Bezár
Hírek

Miért annyira jó a Wordpress?

Gyakran merülhet fel bennünk a kérdés: miért használjuk a WordPress-t? Miért jobb, mint a többi nyílt forráskódú CMS rendszer? A Pro Oktatással ezeknek a kérd&eacut

Miért annyira jó a Wordpress?

A WordPress blogoló oldalként indult, de az évek során komoly weboldalépítővé és CMS-sé (Content Management Systemmé, vagyis Tartalomkezelő rendszerré) nőtte ki magát. A WordPress kezelése nem bonyolult, és sokféle típusú weblapot lehet vele elkészíteni.

 

Egy friss felmérés szerint az összes létező internetes oldal több mint 30 százaléka ezzel a nyílt forráskódú CMS-sel készült, körülbelül 75 millió site-ot működtetnek ezen a platformon. Még a legnagyobb nevek közül is sokan használják a WP-t weblapjuk fenntartásához: ilyenek a Facebook, a The New Yorker, a Disney, a Sony és még sorolhatnánk.

 

Ez érthető is, hiszen tényleg elég menő funkciókkal rendelkezik. A legjobb benne az, hogy ingyenes, és a laikusok számára is lehetővé teszi a weblapszerkesztést, ezzel a „köznapi ember” számára is lehetővé téve az online jelenlétet. Valljuk be, a mai világban ez nem jelent hátrányt. Lássuk hát azokat az érveket:

 

  1. A WordPress és a SEO jóbarátok

 

 

A WordPress oldalak szabványos megfelelőségi kóddal lettek megírva, és szemantikai jelölést hoznak létre. Ez annyit jelent, hogy a Google és egyéb keresőmotorok előnyben részesítik a WordPress oldalakat. Emiatt a WP weblapok általában jobb helyezést is érnek el, mint társaik (Wix, Joomla stb). További SEO bővítmények telepítésével még több látogatót vonzhatunk az oldalunkra.

 

 

  1. A WP biztonságos

 

 

A WordPress fejlesztői nem tévesztették szem elől a biztonsági szempontokat, amikor megalkották ezt a CMS-t. Ennek meg is látszik az eredménye, a WP ténylegesen egy rendkívül biztonságos felület weblapok üzemeltetéséhez. Persze az internet se mindig veszélytelenebb, mint a fizikai valóság. Akadnak olyan kellemetlen betolakodók, akik kárt tehetnek az oldalunkban, ha nem vigyázunk eléggé. De ne essünk kétségbe, ehhez is találhatunk olyan pluginokat, amelyek segítségével elháríthatjuk a veszélyt.

 

 

  1. Ráadásul könnyen is kezelhető

 

 

A WordPress bővítményei és témái egyszerűen frissíthetőek az adminfelületen keresztül, illetve arról is értesülünk, ha új verzió vált elérhetővé. Szóval mindössze egy gomb lenyomásával meg tudjuk oldani a weblapunk update-elését. A Backup plugin nagyon hasznos olyan szempontból, hogy el tudjuk menteni egy távoli szerverre az oldalunk aktuális állapotát egy biztonsági mentéssel, így védvén ki az esetleges baleseteket, cybertámadásokat.

 

 

  1. A WordPress ingyenes

A Wordpress alap moduljai teljesen ingyenesek, ezért kisvállalkozók, bloggerek, egyéni vállalkozók is könnyedén megengedhetik maguknak. Ha értesz a Wordpresszhez, teljesen ingyen csinálhatsz magadnak egy egy egész jó weboldalt. A legjobb sablonok és  plugin-ek viszont már általában fizetősek, amik meg nem, azoknak nem mindig túl jó frissítése.

 

  1. Tényleg használhatják a laikusok is

 

A legtöbb WP felhasználó nem programozó és nem webdesigner, sőt, a kezdők nagy részének fogalma sincs a weblapkészítésről. Ez azért lehet így, mert a WordPressen több ezer ingyenes weboldal sablon (themes) található, amelyek közül választhatunk. A legjobb az, hogy legyen szó akár üzleti oldalról, webshopról vagy csak egy szimpla blogról, a WP-n szinte biztos, hogy lesz olyan template, amely megfelel elképzeléseinknek.

 

Ezek a sablonok könnyen testre is szabhatóak a vezérlőpult segítségével. Itt megváltoztathatjuk a háttérszínt, feltölthetünk fotókat, logókat, szép slidereket (csúszkákat) kreálhatunk, anélkül hogy egy sor kódot írnánk. A pluginok használatával egyéni funkciókat is hozzáadhatunk a webhelyünkhöz (pl. SEO, kapcsolatfelvételi űrlap, automatikus backupok, biztonsági tűzfal stb). A sablonokhoz hasonlóan a bővítményekből is rengeteg áll rendelkezésünkre.

 

Reméljük sikerült meghoznunk a kedvedet a WordPresshez. Egy próbát mindenképp megér, szerintünk vágj bele, akkor is, ha nem vagy képzett a webdesign vagy a programozás területén. A Pro Oktatás is tart WordPress képzéseket, a legközelebbi 18 órás, 6 alkalmas kurzus 2019. áprilisában indul.

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár