Hírek

Összehasonlítás: webfejlesztő tanfolyamok 2020-ban

Ki mit oktat, hogyan és mennyiért? Nincs könnyű helyzetben az, aki webfejlesztést szeretne tanulni Magyarországon, mivel egyre több kisebb-nagyobb iskola nehezen összehasonlítható kurzusai közül kell választani. 

Összehasonlítás: webfejlesztő tanfolyamok 2020-ban

Nincs könnyű helyzetben az, aki webfejlesztést szeretne tanulni Magyarországon, mivel egyre több kisebb-nagyobb iskola nehezen összehasonlítható kurzusai közül kell választani. Megpróbáljuk összehasonlítani a piacon lévő lehetőségeket, legalább ár-érték arányban.

Ez a kis elemzés nem ad átfogó képzést az egyes webfejlesztést oktató intézményekről és azok tanfolyamainak eredményességéről, csupán objektív és nyilvános adatokra szorítkozunk: a leadott óraszámra, az árra, és az oktatás jellegére, azaz: hogy az oktatás személyesen, osztálytermi keretek között történik, online élőben, vagy pedig letölthető anyagok passzív elsajátításával történik. Elsőnek a front-end tanfolyamokat, tehát a HTML, a CSS, és a JavaScript alapjait oktató tanfolyamokat hasonlítottuk össze.

 

Kis kutatásunk alapján két féle webfejlesztő képzéssel találkozhatunk.

 

Az egyik alacsony óraszámú, és jellemzően online*. Az élő online órák kiegészülnek passzív, letölthető tanórákkal. Ilyen front-end képzést tart a Smartinja mindössze 8 tanórában (30e Ft), a Becube és a Soterline 20 órában (45e, illetve 35e Ft), a Braining Hub 32 órában, de 114e Ft-ért. Ezek a tanfolyamok alacsony óraszámuk és az oktatás jellege miatt kétséges, hogy alkalmasak-e az alapos és átfogó tudás elsajátítására. Arra viszont jók hogy legyen egy jó rálátásunk a témára, hogy „konyítsunk” hozzá, és hogy egyszerűbb front-endes feladatokat meg tudjunk oldani. Ezek jó választások lehetnek akkor, ha kiegészíteni akarjuk tudásunkat! A kategória nyertese a Soterline, itt csak 1750 Ft-ot kérnek el egy óráért.

A másik csoportba a hosszabb és jellemzően tantermi front-end képzések tartoznak. Ezek a magasabb óraszám miatt, illetve maga a koncepció is az, hogy egy új szakmát sajátítsunk el a képzésen. Ebben a kategóriában a legrövidebb a Webler 40 órás, de tantermi oktatása mindössze 69.000 Ft-ért. A következő „szint” a Codecool, az IT Academy és a Prooktatás egyaránt 80 órás tanfolyamai. A Codecool messze a legdrágább 599e Ft-ért, a Prooktatás és az IT-Academy egymáshoz hasonló, 149-179e Ft közötti áron nyújtja a képzéseit, de fontos különbség, hogy az IT-Academy esetében ez csak online oktatást jelent, míg a Prooktatásnál az online és az osztálytermi oktatás egyszerre valósul meg. Ugyanide tartozik a Ruander 72 órás tanfolyama 99.000 Ft-ért, ami jó ár-érték arányt jelent. Legjobb ár-érték arányúnak egyébként nem a Ruander, hanem a Codeberry kb. 50 órás képzése tűnik mindössze 60e Ft-ért, ugyanakkor itt a tematikát és az óraszámot jótékony homály fedi. 

 

És mi a helyzet a programozással?

 

Itt már kicsit zavarosabb a kép! A Codeberry esetében az óraszám, a Smartninja esetében pedig az ár sem derül ki egyértelműen, pedig mindent elolvastunk. Kb 32-34 órás JavaScript oktatást tartanak, A Codeberry 40.000-ért, de online, a Smartninja hozzávetőlegesen 100e  Ft ellenében teszi ugyanezt, de jóval több tantermi órával. A Braininghub 21 óra JavaScriptért egészen elképesztő, 9.000 Ft /óra összeget kér, a Webler pedig 28 tanórát tart 62.000 Ft-ért. Ez nem rossz óradíj, kérdéses ugyanakkor, hogy mindössze 28 tanóra mire elég?!
Hosszabb Javascript oktatást a Ruandernél találtunk (124 óra a NodeJS-sel együtt, 330e Ft) és a Prooktatásnál, ahol 75 óra 199.000 Ft-ba kerül. Óraszámra leosztva, ez a két cég pont ugyanannyiért oktatja a JavaScript programnyelvet a leendő webfejlesztőknek, így ebben az esetben is ez a két cég tűnik a jobb választásnak annak, aki tényleg szeretné megtanulni a JavaScript nyelvet.

 

Átfogó webfejlesztő ismeretek

 

Végül megnéztük, mit ajánlanak ezek a cégek az átfogó webfejlesztő ismeretek elsajátítására, tehát front-end, JavaScript, back-end (PHP/SQL) együttesen, egyes cégeknél kiegészítve hálózati ismeretekkel.

 

Ezek jellemzően már hosszabb, 9-15 hónapos képzések.

 

A legolcsóbb itt is a Webler volt, 174e Ft-ért 158 tanórát ígérnek, és ebben már benne vannak a fentieken kívül a Dreamviewer és a Photoshop órák is.

A legdrágább a Codecool, ahol hozzávetőlegesen 1,5 millió Ft-ért, egy éven át készítenek fel a webfejlesztővé válásra.

A kettő között helyezkedik el a Ruander full-stack képzése, 336 tanóra és 582.000Ft, valamint a Prooktatás teljes webfejlesztő képzése, ami 230 óra és 479e Ft-ot kell cserébe kifizetni – igaz, online tanulók számára csak 379e Ft-ot ugyanezért.
A többi webfejlesztő iskolánál nem találtunk ilyen átfogó képzést a weboldalukon. 


* Frissítés (2023): a koronavírus járvány során teljesen megváltoztak a tanulási szokások és ez a járvány után is megmaradt. Ma már majdnem minden programozó és webfejlesztő képzés online történik. A különbség inkább abban van, hogy élő-e (interaktív) az oktatás,vagy előre felvett anyagokat néznek meg a tanulni vágyók.

HTML / CSS
7 Március
8 Április
24 Június
Python
2 Március
4 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
24 Február
7 Március
8 Április
C#
27 Március
8 Április
10 Április

Tanfolyam-naptár