Hírek

Összehasonlítás: webfejlesztő tanfolyamok 2020-ban

2020-10-07

Ki mit oktat, hogyan és mennyiért? Nincs könnyű helyzetben az, aki webfejlesztést szeretne tanulni Magyarországon, mivel egyre több kisebb-nagyobb iskola nehezen összehasonlítható kurzusai közül kell választani. Megpróbáljuk összehasonlítani a piacon lévő lehetőségeket, legalább ár-érték arányban

Összehasonlítás: webfejlesztő tanfolyamok 2020-ban

Nincs könnyű helyzetben az, aki webfejlesztést szeretne tanulni Magyarországon, mivel egyre több kisebb-nagyobb iskola nehezen összehasonlítható kurzusai közül kell választani. Megpróbáljuk összehasonlítani a piacon lévő lehetőségeket, legalább ár-érték arányban.

Ez a kis elemzés nem ad átfogó képzést az egyes webfejlesztést oktató intézményekről és azok tanfolyamainak eredményességéről, csupán objektív és nyilvános adatokra szorítkozunk: a leadott óraszámra, az árra, és az oktatás jellegére, azaz: hogy az oktatás személyesen, osztálytermi keretek között történik, online élőben, vagy pedig letölthető anyagok passzív elsajátításával történik. Elsőnek a front-end tanfolyamokat, tehát a HTML, a CSS, és a JavaScript alapjait oktató tanfolyamokat hasonlítottuk össze.

 

Kis kutatásunk alapján két féle webfejlesztő képzéssel találkozhatunk.

 

Az egyik alacsony óraszámú, és jellemzően online. Az élő online órák kiegészülnek passzív, letölthető tanórákkal. Ilyen front-end képzést tart a Smartinja mindössze 8 tanórában (30e Ft), a Becube és a Soterline 20 órában (45e, illetve 35e Ft), a Braining Hub 32 órában, de 114e Ft-ért. Ezek a tanfolyamok alacsony óraszámuk és az oktatás jellege miatt kétséges, hogy alkalmasak-e az alapos és átfogó tudás elsajátítására. Arra viszont jók hogy legyen egy jó rálátásunk a témára, hogy „konyítsunk” hozzá, és hogy egyszerűbb front-endes feladatokat meg tudjunk oldani. Ezek jó választások lehetnek akkor, ha kiegészíteni akarjuk tudásunkat! A kategória nyertese a Soterline, itt csak 1750 Ft-ot kérnek el egy óráért.

A másik csoportba a hosszabb és jellemzően tantermi front-end képzések tartoznak. Ezek a magasabb óraszám miatt, illetve maga a koncepció is az, hogy egy új szakmát sajátítsunk el a képzésen. Ebben a kategóriában a legrövidebb a Webler 40 órás, de tantermi oktatása mindössze 69.000 Ft-ért. A következő „szint” a Codecool, az IT Academy és a Prooktatás egyaránt 80 órás tanfolyamai. A Codecool messze a legdrágább 599e Ft-ért, a Prooktatás és az IT-Academy egymáshoz hasonló, 149-179e Ft közötti áron nyújtja a képzéseit, de fontos különbség, hogy az IT-Academy esetében ez csak online oktatást jelent, míg a Prooktatásnál az online és az osztálytermi oktatás egyszerre valósul meg. Ugyanide tartozik a Ruander 72 órás tanfolyama 99.000 Ft-ért, ami jó ár-érték arányt jelent. Legjobb ár-érték arányúnak egyébként nem a Ruander, hanem a Codeberry kb. 50 órás képzése tűnik mindössze 60e Ft-ért, ugyanakkor itt a tematikát és az óraszámot jótékony homály fedi. 

 

És mi a helyzet a programozással?

 

Itt már kicsit zavarosabb a kép! A Codeberry esetében az óraszám, a Smartninja esetében pedig az ár sem derül ki egyértelműen, pedig mindent elolvastunk. Kb 32-34 órás JavaScript oktatást tartanak, A Codeberry 40.000-ért, de online, a Smartninja hozzávetőlegesen 100e  Ft ellenében teszi ugyanezt, de jóval több tantermi órával. A Braininghub 21 óra JavaScriptért egészen elképesztő, 9.000 Ft /óra összeget kér, a Webler pedig 28 tanórát tart 62.000 Ft-ért. Ez nem rossz óradíj, kérdéses ugyanakkor, hogy mindössze 28 tanóra mire elég?!
Hosszabb Javascript oktatást a Ruandernél találtunk (124 óra a NodeJS-sel együtt, 330e Ft) és a Prooktatásnál, ahol 75 óra 199.000 Ft-ba kerül. Óraszámra leosztva, ez a két cég pont ugyanannyiért oktatja a JavaScript programnyelvet a leendő webfejlesztőknek, így ebben az esetben is ez a két cég tűnik a jobb választásnak annak, aki tényleg szeretné megtanulni a JavaScript nyelvet.

 

Átfogó webfejlesztő ismeretek

 

Végül megnéztük, mit ajánlanak ezek a cégek az átfogó webfejlesztő ismeretek elsajátítására, tehát front-end, JavaScript, back-end (PHP/SQL) együttesen, egyes cégeknél kiegészítve hálózati ismeretekkel.

 

Ezek jellemzően már hosszabb, 9-15 hónapos képzések.

 

A legolcsóbb itt is a Webler volt, 174e Ft-ért 158 tanórát ígérnek, és ebben már benne vannak a fentieken kívül a Dreamviewer és a Photoshop órák is.

A legdrágább a Codecool, ahol hozzávetőlegesen 1,5 millió Ft-ért, egy éven át készítenek fel a webfejlesztővé válásra.

A kettő között helyezkedik el a Ruander full-stack képzése, 336 tanóra és 582.000Ft, valamint a Prooktatás teljes webfejlesztő képzése, ami 230 óra és 479e Ft-ot kell cserébe kifizetni – igaz, online tanulók számára csak 379e Ft-ot ugyanezért.
A többi webfejlesztő iskolánál nem találtunk ilyen átfogó képzést a weboldalukon.