Hírek

Hogyan lesz valaki web programozó? - interjú

Ezúttal egy lelkes diákunkkal, Attilával készítettünk interjút. Attila egyaránt a front-és back-end képzést sikeresen végigvitte nálunk, most pedig egy wordpress weboldal fejlesztésével foglalkozik. Válaszaival lehetővé teszi, hogy jobban belelássatok egy Pooktatás-diák gondolataiba.

Hogyan lesz valaki web programozó? - interjú

Mikor jött az ötlet, hogy programozással foglalkozz?

Sokszor gondoltam már rá, hogy bele kellene vágnom, de mindig volt valami, ami visszahúzott, pl.: áhh nem nekem való ez, meg sok idő belejönni, nincs rá időm stb. Idén januárban végre elszántam magam, és ez lett belőle. Kerestem, kutattam és végül megtaláltam a nekem való iskolát.

 

Volt bármi előképzettséged, vagy teljesen a nulláról fogtál bele?

Apukám műszaki informatikus, szóval soha nem állt tőlem messze ez a dolog. Magamtól a szokásos iskolai infó órákon tanult html alapokat, valamint a jó öreg pascalt tanultam. Először még csak magamnak készítgettem oldalakat középsuli mellett, meg használtam tartalomkezelő rendszereket is, a jó öreg e107. Úgy gondoltam, hogy ezek után itt az ideje szintet lépni.

 

Hogyan akadtál rá a Prooktatásra? Mi alapján döntöttél úgy, hogy a Prooktatásnál szeretnél tanulni?

Keresgéltem a neten, elolvastam több képzés hirdetési szövegét is, aztán végül itt tettem le a voksomat. A visszajelzések, valamint az ár-érték arányban is ezt találtam a legcélravezetőbbnek, valamint az ügyintézők is nagyon rendesek voltak. :J

 

Mennyire ment gördülékenyen a kódnyelv alap/magasabb szintű elsajátítása? Mi volt az, ami a legnagyobb fejtörést okozta, vagy ami a kedvenced volt?

Szerintem, amíg az alapok nincsenek meg fejben, bármikor használható formában, addig nehéz neki kezdeni élesben. Rendszerezni kell, hagyni picit leülepedni és utána már lehet mire építkezni. A legnagyobb fejtörést talán az okozta, amikor valami új dolog túlságosan lexikálisan volt bemutatva, nem pedig egy olyan hétköznapi példával, amit nap mint nap használunk böngészés közben. Kedvencem a javascriptek voltak, azzal számomra lenyűgöző dolgokat lehet készíteni.
Talán a keresgélés az egyik kedvencem, amikor valami probléma nem megy elsőre, és miután találtam használható információt róla és működik, az király érzés.

 

Mennyivel érezted nagyobb falatnak a PhP-t a Front-end képzés után?

Nagyobb falat, de talán itt is a megtanult dolgoknak el kell jutnia a készség szintű használatig, hogy rendesen tudjak vele dolgozni. Annyiban jobban kedvelem a front-endet, elég egy F5 és már látom is az eredményt egy-egy részlet után. Természetesen mindennek gyakorlás az alapja, és akkor már a PhP is gördülékenyen megy.

 

Milyennek érezted az oktatók felkészültségét? Volt e abban nehézség, hogy nem tanárok, hanem programozók tanítottak?

Számomra egyáltalán nem okozott ez nehézséget, sőt, mivel aktívan használják a nyelveket, sokszor tudtak elég jó, naprakész dolgokkal szolgálni. Ha kérdeztünk mindig készségesen válaszoltak, ha néhanapján elakadtunk valamiben, akkor azonnal segítettek. A pótórákban is nagyon készséges volt az egész szervezés.

 

Milyen érzés volt először teljes projektet kapni?

Őszintén? Rémisztő, azt hittem, majd valakinek besegítek 1-1 részletben. Elején csak néztem, hogy mikor és hogyan lesz ebből épkézláb dolog. Szerencsére nem így lett, nagyon sokat ért egy teljes projekt tanulás szempontjából. Több ember keze volt a dologban, de a legnagyobb részét én csináltam, és mikor kirajzolódott a kész oldal, az nagyon király érzés volt.

 

Mik a terveid a jövőre nézve most, hogy szabaddá váltál a piacon? Úgy tudom, már van egy lehetőség, amit meg is ragadtál.

Igen, egy wordpress alapú adatbázis üzemeltetésében/fejlesztésében veszek részt, amely főként orvosokról szól. Ez nem egy cég, hanem egy magánszemély projektje, de nagyon izgalmas munka.  Mivel ez az orvosokra specializálódott, ezért teljesen rájuk lett szabva a hírek valamint a cikkek publikálása is. Egy kereső motort is beüzemeltem, ami a rendelési idő, valamint az orvosok más elérhetőségeinek felkutatásában segít. Én egyaránt a front-end és back-end részért felelős vagyok ebben.

 

Mit tanácsolsz egy olyannak, aki most gondolkodik azon, hogy belekezdjen a programozás kitanulásába?

Hát ilyen lelkesítő beszédekben sose voltam jó. Leginkább azt tudnám mondani, hogy megfelelő elszántság a legfőbb, ami kell a webfejlesztés elsajátításához. Ha ők is találnak egy olyan iskolát, ahol profi és türelmes oktatók tanítják az alapoktól, akkor nem lesz semmi probléma. Az biztos, hogy a sok gyakorlás majd meghozza gyümölcsét.

HTML / CSS
15 Április
18 Május
24 Június
Python
25 Április
9 Május
24 Június
PHP
30 Április
1 Június
24 Június
Full-stack
15 Április
18 Május
24 Június
C#
17 Április
13 Május
eleje Szept.

Tanfolyam-naptár