Hírek

A TypeScript népszerűségének a titka

A JavaScriptre épülő TypeScript az utóbbi években rohamosan növekvő népszerűségre tett szert a fejlesztők körében, ez a programozási nyelv ugyanis rengeteg előnnyel rendelkezik az eredetivel szemben.

Typescript - programozó képzés

# JavaScript programozó képzés #Typescript programozó képzés

A JavaScriptre épülő TypeScript az utóbbi években rohamosan növekvő népszerűségre tett szert a fejlesztők körében, ez a programozási nyelv ugyanis rengeteg előnnyel rendelkezik az eredetivel szemben.

 

A TypeScript nem véletlenül lett olyan népszerű a programozó oktatások terén, sok tényező miatt érdemes betervezni esetleges továbbképzésünk során. De érdemes körbejárni, hogy mi a titok, amely hozzájárult ennek a nyelvnek a sikeres elterjedéséhez.

 

Ez egy nyílt forráskódú programozási nyelv, amelyet a Microsoft fejlesztett ki. A TypeScript népszerűségének egyik oka, hogy kiterjeszti a JavaScript nyelvet, miközben annak szintaxisára épül. Az alapötlet az volt, hogy a JavaScript nyelvet hatékonyabbá és erősebb típusrendszert kínáló programozási nyelvvé tegyék.

 

A TypeScript statikus típusellenőrzést biztosít, ami segít a hibák felderítésében a fejlesztési folyamat során. Ez lehetővé teszi a hibák korai észlelését és megelőzését, ami növeli a kód minőségét és megbízhatóságát. A fejlesztők képesek definiálni és használni típusokat változókhoz, paraméterekhez és függvényekhez, amelyek segítenek a kód minőségének javításában és a hibák elkerülésében. A TypeScript transpiler a kódot JavaScript kóddá alakítja, így az a böngészők és más JavaScript-környezetek számára futtatható.

 

Bővített funkciókat biztosít a JavaScript-hez képest. A TypeScript a JavaScriptre épül, de tartalmaz kiterjesztéseket és új lehetőségeket, mint például az interfészek, osztályok, felsorolások és generikus típusok. Ezek a funkciók lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy strukturáltabb és könnyebben karbantartható kódot írjanak.

 

A nagy fejlesztői közösség és támogatás is hatalmas előnye a TypeScriptnek, amely egy nyílt forráskódú projekt amellett, hogy elsődlegesen a Microsoft által fejlesztett és támogatott programozási nyelv. Ennek eredményeként a TypeScriptnek nagy és aktív fejlesztői közössége van, amely folyamatosan fejleszti és támogatja a nyelvet. Ez a fejlesztők számára könnyű hozzáférést és dokumentációt biztosít, valamint rengeteg könyvtár és keretrendszer elérhető TypeScript támogatással.

 

Ebből következik, hogy jelentős együttműködési lehetőségek állnak rendelkezésre más JavaScript projektekkel is. Mivel a TypeScript a JavaScriptre épül, a meglévő JavaScript kódot könnyen lehet átalakítani TypeScriptbe. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy fokozatosan bevezessék a TypeScriptet a meglévő projektekbe anélkül, hogy azokat teljesen újraírnák. Emellett a TypeScript támogatást nyújt a JavaScript könyvtárak és keretrendszerek számára is, így könnyen együttműködhetünk velük. Különösen a nagyobb projektekben és a csapatmunkában népszerű, ahol a kód minősége és a karbantarthatóság kiemelten fontosak. A fejlesztői közösség és a támogató ökoszisztéma hozzájárul a TypeScript népszerűségéhez és széleskörű elterjedéséhez a szoftverfejlesztés területén.

 

Ezek az okok hozzájárulnak ahhoz, hogy TypeScript népszerű választás legyen a fejlesztők körében, különösen a nagyobb projektekben és azokban az esetekben, ahol a biztonság és a karbantarthatóság kiemelten fontos tényezők. Ennek megfelelően 2023-ban is az érdeklődés növekedésére lehet számítani a munkaerőpiacon a TypeScript szakértői iránt, akiknek biztos alapot jelent a JavaScript ismerete a továbbképzés során.

 

A végén pedig álljon itt egy pofonegyszerű TypeScript üdvözlési kód példának:

 

function udvozles(nev: string) {

  console.log(`Szia ${nev}!`);

}

const nevem = "Gábor";

udvozles(nevem);

 

A kód definiál egy udvozles nevű függvényt, amely egy név paramétert vár. A függvény kiírja a konzolra a Szia szöveget, a paraméterként kapott névvel együtt.
Ezután a kód létrehoz egy nevem nevű konstans változót, amelynek értéke "Gábor".
Végül meghívjuk az udvozles függvényt a nevem változóval, így a függvény kiírja a konzolra a Szia Gábor! üzenetet.
 

Mindent tudni akarsz? Akkor nézd meg a TypeScriptet is tartalmazó teljes FRONT-END PROGRAMOZÓ képzésünket!
 

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
27 Március
17 Április
24 Április

Tanfolyam-naptár