Hírek

A JavaScript születésének fergeteges története

Mi az, ami mindössze 10 nap alatt készült, mégis meghódította a világot? A JavaScript fejlesztésének története mesébe illő, akárcsak a programnyelv későbbi sikersztorija, aminek ...

Javascript megalkotója Brendan Eich

 

A JavaScript fejlesztésének története mesébe illő, akárcsak a programnyelv későbbi sikersztorija, aminek köszönhetően mára már megkerülhetetlen szereplő az informatika világában.


Az 1990-es években a számítástechnika már széles tömegeket vonzott, ennek megfelelően egyre több feladat hárult azokra a szakemberekre, akik már a kezdet kezdetén belevetették magukat az informatika akkor még ismeretlen világába. 1995-ben már mindenki tudta, hogy a Java egy gazdag, összetett programozási nyelv, amely a professzionális programozókat célozza meg. Azonban egyre nagyobb lett az igény, hogy a Java mellé egy könnyebben érthető és használható nyelvet is kifejlesszenek.

A feladatot akkor a böngésző között egyeduralkodó Netscape Brendan Eichre bízta, aki azonnal megértette a kihívás lényegét. Azt az utasítást kapta, hogy az új nyelv úgy nézzen ki, mint a Java, de ne legyen túl nagy falat az elsajátítása. A JavaScriptnek egy buta kistestvérnyelvnek kellett lennie. Eich pedig nem habozott, belevágott a feladatba, és villámgyorsan végzett is vele. A megfogalmazott követelmények, korlátok és korlátozások miatt Eichnek egy olyan működő prototípust kellett készítenie rövid időn belül, amely megfelel a Sun igényeinek és a Netscape 2.0 Beta ütemtervének.

Bár a legtöbb programozó számára lehetetlennek tűnt a vállalkozás, Eich már régóta foglalkozott új programozási nyelvek fejlesztésével. Az Illinois-i Egyetemen csak azért kísérletezett új nyelvekkel, hogy a szintaxissal ismerkedjen. Aztán megszületett a JavaScript.

Bár a JavaScript eredeti verziója nem volt tökéletes, és talán ezért eleinte meglehetősen egyszerű alkalmazásokhoz használták, volt ideje lassan fejlődni a színfalak mögött, és kezelni a korai gyengeségeit. Ráadásul népszerűsége futótűzként terjedt, a fejlesztők megérezték a lehetőséget az elsajátításában, és egyre több programozó képzésen lett tananyag is.

Mivel a JavaScript előnye inkább a futásidejű támogatásban, mintsem a nyelv szintaxisában rejlett, a JavaScript javítása a meglévő programok szintaxisának módosítása nélkül viszonylag egyszerű volt. A Microsoft hamarosan reagált is a JavaScript népszerűségére, és létrehozta a saját implementációját, amit JScriptnek neveztek el. A két böngészőgyártó közötti verseny azonban nem igazán könnyebbséget jelentett a webfejlesztők számára, gyakran ugyanis kompatibilitási problémákat okozott.

A JavaScript már majdnem egy évtizede szerepelt a böngészőkben, amikor az Ajax (Asynchronous JavaScript And XML) forradalom elindult, és a JavaScript az alkalmazásfejlesztés alapvető részévé vált. A Microsoft az XMLHTTP-Request funkciónak az Internet Explorer böngészőjéhez való hozzáadásával indította el az Ajax uralmát a webes felületeken. Más böngészők gyorsan hasonló funkciókat adtak hozzá, amelyek lehetővé tették, hogy a JavaScript adatokat kérjen le a szerverekről és frissítse a HTML-dokumentumot anélkül, hogy egy teljes oldalas kérés-válasz ciklusra lenne szükség. Ezzel az újítással a rendkívül interaktív felhasználói felület funkciói beköltöztek a böngészőbe, és egyre gazdagabb, asztali számítógéphez hasonló élményt teremtettek az olyan alkalmazásokban, mint a Google Mail és a Google Maps.

Ahogy az egyes oldalakhoz szükséges kód- és adatmennyiség növekedett, úgy mutatkoztak meg a JavaScript futásidejű böngésző implementációinak gyengeségei. A Google ezért építette meg saját Chrome böngészőjét és a V8 JavaScript-értelmezőt, hogy a böngészők piacát figyelmeztesse arra, hogy az alacsony teljesítményű JavaScript-implementációkat nem tűri. A piac gyorsan követte a példát, és a JavaScript-interpreterek teljesítménye mindenütt javult. Ma pedig már az olyan projektek, mint a Node.js, lehetővé teszik, hogy a JavaScriptet használjuk a webes alkalmazások szerverelemeinek felépítéséhez is.

A JavaScript kifejlesztésének meseszerű története már a múlt. Mára a JS az egyik legelterjedtebb és legfontosabb programozási nyelv lett a világon, és alapvető szerepet játszik a modern webfejlesztés számos területén.

 

Megtanulnád a JavaScript programozást? A Prooktatásnál egy profitól sajátíthatod el az alapoktól a legújabb technológiákig egy JavaScript tanfolyamon. A képzésen való részvétel előfeltétele a HTML és CSS ismerete.

 

HTML / CSS
7 Március
15 Április
24 Június
Python
2 Március
25 Április
24 Június
PHP
23 Április
22 Május
24 Június
Full-stack
7 Március
15 Április
23 Május
C#
27 Március
17 Április
20 Április

Tanfolyam-naptár