Hírek

MIÉRT ÉRI MEG JOBBAN WEBFEJLESZTÉST, MINT SZOFTVERFEJLESZTÉST TANULNI?

Webfejlesztés vs szoftverfejlesztés,

avagy miért jobb webfejlesztést tanulni először?

Vagy még inkább: kinek melyiket? A szoftverfejlesztő egy nagyon népszerű szakma, nem kis részben a kiugróan magas fizetéseknek és a sok munkalehetőségnek köszönhetően.

MIÉRT ÉRI MEG JOBBAN WEBFEJLESZTÉST, MINT SZOFTVERFEJLESZTÉST TANULNI?

Webfejlesztés vs szoftverfejlesztés,

avagy miért jobb webfejlesztést tanulni először?

Vagy még inkább: kinek melyiket? A szoftverfejlesztő egy nagyon népszerű szakma, nem kis részben a kiugróan magas fizetéseknek és a sok munkalehetőségnek köszönhetően. Annak azonban, akinek még nincs programozói múltja, nem tanult programozást pl. az egyetemen, annak érdemesebb lehet először a webfejlesztést, webprogramozást megtanulni. A következő érvek szólnak emellett:

  1. A webfejlesztés egy fokkal könnyebb és olcsóbb. Ez cseppet sem elhanyagolható szempont, hiszen a szoftverfejlesztésbe sokaknak beletörik a bicskájuk. Nem azért, mert buták, hanem mert tényleg nehéz. Ráadásul a webfejlesztés elsajátítása során sokkal inkább lehet a könnyebbel kezdeni, és fokozatosan lépdelni a mélyvíz felé. Mindazonáltal a webfejlesztő tanfolyamok olcsóbbak és a kezdeti lépések otthonról is elsajátíthatóak, ha pedig kedvet kapunk a dologhoz érdemes egy tantermi oktatás formájában ráncba szedni a tudásunkat.


  2. A webfejlesztést elsajátítani gyorsabb. A szoftver programozó képzés hossza jellemzően másfél év. A Prooktatásnál a teljes webfejlesztő képzés elvégezhető fele ennyi idő alatt. Ráadásul ezen belül az egyes modulok külön-külön is hasznosítható tudást adnak.


  3. A webfejlesztésnek gyorsan látod az eredményét. A webfejlesztés egyik leginkább kedvelt tulajdonsága, hogy azonnal, de legalábbis a nap végén már látod, mit alkottál, hogy az működik-e, és hogy néz ki! A szoftverfejlesztés során sokkal többet kell dolgozni ahhoz, hogy megkapjuk az első sikerélményünket.


  4. Könnyű gyakorlatra szert tenni. Ha nem is vált azonnal munkahelyet, a kezdő webfejlesztő talál magának gyakorlásra ehetőéget. Mindig van olyan ismerős vagy családtag, akinek baráti áron vagy akár ingyen jó lenne egy új weboldal, és ezzel a webfejlesztő élesben használhatja a megtanultakat, miközben fejlődik. Egy szoftverfejlesztőnek erre a fajta gyakorlásra alig van lehetősége.


  5. A junior webfejlesztő könnyebben elhelyezkedik. Bár hatalmas a kereslet szoftverfejesztőkre, kezdőket nem szívesen vesznek fel a fejlesztő vállalatok. Egy cég, amely alkalmaz egy kezdő webfejlesztőt tudja, hogy az első időszak a betanulásé: 1-2 hónap bőven eltelik, mire az új junior kolléga elkezd hasznot hozni a cégnek. Ugyanez a betanuló időszak egy szoftverfejlesztő cégnél inkább fél év, ezért a cégek nyagyon meggondolják, felvegyenek-e egy pályakezdő programozót.

No és a pénz? Bár a szoftverfejlesztők remekül keresnek, a webfejlesztők is épp ugyanannyit visznek haza a Hays felmérése szerint. Évekkel később, seniorként már valóban a szoftverfejlesztők fizetése lehet a magasabb. Aki viszont ilyen hosszút távon gondolkodik, az tudja, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Sőt. Kifejezetten érdemes először a webfejlesztés szakmáját elsajátítani. Ha ez sikerült, és tetszik ez az egész programozás téma a gyakorlatban is, akkor érdemes továbbtanulni szoftverfejlesztőnek. Így lépésről lépésre, fokozatosan lehetünk egyre profibb programozók. :)

 

HTML / CSS
7 Március
15 Április
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
7 Március
15 Április
23 Május
C#
27 Március
17 Április
20 Április

Tanfolyam-naptár