Bezár
Hírek

Mennyit keres egy Android fejlesztő?

A munkaerőpiacon a legmagasabb kezdő fizetésre továbbra is az IT szakemberek számíthatnak, s közülük is a mobilfejlesztők indulnak az egyik legjobb alkupozícióból. A junior fejlesztők bére havi bruttó 500-750 ezer Ft-os sávban mozog, míg a vezető fejlesztők akár havi bruttó 1,4 milliót is kérhetn

Mennyit keres egy Android fejlesztő?

A munkaerőpiacon a legmagasabb kezdő fizetésre továbbra is az IT szakemberek számíthatnak, s közülük is a mobilfejlesztők indulnak az egyik legjobb alkupozícióból. A junior fejlesztők bére havi bruttó 500-750 ezer forintos bérsávban mozog, míg a vezető fejlesztők akár havi bruttó 1,4 milliót is kérhetnek.

A Hays Hungary fejvadász cég minden évben közzéteszi Salary Guide című kiadványát, amiben az előző éves adatok alapján nyújt átfogó képet a munkaerőpiacot érintő változásokról és bérsávokról. A kiadvány a Hays saját toborzói és munkaközvetítői tevékenysége során összegyűjtött adatokat veszi alapul, vagyis a versenyszféra konkrét fizetéseiről és munkaerőpiaci viszonyairól kapunk aktuális információkat.

Egyre nagyobb hiány van megfelelően képzett szakemberekből, ezért a bérek évről évre növekednek.

 

Az informatikai szektor minden területére általánosan igaz, hogy a betöltetlen állások száma évről évre hatványozottan nő. A korábbi évek statisztikái alapján 2016-ban például 22 ezer IT állás volt betöltetlen, 2017-ben ez a szám már meghaladta a 30 ezret, és az elmúlt pár évben még súlyosabbá vált a helyzet. Ennek egyik oka a megfelelően képzett szakemberek tartós hiánya, másrészt a cégek növekvő digitalizációja, és a startup vállalkozások növekvő száma folyamatosan új munkahelyeket teremt.

A felsőoktatás nem képez elegendő jó szakembert, és nem tud lépést tartani az új trendekkel.

 

A fejlesztők iránti növekvő igényt és a szakemberek hiányát a felsőoktatás nem tudja kitölteni. Az egyetemi informatikai képzésekre évente átlagosan 7.500 diákot vesznek fel, holott ennek legalább háromszorosára lenne szükség, és a baromi magas– 30-40 százalékos - lemorzsolódás tovább csökkenti a leendő informatikus szakemberek számát.

Ugyanakkor az állami oktatás jellemzően nem tud lépést tartani a változó trendekkel, és a Hays szerint nagy szükség van arra, hogy ezt a szerepet a piacon elérhető oktató cégek vállalják át.
A korábban preferált programnyelvek gyorsan felülíródnak. 2019-ben például a Google bejelentette, hogy a Kotlin lesz a preferált programnyelv Android platformra az új alkalmazásoknál, és a vállalat arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy az új projekteket már Kotlinban írják. A Kotlin nyelv két éve kapott támogatást Androidon, azóta az Android fejlesztők mintegy fele már a Kotlint használja.


Mennyi a kezdő Android fejlesztő fizetése és mennyit kérhet egy tapasztalt szakember?

 

Ha az IT szektoron belül összevetjük a fizetéseket, junior szinten akár 100 ezer forintos eltérést is mutathatnak. A frissen munkába álló frontend fejlesztők például bruttó 400-450 ezer forintról indulnak, a junior bérek elérik a 600 ezer forintos maximum összeget. Az egyik legjobb tárgyalási pozícióból viszont az Android fejlesztők indulnak, akik bruttó 500-600 ezer forintos junior fizetést kérhetnek, de akár 750 ezer forintos fizetési igénnyel is próbálkozhatnak, ha van gyakornoki, vagy valamilyen projektben szerzett tapasztalatuk.

A 3-5 év tapasztalattal rendelkező Android alkalmazás fejlesztő 750-950 ezer forintos bruttó havi fizetést kérhet, a jellemző fizetés ezen a szinten 850 ezer forint a Hays adatai szerint. Az 5+ év tapasztalattal rendelkező – vagyis expert – Android fejlesztők fizetése már meghaladja az 1 millió forintot. A bérek területtől és cégtől függően 850 ezer-1,2 millió forintos sávban mozognak, míg a vezető fejlesztők 1,2-1,4 millió forintos fizetésre számíthatnak.

A Hays kiadványában a bruttó fizetések szerepelnek, bónuszok és egyéb juttatások nélkül. Viszont a tehetséges és ambiciózus szakemberek számára a kimagasló fizetés már nem elegendő, a fejlesztők a szakmai előrelépési lehetőségeket keresik, a home office lehetőség is fontos szempont szokott lenni, és mindezek mellett a cégek kiemelkedő kompenzációs csomagokkal igyekeznek a képzett Android fejlesztőket magukhoz csábítani és megtartani.

HTML / CSS
22 Június
24 Június
Python
25 Április
24 Június
eleje Szept.
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
22 Június
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár