Hírek

A legfontosabb HTML kódok

2018-09-10

A legtöbb weboldal HTML kódokat használ ma is, ez a weblap programozás alapja és első lépése. Az alábbi cikk nem fog megtanítani senkit HTML-ben weblapot készíteni. Arra azonban jó lehet, hogy meglévő weboldalon változtatásokat csináljunk, szöveget töltsünk fel, vagy megírjunk egy hírlevelet.

Egy HTML oldal többnyire a weblapra szánt szövegből áll, amit HTML kódok szakítanak meg. A legtöbb HTML kód két tagból áll, az elején a kód első fele, majd a szöveg vagy dolog, amire az utasitás vonatkozik, végül pedig a kód másik fele. A kód kezdetét és végét a “kacsacsőrrel”, azaz < és > karakterekkel jelöljük.

 

<b>Vastag</b>

 

<i>Dőlt</i>

 

<ins>Aláhúzott</ins>

 

Cím tagok:

<h1>Főcím kerül ide</h1>

<h2>Alcím kerül ide</h2>

<h3>Bekezdés címe kerül ide</h3>

A szöveg, ami a h tagok közé kerül nagyobb és vastagabb betűmérettel fog megjelenni. Persze a későbbiekben ezt is tetszés szerint módosíthatjuk de ahhoz már érdemes elvégezni egy html és css programozás tanfolyamot. Ezekkel a tagokkal a Googlenek is jelezzük, hogy ami ide van írva, az az alatta lévő szöveg címe.

 

Pontokba szedett lista:

<ul>Gyümölcsök

   <li>Alma</li>

   <li>Banán</li>

   <li>Körte</li>

   </ul>

Itt az ul jelöli a felsorolás fajtáját, a li tag pedig az újabb elemet a felsorolásban.

 

Link elhelyezése:

<a href="http://ide_ird_ahova_a_link_mutasson">Ide kerül a szöveg, ami kattintható</a>

 

Vannak olyan html kódok is, amik nem a szöveget módosítják, ezért nincs elejük és végük, hanem ilyen egyszerűek:

 

<br> Jelentése: sortörés. A sok szöveget tudjuk átláthatóvá tenni vele.

 

<hr> vízszintes, tematikus elválasztó vonal

 

Kép beillesztése:

<img src="a képfile neve.jpg" height="250" width="250" align="center">

Figyeljünk rá, hogy ha a kép file egy másik könyvtárban van, akkor elérési útvonallal együtt kell beírni az src= részbe, ha pedig valahol a neten, akkor meg egyszerűen az url-t kell bemásolni. A height és width attribútumnál pixelben kell megadni, hogy mekkora méretben jelenjen meg a képfile az oldalon. Végül az align attribútummal megadhatjuk, hogy balra, középre vagy jobbra rendezze a képet. Az attribútumok megadását ki is hagyhatjuk.