesztés nagy részét egyébként a keresés fogja majd kitölteni. Éppen ezért van, hogy nálam két részből áll a házi feladat. Az egyik az órai anyag elsajátítása, a másik pedig egy még nem tanult rész, amit a tanulóknak ki kell keresniük, interneten, dokumentációkban, hogy a keresést is gyakorolják, utána az órán pedig átbeszéljük.

 

Zoli jelenlegi csoportja rekordidő alatt telt be! Ne maradj le a következő webfejlesztő képzésünkről (Augusztus 3.), kövess minket a Facebookon, illetve iratkozz fel hírlevelünkre is!

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár