Hírek

Jobb lehet a hagyományos osztálytermi oktatás, mint az online tanulás?

Mindkét tanulási formának megvannak az előnyei. Az online oktatás pozitívumai viszonylag triviálisak: nem kell utazással időt töltened. Akkor tanulsz, amikor te akarsz. Saját tempódban haladhatsz. Még csak fel sem kell öltöznöd, akár pizsamában is tolhatod!

Más vélemények szerint viszont<

Jobb lehet a hagyományos osztálytermi oktatás, mint az online tanulás?

Mindkét tanulási formának megvannak az előnyei. Az online oktatás pozitívumai viszonylag triviálisak: nem kell utazással időt töltened. Akkor tanulsz, amikor te akarsz. Saját tempódban haladhatsz. Még csak fel sem kell öltöznöd, akár pizsamában is tolhatod!

Más vélemények szerint viszont éppen ez a túlzott szabadság az egyik ok, amiért összességében a hagyományos, „face-to-face” oktatás jobb eredményeket ér el, mint az online. Vizsgáljuk meg, miért!

1. Soft skillek elsajátítása.

Az online oktatás során online feladatokat és online teszteket kapunk (jó esetben), amiket beküldünk, egy automata kiértékel, és kapunk rá egy eredményt.

Egy személyes oktatás során a diáknak néha meg kell nyilvánulnia, elmondania a véleményét, be kell mutatnia valamit vagy csoportban kell dolgoznia tőle különböző emberekkel. Eközben észrevétlenül elsajátít szociális készségeket, kommunikációs rutint, és magabiztosabbá is válik. Megtanul beszélni szakmai dolgokról, szakmai zsargonnal. Ezek nagyon hasznos tulajdonságok az életben és karrier szempontjából is. Különösen az üzleti jellegű (business) oktatás esetén kirívó a különbség az online és „offline” tanulók között.

2. Jobb megértés és memorizálás.

Amikor a tanár előtted áll, nem csak azt érzékeled, amit mond, hanem testbeszédét, gesztusait, hanghordozását, stb. Ezek segítik az agyat a tananyag megértésében és utána a visszaemlékezésben.

Az ellenőrzés és számonkérés hiánya miatt az online kurzus könnyebbnek tűnik - és az is.  A tesztekhez, vizsgákhoz internetet, könyveket, vagy egy hozzáértő barátot is felhasználhatunk, nincs aki ezért nyakoncsípne minket. Ezért a hagyományos oktatás során egyszerűen kénytelenek vagyunk többet tanulni és több ismeretet fejben tartani.

3. Kisebb felelősség.

Az online kurzusok nehézsége, hogy túl nagy felelősség hárul a diákra. Senki nem emlékezteti őt vizsgákra, határidőkre, vagy arra, hogy mit kellene még átismételnie vagy gyakorolnia. Ha valamiben nem jó, ezt senki nem fogja elmondani neki. Az online tanuló magára van utalva.

4. Networking.

Egy hagyományos felnőtt oktatáson olyan emberekkel vagy öszezárva, akiket hasonló  dolog érdekel, mint téged. Azért vagytok ott. Más tanulókkal és érdekes tanárokkal fogsz megismerkedni. A személyes kontaktok megléte beszélgetésekhez vezet, ezek a beszélgetések pedig, mégha egész rövidek is, előbb-utóbb egy álláslehetőséghez juttathatnak el. Ezzel szemben az online tanulóknak sokkal nehezebb ez a fajta természetes kapcsolatépítés.

5. Mindennapi motiváció.

Az online kurzusok motiválhatnak minket arra, hogy legyen egy jó végzettségünk. De arra kevésbé tudnak motiválni, hogy tanuljunk. Egy vita vagy megbeszélés az előadó tanárral arra motivál minket, hogy legyen saját véleményünk. Félsz kimondani, amit gondolsz? Egy jó tanóra az osztályban segíthet ezen, az online tanulás nem.

A motivációt nehéz úgy fejleszteni, ha akkor végezzük el feladatainkat, amikor épp kedvünk tartja. Lehet persze, hogy elvégezzük a kapott feladatot, de azt nem tanulja meg egy online diák, milyen nyomás alatt dolgozni, amikor időre kell elkészülni valamivel. Később a munkahelyen is időre kell majd elvégeznünk a feladatokat, és akkor ,amikor azt kiadják nekünk.

 

Konklúzió

Mindennek ellenére a technológia fejlődésével egyre többen tanulnak online szerte a világban, és tény, hogy nagyon sokan sikerrel sajátítanak el valamit online oktatás keretében. Ebben nagy szerepe van a tanuló habitusának: aki erős saját motivációval bír, jól be tudja osztani saját idejét, képes a figyelmét otthon is jól fókuszálni, van tehetsége, de van önkritikája is, az online is remek dolgokat tanulhat meg. Az is tény, hogy szintén a technológia fejlődése miatt időről időre meg is kell tanulnunk valami újat online forrásból, nem lehet minden szakmai változás után új tanfolyamért kiáltani.

Valószínűleg a legjobb megoldás a két módszer kombinálása. Az alapokat mindenképp célszerű egy hagyományos „face-to-face” kurzuson elsajátítani, ami ráadásul a karrierünk beindításában is segítség. A továbbképzés, továbbfejlődés során viszont már képesnek kell lennünk és érdemes is az online tanulással megbarátkoznunk.

 

Felhasznált forrás: mycollegeguide.org és owlcation.com/academia.

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár